Dr. Vlad Pușcaș este medic stomatolog în Oradea şi a fost de acord să ofere un interviu pentru Ziar Medical, pentru a scoate în evidență importanța sănătății dentare.
Profilaxia dentară reprezintă un set de proceduri ce au ca scop prevenirea apariției cariilor dentare și a bolilor parodontale. Aceasta este cea mai ieftină și simplă metodă de tratament, contribuind la menținerea dinților sănătoși și la păstrarea unui aspect frumos al zâmbetului.
Dr. Vlad Pușcaș a precizat următoarele:
„Profilaxia se referă la partea de consultație. Practic, în cabinetul stomatologic prevenim apariția cariilor dentare și a bolilor parodontale. Cu cât diagnosticăm mai repede aceste afecțiuni, cu atât se tratează mai ușor și nu apare disconfortul creat.
Un alt aspect important este detectarea cariilor și oprirea lor din evoluție, cât mai curând posibil. Procesele carioase multiple favorizează dezvoltarea bacteriilor la nivel bucal. În momentul în care aceste carii sunt îndepărtate, practic noi scădem numărul acestor bacterii care acționează asupra smalțului sau asupra dinților”.
Este recomandat ca aceste controale să aibă loc o dată la 6 luni. Pacientul trebuie să se prezinte în cabinetul stomatologic pentru a obține în timp util un diagnostic pentru problemele cu care se confruntă.
Una dintre procedurile la care se referă profilaxia este detartrajul.
„În cadrul consultației respective se face detartrajul cu ultrasunete, urmat de periajul profesional și airflow-ul.
Airflow-ul este un aparat special care degajă asupra smalțului dentar o combinație de aer, apă și particule de bicarbonat.
Practic, în momentul în care se ajunge la placa bacteriană, aceasta este înlăturată extrem de eficient”.
Este, de asemenea, foarte important în cazul proceselor carioase multiple să ținem cont și de alimentație. Consumul de zahăr și fumatul excesiv pot influența formarea și evoluția cariilor.
Un alt procedeu care se realizează în cabinetul stomatologic este periajul profesional.
Totuși, o importanță deosebită o are igiena orală de acasă. Pacientul trebuie să țină cont de faptul că periajul trebuie efectuat cât mai eficient și nu mai puțin de 2 ori pe zi.
Periuțele electrice aduc un beneficiu, în acest sens, fiind mult mai eficiente decât cele manuale.
Acest lucru este datorat senzorilor încorporați, care în momentul în care se exercită o presiune prea mare asupra dintelui, se opresc pentru a nu pune prea multă presiune asupra smalțului dentar.
„Periuțele electrice au un aport considerabil în cazul bolilor parodontale. Acestea intră sub gingival și scot tot ce înseamnă depuneri, în comparație cu periajul clasic. Nu în ultimul rând, la fel de importante sunt și clătirile frecvente cu apă de gură”.
Dr. Vlad Pușcaș ne expune și faptul că profilaxia este cel mai ieftin serviciu stomatologic, prin care se pot aduce mari beneficii sănătății orale.
„Dacă partea de profilaxie este făcută la timp nu se ajunge la carii și nu ajungem să ne pierdem dinții, situație ce necesită investiții mult mai mari, precum coroane dentare sau implanturi”.
Un pachet complet de profilaxie constă între 250 – 500 de lei maxim, în funcție de clinica aleasă.
Cu cât o problemă este diagnosticată mai repede, cu atât costurile și afecțiunea asupra dintelui este mult mai mică. Se încearcă, așadar, evitarea situațiilor în care cariile ating nervii, pentru că, în aceste cazuri, intervențiile se complică.
Este necesar un tratament de canal, procedură în care sunt implicate costuri mai mari, ce pot fi evitate prin prezentarea o dată la 6 luni în cabinetul stomatologic.
Dr. doctor subliniază faptul că pacienții trebuie să înțeleagă faptul că este mai ușor să previi decât să tratezi.
Întrebat dacă există programe la nivel național care să aducă în atenția publicului importanța profilaxiei dentare, dr. Pușcaș a afirmat următoarele:
„Noi, ca echipă medicală, încă din studenție am avut un program în colaborare cu DSP Oradea, prin care ajungeam la elevi, în special la cei de clasa a II-a, unde țineam o lecție de prezentare despre ce anume înseamnă profilaxie, periaj corect, la nivelul vârstei lor.
A fost un program de succes, având drept parteneri câteva dintre brandurile renumite de pastă de dinți.
Copiii plecau, astfel, cu informații importante de la școală, transmițând cele învăţate, ulterior și părinților.
În cazul adulților, astfel de programe naționale nu sunt atât de populare, însă se realizează acțiuni asemănătoare la nivelul clinicilor și echipelor medicale.
Noi ne-am preocupat de acest aspect, investind inclusiv în platforme electronice care trimit automat, la fiecare 6 luni de zile, câte un mesaj către pacienții noștri, pentru a-i încuraja să își facă o programare pentru consultul periodic”.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!