Dr. Mihaela Lupșe: Merită făcută vaccinarea antigripală pe toată perioada sezonului de gripă
Din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu virusul antigripal, în România a fost declarată starea de alertă epidemică. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat faptul că nu se declara totuși epidemie, pentru a nu fi impuse restricții asemănătoare cu perioada pandemiei de COVID – 19.
Totuși, oficialii din Sănătate recomandă o serie de măsuri precum evitarea locurilor aglomerate, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor, precum și purtarea măștilor acolo unde este necesar.
Pentru a înțelege mai bine fenomenul de gripă, precum și riscurile sale, am luat legătura cu Prof. Dr. Mihaela Lupșe, Medic șef al Secției Clinice Boli Infecțioase I.
„Gripa este o infecție respiratorie virală care se manifestă cu febră, de cele mai multe ori, febra putând fi de 39-40°C, cu frisonete, dureri de cap și uneori dureri în fundul ochilor, dureri musculare, stare de oboseală sau tuse”.
Întrebată despre cum ne putem da seama dacă avem simptome de gripă sau de COVID – 19, Dr. Mihaela Lupșe subliniază faptul că cele două afecțiuni sunt foarte asemănătoare. În unele cazuri manifestările gripei pot fi mai severe decât manifestările de COVID – 19, varianta Omicron.
La nivel clinic, poate fi destul de greu să fie diferențiate, însă posibilitatea la ora actuală este de efectuare a unui test antigenic rapid pentru gripă sau pentru COVID – 19.
„O să mă întrebați dacă are rost să facem diferența între ele. Vă spun, pe această cale, că are, deoarece pentru ambele infecții există tratament antiviral.
La ora actuală, tratamentul antiviral pentru Omicron este furnizat de Spitalul de Boli Infecțioase sau se poate cumpăra din farmacii, pe baza unei rețete furnizate de medicul de familie sau medicul infecționist. Tratamentul pentru gripă se poate cumpăra din farmacie, pe baza unei rețete furnizată de medicul de familie.
În ambele situații, tratamentul antiviral este foarte puternic dacă se administrează foarte repede după debutul bolii.
Să zicem că astăzi îmi debutează febra sau cefaleea și vreau să știu dacă am COVID sau gripă. Îmi fac un test rapid, constat că am gripă și dau un telefon medicului de familie ca să îl informez. El poate să îmi prescrie rețetă de Tamiflu, pe care îl pot lua din prima zi.
Cu o evoluție spectaculoasă, pacientul devine oligosimptomatic sau asimptomatic după 24 de ore de tratament. Deci evoluția este foarte bună, într-un timp relativ scurt.
La fel de întâmplă și în cazul COVID. Dacă reușești să pui diagnosticul foarte repede după debutul bolii și începi tratamentul antiviral, evoluția poate să fie foarte bună, deci merită să facem efortul de a stabili cauza bolii”.
Măsurile de prevenție împotriva gripei sunt cele recomandate și în cazul infecției cu COVID – 19.
Este extrem de importantă imunizarea prin vaccinul antigripal, însă trebuie să ținem cu toții cont și de o serie de măsuri precum:
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun
- Folosirea batistelor de unică folosință
- Dezinfectarea suprafețelor
- Purtarea măștii în locurile aglomerate
- Păstrarea distanței față de persoanele bolnave sau care prezintă semne de gripă
- Repausul la domiciliu și contactarea medicului de familie pentru stabilirea tratamentului, în caz de nevoie
Precum în cazul pacienților cu COVID – 19, gripa afectează cel mai mult femeile însărcinate, copiii, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:
- astmul bronșic și alte boli respiratorii;
- diabetul zaharat și alte boli endocrine;
- boli de inimă;
- boli de rinichi;
- boli de ficat;
- boli metabolice;
- boli neurologice;
- obezitate;
- sistemul imunitar slăbit
Această boală virală poate produce anumite complicații severe în cazul copiilor mai mici de 2 ani și a celor cu probleme cronice de sănătate precum astm sau diabet.
Părinții trebuie să aibă, așadar, o responsabilitate crescută, ținând cont de faptul că pentru a-i proteja pe cei mici, este esențial să se protejeze pe ei înșiși, mai ales atunci când ies în locuri aglomerate.
Dr. Mihaela Lupșe precizează faptul că nu este indicat ca pacienții să aglomereze camera de gardă, ci să se adreseze, în primul rând, medicului de familie.
De asemenea, ea încurajează oamenii să se vaccineze din timp și nu în plin sezon de gripă.
„Vaccinul antigripal a început să se administreze de la sfârșitul lunii noiembrie, dar atunci nu erau foarte mulți doritori. Acum, când avem epidemie, toată lumea vrea vaccin. Să sperăm că se vor găsi destule doze pentru toți doritorii. Pacienții spun că este destul de greu să poți cumpăra în plină epidemie de gripă vaccinul antigripal.
Totuși, merită făcută vaccinarea antigripală pe toată perioada sezonului de gripă.
Această vaccinare antigripală este o vaccinare cu un istoric foarte lung, se practică de foarte multă vreme. Rezultatele sunt extrem de bune.
Acum să nu vă imaginați că a doua zi după vaccinare suntem protejați și putem să ne expunem fără risc.
Exact ca în cazul oricărui alt vaccin, perioada până să-și facă efectul este de 2 săptămâni și în intervalul dintre vaccinare și încheierea celor 2 săptămâni trebuie să luăm aceleași măsuri de precauție, exact ca în cazul în care nu am fi vaccinați”.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!