Colaborare extraordinară între România și Republica Moldova în transplantul de ficat

Într-un scurt interviu Prof. Dr. Adrian Hotineanu, profesor de chirugie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău ne-a spus mai multe despre afecțiunile hepatice și transplantul de ficat în Republica Moldova, atât din rolul de cadru universitar cât și din poziția de șef al Clinicii de chirurgie de la Spitalul Republican din Chișinău.

România și Republica Moldova sunt în topul afecțiunilor hepatice având cea mai mare incidență a patologiei ficatului în lume, în special în ceea ce privește rata de mortalitate. Pe fondul acestor afecțiuni apar patologii oncologice de genul hepatocarcinomului care duc la complicații, pacienții ajungând inclusiv la transplant de ficat.

Abordarea multidisciplinară a pacientului cu afecțiuni ale ficatului este obligatorie, chirurgia reprezentând doar o mica parte din specialitatile medicale implicate în tratarea pacientului alături de oncologie, gastroenterologie, hepatomofologie, anestezie-terapie intensivă și altele.

„Noi nu tratăm numai niște analize, noi tratam un corp uman, un pacient care are totuși mai multe sisteme care sunt implicate în această boală. Cu părere de rău, dacă vorbim de boala ficatului, asta nu înseamnă că e bolnav numai ficatul, e bolnav tot organismul.” afirmă Prof. Univ. Dr. Adrian Hotineanu

- Articolul continua mai jos-

Fiecare pacient reprezintă un caz particular care este discutat în cadrul unei comisii multidisciplinare. Tratamentul pacientului este stabilit în funcție de protocoalele și ghidurile internaționale care se reînnoiesc în permanență și care stabilesc în funcție de stadializarea bolii dacă un pacient face chimioterapie pe urmă chirurgie, mai apoi radioterapie sau are un alt parcurs.

Situația pacientului cu afecțiuni ale ficatului s-a înrăutățit datorită pandemiei Covid 19. Patologia nu s-a oprit odată cu pandemia, iar rata de mortalitate în rândul acestor pacienți a crescut.

Republica Moldova are nevoie de 20-25 de transplanturi hepatice anual, echipa condusă de către Prof. Dr. Univ. Adrian Hotineanu a ajuns la această cifră însă pandemia  a redus semnificativ numărul procedurilor.

Pe lista de așteptare pentru transplantul de ficat sunt în jur de 60-80 de pacienți, iar rata mortalității în rândul acestor pacienți este între 20-30%. Agenția de transplant împreună cu Ministerul Sănătății și alte structuri implicate lucrează la un plan în vederea reducerii ratei mortalității prin creșterea numărului de transplanturi realizate.

Anul acesta a avut loc primul schimb de organe între România și Republica Moldova.

Există o relație extraordinară de colaborare cu spitalele și centrele universitare din România, Agenția de transplant și Ministerul Sănătății. România are o experiență de peste 1000 de transplanturi realizate până în prezent iar Republica Moldova aproape 100. De aceea multe dintre intervențiile de transplant sunt realizate sub coordonarea medicilor români care uneori ajuta și fizic în realizarea intervențiilor chirurgicale, cum a fost în cazul primul transplant pediatric efectuat anul trecut de către domnul Prof. Dr. Adrian Hotineanu împreună cu echipa sa, care a fost o premieră națională în Republica Moldova.

- Articolul continua mai jos-

Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari