Dr. Gabriela Bud Schweighoffer este Medic Specialist Dermatologie în Cluj-Napoca, având un masterat în dermatofarmacie și cosmetologie.
Dr. Gabriela Bud este unul dintre cei mai apreciați și populari medici din mediul online, bucurându-se de o comunitate de 97,2 K de urmăritori pe Instagram și 130,4 K pe Tiktok.
Pe ambele platforme promovează educația medicală, rutina sănătoasă de îngrijire a pielii, punând foarte mare accent pe prevenția bolilor de piele și pe prezentarea imediată la medic, atunci când situația o impune.
În conținutul postat pe rețelele de socializare, a abordat în nenumărate rânduri aspecte ce țin de propriul parcurs academic și profesional, motivându-i pe tinerii interesați de o carieră medicală să muncească din greu, totuși, fără a se suprasolicita.
Dr. Gabriela Bud și-a lansat propria platformă de cursuri online de skincare, cu ajutorul căreia oferă informații valoroase despre îngrijirea tenului și alegerea produsele potrivite pentru skincare. De asemenea, persoanele interesate își pot programa un workshop online de 1 la 1, pentru a discuta în amănunt cu Dr. Bud.
La finalul anului 2022, aceasta a finalizat cu succes examenele pentru obținerea titlului de medic specialist, iar doritorii o pot regăsi de anul acesta în cabinet, pentru programări.
Dr. Gabriela Bud a fost de acord să ofere un interviu pentru Ziar Medical, despre parcursul său și provocările cu care s-a confruntat în ultimul timp.
Ce a reprezentat pentru dumneavoastră experienţa examenului de medic specialist?
Partea de pregătire pentru mine a fost foarte frumoasă pentru că a fost perioada în care am reluat toată dermatologia, am fixat toate informațiile importante, am aprofundat detalii și am încercat sa învăț cât mai eficient pentru a putea folosi informațiile în etapa de medic specialist când mă voi ocupa de pacienții mei.
Partea de examen a fost dificilă. A fost cel mai greu examen prin care am trecut. Au fost multe probe, multe zile și cel mai greu a fost să mai am energie și pentru ultimele zile de examen (am fost în examen de luni până vineri). Dar în final a fost bine, am reușit să dau totul și să îmi amintesc tot ceea ce am studiat.
Cum v-ați organizat pentru a învăța toată materia și cum ați menținut un echilibru între viața personală și pregătirea pentru examen?
Încă din primii ani de facultate am fost interesată să îmi găsesc propriul stil de a învăța, să caut cele mai eficiente metode și în ani, am găsit metodele care funcționează cel mai bine pentru mine. Așa că am abordat acest examen având în spate toți anii de experiență cu examenele.
Am avut trei treceri prin materie una folosind codul culorilor, una în care am privit ansamblul și am consultat și am legat informațiile și de alte surse pentru a avea o imagine cât mai clară și cuprinzătoare. La acest pas am făcut multe scheme unde să văd clar legăturile, diferențele și asemănările între patologii similare.
Și a treia trecere axată pe detaliu, detaliile dificil de reținut notate separat pe flashcards pentru a le repeta mai mult și a le putea reține. Iar la final, am alocat mult timp pentru repetat din notițele făcute, din schemele și din flashcard-urile făcute. Am încercat să păstrez un echilibru între muncă și odihnă pentru a avea randamentul optim.
Când sunt prea obosită scade randamentul dar când reiau după odihnă sunt foarte eficientă. Așadar, toată perioada de pregătire a fost un echilibru fin între cele două. Pentru mine timpul personal, timpul cu familia, natura, sportul înseamnă relaxare și încărcarea bateriilor.
„Am ajuns la concluzia fermă că dermatologia este cea mai bună alegere pentru mine”
Ce anume a stat la baza alegerii dermatovenerologie la finalul celor 6 ani de facultate?
Alegerea specializării nu a fost o decizie ușoară. Medicina este extrem de frumoasă și fiecare specializare este importantă și e nevoie de specialiști buni în fiecare ramură. Săptămâna dintre examen și ziua alegerii a fost una foarte stresantă, nu prea am dormit, simțeam din plin presiunea.
Am fost în săptămâna aceea la toți mentorii, am încercat să cer sfaturi și informații de la cât mai multe persoane avizate urmând ca să iau o decizie finală cât mai informată.
Cu toate informațiile pe care le-am avut, cunoscându-mă pe mine, pasiunile și abilitățile mele, am ajuns la concluzia fermă că dermatologia este cea mai bună alegere pentru mine.
Am fost cea mai fericită când mi-am auzit numele în ziua alegerii: Bud Gabriela – dermatologie Cluj. Am sărit în sus de bucurie în amfiteatru. Anii ce au urmat au confirmat faptul că a fost cea mai bună decizie.
Ați lansat o platformă online pentru cursuri de skincare și oferiți, de asemenea, consiliere în rutina de skincare în cadrul unor workshop-uri 1 to 1. Doriți să ne povestiți puțin cum a apărut acest interes personal pentru îngrijirea și estetica tenului?
Mereu am fost atrasă de acest domeniu, iar dermatologia mi-a deschis apetitul și mai mult, așa ca m-am înscris la Masteratul de Cosmetologie UMF Cluj, am făcut practică Erasmus în Franța pe acest domeniu și o lucrare de disertație foarte interesantă despre eficiența produselor de hidratare.
Din dorința de a împărtăși din aceste informații fascinante pe care le acumulasem, am început să construiesc aceste cursuri de skincare pentru toți cei care își doreau să înțeleagă lucrurile, desigur, simplificat pentru persoane care nu au studii în domeniul medical.
Am încercat să expun lucruri interesante și complicate într-un mod foarte simplu și ușor de înțeles și cred că acesta a fost marele plus al cursurilor, precum și motivul pentru care au participat un număr mare de persoane.
Dr. Gabriela Bud: „Femeile, dar și bărbații din România au început să aibă un interes tot mai mare pentru îngrijirea pielii și asta mă bucură mult”.
Cât de importantă credeți că este educația în masă, în ceea ce privește rutina sănătoasă de îngrijire a tenului și cât interes arată femeile din România pentru acest aspect?
Educația în masa a fost pentru mine o prioritate în online, mai ales pe partea de prevenție a cancerului de piele, schimbarea mentalității de piele prăjită, piele bronzată, mersul la saloanele de bronzare, obiceiuri care ne fac atât de mult rău și ne cresc enorm riscul de cancer de piele.
De asemenea, am încercat să obișnuiesc oamenii cu ideea de screening dermatologic, control dermatoscopic anual și faptul că orice problemă medicală identificată în stadiu incipient este mai ușor de tratat.
Am fost extrem de bucuroasă și motivată să continui activitatea în online de câte ori am primit mesaje de feedback în care urmăritorii îmi scriau că au schimbat aceste obiceiuri nesănătoase, că au aflat de produsele de protecție solară și au început să le folosească.
Iar din partea de skincare, produsele de protecție solară sunt unele din cele mai importante pentru că ne ajută să prevenim probleme cu mare impact în viața noastră atât partea de neoplasme cutanate, dar și partea de fotoîmbătrânire.
Femeile, dar și bărbații din România au început să aibă un interes tot mai mare pentru îngrijirea pielii și asta mă bucură mult.
Cât de dificil este astăzi pentru un medic specialist bun să își găsească un loc de muncă în spitalele și clinicile din România?
Etapa de tranziție de după finalizarea pregătirii și până la găsirea locului unde să profesezi este dificilă, plină de necunoscute, dar lucrurile se așează în timp și dacă ți-ai făcut partea, vei găsi locul potrivit unde să îți desfășori activitatea mai devreme sau uneori mai târziu.
Cum ați luat decizia pentru a vă desfășura activitatea în cadrul unei renumite clinici de chirurgie estetică din Cluj-Napoca?
Viața este de multe ori ciclică și 5 ani după decizia dificilă a alegerii specializării, m-am aflat în fața alegerii unei clinici unde să îmi desfășor activitatea de medic specialist. După finalizarea examenului de medic specialist, am început să mă întâlnesc cu reprezentanți de la diverse clinici pentru a discuta posibile colaborări. Am analizat toate variantele în funcție de ceea ce mi se potrivește.
Clinica în care mi-am început activitatea mi-a oferit ceea ce am nevoie în acest moment, un loc la cele mai înalte standarde și multă deschidere pentru ideile noi pe care îmi doresc să le implementez. Când ești tânăr și la început de drum plin de entuziasm, ai nevoie de cineva care să creadă în tine și să îți susțină ideile. Ai nevoie de cineva care crede că acceptând idei noi se obține evoluția.
„Am o relație foarte bună și caldă cu comunitatea mea”
Sunteți un reper în mediul online pentru sfaturile în materie de skincare și vă bucurați de o audiență numeroasă. Ne puteți împărtăși cum ați ajuns la această performanță frumoasă și care este relația pe care o aveți cu comunitatea de pe Instagram?
Am o relație foarte bună și caldă cu comunitatea mea, unii din ei sunt alături de mine de la începuturi și m-au susținut în diferitele etape din viața mea, iar alții s-au alăturat pe parcurs. Cred că ceea ce a construit o relație strânsă cu o comunitate mare și frumoasă a fost deschiderea, sinceritatea și prezența constantă în timp.
Este nevoie de răbdare, la început simți că vorbești singur, dar în timp se alătură oamenii, în timp se selectează oamenii care rezonează cu tine și cu ceea ce postezi.
„Îmi doresc să continui partea de online să împărtășesc din cunoștințele mele cu cei care mă urmăresc”.
Acum că ați bifat visul de a deveni medic cu acte în regulă, care sunt planurile dumneavoastră de viitor sau pentru următoarea perioadă?
Planurile pentru următoarea perioadă sunt să ajut cât mai mulți oameni, să mă focusez pe pacienții mei, să mă dedic activității mele de medic specialist, să aducem în clinică cât mai multe proceduri inovatoare.
Îmi doresc să continui partea de cursuri și am început deja să lucrez la câteva cursuri noi și foarte interesante care vor apărea curând pe platformă.
De asemenea îmi doresc să continui partea de online să împărtășesc din cunoștințele mele cu cei care mă urmăresc. Și nu în ultimul rând, să mențin un bun echilibru între viața personală și cea profesională, pentru a putea rezista pe termen lung în acest maraton care abia începe.
Dacă interviul cu Dr. Gabriela Bud a fost pe placul tău, citește acum interviul cu Dr. Tudor Diana despre principalele semne ale cancerului de piele.
Descoperă AICI mai multe materiale cu experți din domeniul sănătății!