La peste 5 decenii de existenţă, actualul Spital Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este unul dintre cele mai performante și ultradotate spitale de specialitate din România, oferind o complexitate de servicii medicale, la standarde internaționale, într-o manieră de înțelegere și empatie față de nevoile fiecărui pacient în parte.
Spitalul a fost și este un pol al excelenţei în privința prevenției, tratării și cercetării în domeniul bolilor infecțioase. Dorința de autodepășire este pusă în slujba nevoii fiecărui pacient iar calitatea și siguranța actului medical reprezintă constantele activității profesionale ale personalului medical și de îngrijire.
În paralel cu asistența medicală a pacienților internați, în spital se desfășoară şi activitatea didactică, de pregătire a studenților și de formare a viitorilor specialiști în boli infecțioase, epidemiologie și medicină de familie.
Activitatea spitalicească este asigurată în structura principală situată pe strada Iuliu Moldovan nr. 23 și cuprinde: camera de gardă, 6 secții de boli infecțioase pentru adulți, o secție pentru copii și un compartiment de Terapie Intensivă, Laborator de analize medicale și Laborator de radiologie și imagistică medicală, precum și alte departamente de suport.
Aparatură de ultimă generație și infrastructură modernă în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Toate saloanele sunt prevăzute cu cel mult două paturi, cu respectarea specificului patologiei infecțioase. Saloanele sunt dotate cu televizor, frigider și grup sanitar propriu prevăzut cu lavoar, toaletă și duș, oferind astfel gradul maxim de confort și intimitate fiecărui pacient în parte.
Datorită proceselor ample de modernizare a serviciilor și infrastructurii, precum și a dotării cu aparatură de ultimă generație, spitalul este organizat în acord cu cele mai actuale protocoale de profilaxie și tratament, conform standardelor medicale internaționale și corespunde întru totul exigențelor cuprinse în Strategia Națională de Sănătate stabilită pentru anii 2014-2020.
Pe lângă serviciile de spitalizare continuă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca oferă și servicii de spitalizare de zi în spații separate de spitalizarea continuă, pentru patologia bolilor infecțioase, cu monitorizarea în dinamică a parametrilor clinico-biologici.
Spitalul deține unul din cele mai moderne și performante Laboratoare de analize medicale din țară
În regim de spitalizare de zi își desfășoară activitatea și Centrul pentru Diagnosticul și Tratamentul Bolii Lyme care asigură evaluarea și terapia pacienților cu Borrelioză Lyme, urmând o conduită diagnostică și terapeutică conform indicațiilor ghidurilor, cu ajutorul unei echipe multidisciplinare.
Una dintre cele mai performante unităţi medicale COVID19 din România, pe perioada pandemiei
Unitatea asigură investigații de laborator, în unul din cele mai moderne și performante Laboratoare de analize medicale din țară, precum și investigații de imagistică de înaltă performanță și calitate, de la echipamente de radiologie fixă și mobilă, ecografie și CT, RMN, în program continuu pentru asigurarea diagnosticului imediat.
În perioada pandemiei, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost considerat una dintre cele mai performante unităţi medicale Covid19 din România. Acest lucru a fost posibil datorită personalului specializat în îngrijirea pacienților cu patologie infecțioasă respiratorie, a laboratorului de diagnostic şi a echipamentelor ultraperformante din Terapia Intensivă, a echipamentelor de radiologie și imagistică și datorită posibilităților de transformare a tuturor paturilor spitalului în paturi de terapie intensivă și terapie intermediară.
Ambulatoriul Integrat, cea mai mare și complexă unitate ambulatorie publică din România
Pe parcursul ultimilor ani, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a atras fonduri prin proiecte europene pentru dotarea cu echipamente și aparatură, iar azi spitalul este partener într-un proiect internațional de implementare a unui sistem de tehnologie medicală inovativă.
În anul 2009, Spitalul a preluat în structura sa ca Ambulatoriu Integrat, fostul Centru Clinic de Diagnostic și Tratament Cluj-Napoca.
Astăzi, Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie publică din România, având o structură organizatorică care cuprinde 21 de specialități clinice medicale pentru adulți, 10 specialități clinice medicale pentru copii precum și 4 laboratoare medicale.
Pacienții vor regăsi în Ambulatoriul de pe strada Moților nr. 19, expertiză și îndrumare medicală în numeroase specialități: medicale și chirurgicale.
Serviciile oferite pacienților respectă standardele europene și internaționale, în materie de bune practici medicale, expertiză de înaltă calitate și infrastructură modernă, aliniindu-se, și în această privință, cu cerințele Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, privind dezvoltarea serviciilor ambulatorii și contribuind, astfel, la procesul de inversare a volumului și costurilor piramidei serviciilor medicale.
Serviciile clinice, paraclinice și cele de spitalizare de zi sunt susținute atât de competența specialiștilor, de investițiile realizate în infrastructură și echipamente medicale, dar și de principalii piloni aflați în spatele cabinetelor medicale, respectiv: laboratoarele medicale.
Laboratorul de endoscopie asigură servicii de endoscopie digestivă superioară respectiv inferioară, susținute prin examinările biologice și evaluare histopatologică.
Laboratorul de recuperare, medicină fizică și balneologie oferă servicii de recuperare atât pentru adulți cat și pentru copii, într-o unitate dotată și modernizată în anul 2018.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca își propune să dezvolte capacitatea de a oferi servicii pentru diagnostic, tratament și monitorizare în regim de spitalizare de zi și să crească ponderea acestora în oferta de servicii, cu rol în prevenirea îmbolnăvirilor, a agravării acestora și reducerea spitalizărilor.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca este unitatea medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj care a susținut în mod necondiționat acțiunile de modernizare și dotare atât prin fonduri directe cât și prin fonduri europene atrase.