Adenomul de prostată reprezintă o afecțiune întâlnită la bărbații de peste 40-50 de ani, ce influențează negativ buna funcționare a sistemului urinar, cauzând în unele cazuri probleme la nivelul rinichilor și al tractului urinar.
Câteva dintre simptomele adenomului de prostată sunt urinarea foarte slabă și mersul foarte des la toaletă, semne ale creșterii în volum a prostatei.
În cazul acestei afecţiuni, prostata blochează fluxul normal al urinei iar pacientul forțează urinarea. În acest mod, vezica este forțată și își pierde fibrele elastice care nu se mai pot reface.
În cazul în care rămâne urină în vezica urinară, aceasta se poate infecta, ducând la dilatarea rinichilor, caz în care pacienții se prezintă la medic cu insuficiență renală.
Atunci când unul dintre simptomele pacienților este urinarea cu sânge, este necesară o intervenție rapidă. Se va sparge piatra formată, iar mai apoi se tratează prostata. Pacienții cu adenom de prostată se prezintă la medic într-o fază târzie, deoarece au tendința de a ignora simptomele care apar.
Prostata are mai multe alternative de tratament, însă uneori niciun tratament medicamentos nu mai are efect, astfel că se va impune realizarea intervenției chirurgicale.
Transuretrorezectia prostatei (TURP) înseamnă pătrunderea cu un aparat specific pe canal și rezecarea din interior a unei părți a prostatei, în funcție de gravitate.
Decizia unei astfel de intervenții este una extrem de importantă deoarece în reușita operației intervin atât starea de sănătate generală a pacientului cât și motivația acestuia de a se face bine.
Din acest motiv, este esențială relația de încredere dintre medic și pacient. Medicul poate empatiza și chiar este necesar să empatizeze cu problemele personale din viața pacientului.
Este bine ca cel aflat într-o astfel de situație să fie încurajat de familie și de oamenii dragi. Dacă este susținut de către persoanele din jurul său, pacientul are o altă motivație de a se face bine și de a intra optimist în sala de operație.
În ceea ce privește etapa de după intervenție, pacienții trebuie să vină la control după 2 sau 3 săptămâni pentru a le elibera rezultatul histopatologic de unde luăm biopsia, apoi o dată la 3 luni, apoi la 6 luni și apoi o dată la 1 an cu PSA-ul făcut pentru identificarea cancerului de prostată.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!