Dr. Suciu Mihai, medic primar urolog în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca ne-a explicat care sunt simptomele, riscurile și posibilitățile de tratament pentru litiaza renală.
Litiaza renală cunoscută și sub numele de „pietre la rinichi” reprezintă o afecțiune vastă, fiind una dintre cele mai întâlnite tulburări urologice.
Pacienții care se confruntă cu acest diagnostic, pot avea pietre începând de la nivelul rinichilor, la nivelul ureterelor, până în vezica urinară, iar uneori în uretră.
Dacă ne referim la motivele pentru care se formează piatra, medicina nu propune o teorie exactă în acest sens. Unii pacienți care suferă de această problemă nu consumă destule lichide, unii pacienți se confruntă cu probleme metabolice sau alții au o conformație specifică a aparatului urinar care ajută la formarea pietrei la rinichi.
Din aceste motive, mulți dintre pacienții întâlniți sunt pacienți tineri și chiar copii.
La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca apelează pacienți din tot mai multe zone ale țării pentru tratarea acestei afecțiuni.
Institutul reușește să trateze litiaza renală printr-o procedură urologică modernă, minim invazivă cu recuperare rapidă, și anume ureteroscopia flexibilă cu laser.
Ureteroscopia merge pe calea naturală, fără a fi nevoie de o intervenție clasică ce presupune tăietură și timp îndelungat de recuperare. Prin această procedură se introduce un aparat până la nivelul rinichiului și acolo se sparge piatra cu laserul.
Uneori, în cazul pietrelor mari, este nevoie de 2-3 intervenții pentru ca acestea să fie eliminate. Totuși, întreaga procedură merită efortul, dată fiind recuperarea rapidă și rezultatele imediate ale intervenției.
În ceea ce privește simptomele, pacienții tineri pot să nu aibă niciun simptom concret, astfel că descoperă piatra din întâmplare, în momentul în care se prezintă la medic pentru o ecografie. Acest lucru se întâmplă în momentul în care piatra s-a dezvoltat în rinichi și nu a avut loc dilatarea aparatului urinar.
Durerea este provocată de dilatarea organului. Astfel, dacă rinichiul nu se dilată, nu este resimțită durerea, iar pacientul nu își poate da seama de problemele existente.
În cazul pietrelor de dimensiuni reduse, se poate apela și la tratamente anti-inflamatorii, prin care se elimină piatra.
Există, însă, și situații în care piatra se blochează pe ureter și nu poate fi dată afară. În aceste cazuri se poate ajunge inclusiv la pierderea rinichiul.
Un rinichi bun este esențial în timp, deoarece odată cu vârsta de 50 de ani, la fiecare 10 ani care trec se pierde 10% din parenchimul renal, acest lucru în cazul unui om sănătos. În cazul unei persoane cu probleme, așa cum era de așteptat, parenchimul se subțiază și se pierde mai repede.
Pietrele trebuie tratate cu maximă seriozitate pentru că acestea pot da infecții, sau sunt uneori cauza unor infecții deja existente.
Infecțiile trebuie luate în serios deoarece fiind unele atât de rezistente la medicamente, se poate ajunge, într-o astfel de situație, chiar și la stare septică.
Se recomandă, așadar, ca pacientul să revină constant la control, să își facă analize periodice, să își facă urocultura și să consume cât mai multe lichide.
Doar o bună prevenție și o colaborare strânsă cu medicul urolog poate împiedica formarea pietrei la rinichi sau poate trata în mod corespunzător această afecțiune.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!