Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, este o universitate dinamică, orientată spre piața internațională, pregătind anual studenți, viitori medici din 34 de țări ale lumii. Strategia de dezvoltare a universității pe următorii 10 ani are direcții foarte clare: internaționalizare, digitalizare și cercetare.
„O universitate modernă nu poate să fie fără cercetare făcută în universitate. De aceea am introdus învățământul prin cercetare începând cu studenții, rezidenții, doctoranzii, cadrele didactice și iată în acest fel dezvoltăm cercetarea. Am inițiat un institut de cercetare în medicină și în tehnologii medicale și muncim foarte mult, investim în cercetare. Am introdus și un masterat special prin care pregătim cadre pentru laboratoarele științifice” a afirmat Prof. Univ. Dr. Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”
Universitatea se află în acest moment în procesul de admitere având un număr foarte mare de înscrieri. Însă, una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate din Republica Moldova este legată de condițiile de muncă ale medicilor, mai exact nivelul de salarizare care reprezintă un motiv puternic pentru care absolvenții Universității de Medicina să nu rămână în țară și să se orienteze spre țări precum România.
„Este bine-cunoscut faptul că diferența dintre salariile medicilor din Moldova și România este foarte mare, chiar și bursele studenților și rezidenților. De pildă, o bursă la un rezident în Republica Moldova este de 1000 de lei MDL iar salariul pe care îl primește în spital este de 5000 de lei MDL, deci 6000 de lei MDL ceea ce constituie 300 de euro pe când în România bursa rezidentului este de la 1500 euro”.
Fluxul tinerilor medici nu poate fi oprit, așadar, pentru a-i menține în țară, este necesar să se creeze nu numai condiții bune de lucru dar și salarii competitive.
Relațiile de colaborare dintre Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie și universitățile din România sunt foarte bune, în special cu Alianța G6 UMF. Universitățile de stat de Medicină din România au stat la baza elaborării programelor de studiu și au oferit ajutor Universității de Medicină din Chișinău prin: materiale didactice și schimburi de experiență între profesori și studenți.
În acest moment universitatea lucrează la 27 de proiecte internaționale și în total 48 de proiecte transfrontaliere printre care menționăm proiectul de dezvoltare a biotehnologiilor în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dar și proiecte de colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
În ceea ce privește planurile de dezvoltare ale Universității, în următorii ani se dorește dezvoltarea curriculei universitare și postuniversitare la nivel european și înființarea unui centru de simulare medicală.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!