Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Republica Moldova
Conform statisticilor, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Republica Moldova. Patologia cardiovasculară deține un procent de 50% în totalul patologiilor dintre care 20% sunt bolile cardiace ischemice. Factorii care duc la declanșarea patologiei cardiace sunt alimentația nesănătoasă, consumul ridicat de grăsimi animale, modul sedentar de viață, fumatul dar și factori de ordin genetic.
Efectele pandemiei Covid 19 se resimt puternic în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Imposibilitatea de a se deplasa la medic datorită restricțiilor impuse a dus la o creștere a complicațiilor patologiei cardiovasculare. Tratamentul acestor pacienți necesită acum, investiții mai mari de timp și de resurse și uneori implică chirurgia clasică deschisă.
În ultimii ani, pacienții cu stenoză aortică din Republica Moldova, au putut fi tratați printr-o metodă minim invazivă care înlocuiește chirurgia clasică. Practic pacientului i se face o puncție în artera femurală prin care medicul introduce un cateter de mici dimensiuni prin intermediul căruia se va implanta noua valvă la nivelul inimii. Această procedură este indicată pacienților vârstnici cu risc chirurgical înalt.
Prima intervenție de acest gen a fost efectuată în Franța pe un pacient muribund, care nu îndeplinea criteriile pentru intervenția chirurgicală clasică. Metoda se numește TAVI (implantare percutană de valvă aortică) și este destinată pacienților vârstnici, de preferabil peste 75 de ani, însă deoarece în Republica Moldova speranța de viață este mai mică, vârsta recomandată este de mai mult de 70 de ani.
Studiile recente vorbesc despre posibilitatea efectuării acestui tip de intervenție la pacienții mai tineri și nu obligatoriu cu risc chirurgical, sau risc intermediar sau scăzut.
Unul dintre beneficiile acestui tip de intervenții chirurgicale este recuperarea rapidă și ușoară. Pacienții pot fi mobilizați mai repede, iar durata de spitalizare este de 2-3 zile postoperator pe când în chirurgia clasică durata de spitalizare este mult mai îndelungată, la fel și recuperarea.
În anul 2021 Conf. Dr. Univ. Marcel Abraș a realizat în total 24 de intervenții chirurgicale prin metoda TAVI în cadrul Clinicii Universitare de Cardiologie Intervențională reușind să salveze viețile a 24 de oameni prin această metodă minim invazivă.
Dr. Marcel Abraș este conferențiar universitar la Disciplina de Cardiologie a Universității de Stat de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Prorector pentru activitate socială și afirmă că nu și-ar închipui activitatea academică fără activitatea spitalicească în tratamentul pacienților.
Perioada de început a pandemiei a fost una dificilă deoarece a impus un nou stil de viață și o adaptare continuă la schimbările survenite.
Asociația studenților și rezidenților de la Facultatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău s-a implicat activ în această perioadă realizând primul maraton de vaccinare din Republica Moldova unde timp de 3 zile și 3 nopți s-au vaccinat peste 4000 de persoane, au fost realizate acțiuni de informare a populației în ceea ce privește recomandările pe care trebuie să le urmeze populația dar și importanța și necesitatea vaccinării.
Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!