De ce nu mai vor rezidenții să devină medici de familie – Interviu cu dr. Emiliana Coștiug
La finalul lunii noiembrie – 2022, Ministerul Sănătății anunța faptul că în urma concursului de intrare în rezidențiat, au rămas 628 de locuri și posturi rămase neocupate.
Din acest motiv, așa cum se poate vedea aici, Ministerul s-a pronunțat asupra posibilității organizării unui nou concurs de rezidențiat în prima jumătate a anului 2023, pentru a ocupa posturile rămase vacante.
Printre categoriile specialităților rămase deficitare au fost și medicina de familie, medicina de urgență, ATI și specialități chirurgicale pediatrice.
Am vrut să aflăm care sunt motivele pentru care rezidenții nu își mai doresc, în prezent, să devină medici de familie, astfel că am luat legătura cu Dr. Emiliana Coștiug, Președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj.
Aceasta ne-a mărturisit faptul că specialitatea este una extrem de frumoasă, reprezentând un mare privilegiu să poți avea în grijă o persoană din prima sa zi de viață și poate până în ultimele momente. Medicul de familie devine, practic, managerul de caz în viața pacientului, având un rol extrem de important în prevenție și consiliere.
De exemplu, o intervenție sugerată de medicul de familie în viața de copil va avea o influență benefică majoră asupra sănătății întregii vieți de adult
Medicina de familie are, din păcate, o importanță mult mai recunoscută în alte state, în ciuda impactului major al intervențiilor medicului de familie asupra unei vaste patologii medicale.
Dr. Emiliana Coștiug ne-a mărturisit faptul că una dintre cele mai mari probleme în chestiunea deficitului medicilor de familie este însăși sistemul medical.
„Există numeroase protocoale restrictive care nu ne permit să le recomandăm pacienților noștri cea mai bună metodă de tratament și investigație. Acest lucru se datorează protocoalelor de prescriere a medicamentelor. Dacă apare un tratament mai scump, deși eficient, medicul de familie nu are voie să inițieze acel tratament, ci are nevoie de recomandarea și de prescrierea primei rețete de către un medic specialist.
Și având în vedere deficitul mare de medici de familie, precum și greutatea cu care se ajunge la un medic specialist pentru investigații, este împiedicat accesul multor pacienți la servicii medicale de calitate”.
Birocrația, o bătaie de cap suplimentară, care scurtează timpul petrecut cu pacientul
Dr. Emiliana Coștiug și-a exprimat nemulțumirea față de birocrația inutilă cu care sunt însărcinați medicii de familie, în ciuda proceselor tehnologice pe care le are, în prezent, sistemul la îndemână.
„Noi ne-am informatizat și digitalizat și totuși din 2013, de când avem rețeta electronică, nu am reușit să avem și biletul de trimitere electronic. Toate consultațiile se finalizează cu rețetă electronică și cu bilet de trimitere printat cu alt tip de imprimantă.
Deci în loc să se simplifice munca și să nu mai fie nevoie de rapoarte fizice pe hârtie, Casa de Asigurări îngreunează acest procedeu prin cerința de a avea dublate toate rapoartele.
Putem vorbi, așadar, de o birocratizare excesivă. Mereu este necesar să existe un raport pentru orice, deși toată munca noastră este oglindită online în acel SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat).
Ca să nu mai vorbim de momentele în care SIUI-ul nu funcționează, pacienții asigurați apar ca fiind neasigurați și exemplele pot continua.
Toate acestea reprezintă pentru medicul de familie munci administrative care răpesc din timpul alocat pacientului”.
Lipsa fondurilor și veniturile mici, alte motive ce împiedică rezidenții să aleagă medicina de familie ca specialitate
Dr. Coștiug ne-a exemplificat o discuție purtată recent cu o fostă rezidentă care își dorea să devină medic de familie, însă în momentul în care aceasta și-a organizat pe hârtie toate calculele, a realizat faptul că venitul unui întreg cabinet medical reprezintă valoarea salariului brut al unui medic din sistemul de stat din spital.
„Cum să te descurci în această situație și cum să faci să funcționeze un cabinet medical din care trebuie să aloci fonduri pentru salariile personalului medical necesar? Oricum avem o echipă restrânsă din cauza fondurilor insuficiente”.
„Pentru un medic tânăr, aflat la început de carieră poate fi foarte greu”
O altă problemă resimțită este și lipsa fondurilor și investițiilor pentru dotările necesare unui cabinet de familie. Numeroase cabinete din țară folosesc încă spații vechi din vremea comunismului.
„Ne învârtim în același cerc vicios cu deficit de medici, deficit de personal, și deficit de fonduri”.
Sistemul se confruntă cu un deficit de 4000 de medici și cu 4000 aflați la vârsta pensionării
Întrebată ce părere are despre decizia Ministerului Sănătății de a organiza un nou concurs de rezidențiat anul acesta, dr. Coștiug a făcut următoarele afirmații:
„Ce mai e de spus, având în vedere deficitul de medici în care ne aflăm: 4000 de medici de familie lipsă și 4000 la vârsta pensionării? Politica de sănătate în resurse umane gestionată de Ministerul Sănătății și Casa Națională lasă multe de dorit.
Trebuiau să existe niște previziuni din timp. Noi am tot avertizat Societatea Națională de Medicina Familiei.
În prezent și centrele mari se confruntă, din păcate, cu lipsa medicilor de familie, cu pacienți care doresc, în continuare, să se înscrie. Medicii de familie operează deja cu liste de pacienți peste limita legală admisă”.
„Această specialitate este una extrem de frumoasă. Sper din toată inima ca măcar în al 12-lea ceas autoritățile și decidenții să recunoască importanța asistenței medicale primare, a medicinei de familie”.
Dr. Coștiug a mai afirmat faptul că medicii de familie au în gestiune toată populația țării și dacă ei nu oferă servicii de calitate sau sunt în deficit în atât de multe aspecte, nici sistemul medical nu are cum să funcționeze corect.
Concret, dacă baza sistemului medical este șubredă și neperformantă, nu putem vorbi despre un sistem medical de calitate.
„Eu sper din toată inima ca măcar în al 12-lea ceas decidenții să asigure programe de dezvoltare a medicinei de familie. Este necesar să avem o întărire a medicinei de familie prin finanțarea corespunzătoare și prin debirocratizarea pe care o tot cerem de câțiva ani, care ar putea fi înlocuită cu un sistem informatic performant prin eliminarea biletelor pe fond de hârtie și transformarea biletelor de trimitere și a concediilor în format electronic, așa cum avem rețeta electronică de aproape 10 ani”.
Află acum Ce spun studenții despre examenul de intrare în rezidențiat din 2022!
Citește aici interviul cu rezidenta care a obținut cel mai mare punctaj la examen din țară.