Acromegalia – simptome, cauze, complicații, diagnostic, tratament

Acromegalia este o tulburare hormonală care se dezvoltă atunci când glanda pituitară produce prea mult hormon de creștere la vârsta adultă.

Când în organism este prea mult hormon de creștere, oasele cresc în dimensiune. În copilărie, acest lucru duce la creșterea înălțimii și se numește gigantism. Dar la vârsta adultă, o schimbare a înălțimii nu are loc. În schimb, creșterea dimensiunii oaselor este limitată la oasele mâinilor, picioarelor și feței și se numește acromegalie.

Deoarece acromegalia este rar întâlnită și modificările fizice apar lent de-a lungul multor ani, depistarea și diagnosticarea afecțiunii durează uneori mult timp. Netratate, nivelurile ridicate ale hormonului de creștere pot afecta alte părți ale corpului, pe lângă oase. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate – uneori chiar punând viața în pericol. Dar tratamentul specific poate reduce riscul de complicații și poate îmbunătăți semnificativ simptomele.

Acromegalia – simptome

Un semn comun al acromegaliei este creșterea dimensiunii mâinilor și picioarelor. De exemplu, este posibil să observați că nu puteți pune inele care se potriveau înainte și că mărimea pantofilor dvs. a crescut progresiv.

- Articolul continua mai jos-

Acromegalia poate provoca, de asemenea, modificări treptate ale formei feței, cum ar fi maxilarul inferior proeminent și osul sprâncenelor, un nas mărit, buzele îngroșate și o distanță mai mare între dinți.

Deoarece acromegalia tinde să progreseze lent, semnele timpurii pot să nu fie evidente timp de ani de zile. Uneori, oamenii observă schimbările fizice doar comparând fotografiile vechi cu altele mai noi.

În general, semnele și simptomele acromegaliei tind să varieze de la o persoană la alta și pot include oricare dintre următoarele:

  • Mâinile și picioarele mărite
  • Trăsături faciale mărite, inclusiv oasele feței, buzele, nasul și limba
  • Piele aspră, grasă, îngroșată
  • Transpirație excesivă și miros corporal
  • Mici excrescențe ale țesutului cutanat
  • Oboseală și slăbiciune articulară sau musculară
  • Durere și mobilitate articulară limitată
  • O voce profundă, răgușită din cauza corzilor vocale și a sinusurilor mărite
  • Sforăit sever din cauza obstrucției căilor aeriene superioare
  • Probleme de vedere
  • Dureri de cap, care pot fi persistente sau severe
  • Nereguli ale ciclului menstrual la femei
  • Disfuncție erectilă la bărbați
  • Pierderea interesului pentru sex

Când să vă adresați la medic

Dacă aveți semne și simptome asociate acromegaliei, contactați medicul dumneavoastră pentru o consultație.

Acromegalia se dezvoltă de obicei lent. Chiar și membrii familiei sau alte persoane care vă văd foarte des pot să nu observe la început schimbările fizice graduale care apar odată cu această tulburare. Dar diagnosticul precoce este important pentru a putea începe să primiți îngrijire adecvată. Acromegalia poate duce la probleme grave de sănătate dacă nu este tratată.

Acromegalia – cauze

Acromegalia apare atunci când glanda pituitară produce prea mult hormon de creștere pe o perioadă lungă de timp.

- Articolul continua mai jos-

Glanda pituitară (hipofiza) este o glandă mică de la baza creierului, în spatele podului nasului. Aceasta produce hormon de creștere și o serie de alți hormoni. Hormonul de creștere joacă un rol important în gestionarea creșterii fizice a corpului.

Când glanda pituitară eliberează hormon de creștere în fluxul sanguin, determină ficatul să producă un hormon numit factor de creștere de tip insulinic (IGF-1). IGF-1 este ceea ce determină creșterea oaselor și a altor țesuturi. Prea mult hormon de creștere duce la prea mult IGF-1, care poate provoca semne, simptome și complicații asociate cu acromegalia.

La adulți, o tumoare este cea mai frecventă cauză a producției excesive de hormon de creștere:

  • Tumori hipofizare. Majoritatea cazurilor de acromegalie sunt cauzate de o tumoare (adenom) necanceroasă (benignă) a glandei pituitare. Tumora produce cantități excesive de hormon de creștere, provocând multe dintre semnele și simptomele acromegaliei. Unele dintre simptomele acromegaliei, cum ar fi durerile de cap și tulburările de vedere, se datorează presiunii exercitate de tumoră asupra țesuturilor cerebrale din apropiere.
  • Tumori non-hipofizare. La unele persoane cu acromegalie, tumorile din alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau pancreasul, cauzează tulburarea. Uneori, aceste tumori secretă hormon de creștere. În alte cazuri, tumorile produc un hormon numit hormon de eliberare a hormonului de creștere, care semnalează glandei pituitare să producă mai mult hormon de creștere.

Acromegalia – complicații

Dacă este lăsată netratată, acromegalia poate duce la probleme majore de sănătate. Complicațiile pot include:

  • Hipertensiune arterială
  • Colesterol ridicat
  • Probleme cu inima, în special mărirea inimii
  • Osteoartrită
  • Diabet de tip 2
  • Mărirea glandei tiroide
  • Excrescențe precanceroase (polipi) pe mucoasa colonului
  • Apnee în somn
  • Sindromul de tunel carpian
  • Risc crescut de tumori canceroase
  • Compresie sau fracturi ale măduvei spinării
  • Modificări ale vederii sau pierderea vederii

Tratamentul precoce al acromegaliei poate preveni dezvoltarea sau agravarea acestor complicații. Netratată, acromegalia și complicațiile ei pot duce la moarte prematură.

Acromegalia – diagnostic

În timpul consultației inițiale, medicul adresează întrebări despre istoricul medical și efectuează un examen fizic. Apoi, în funcție de concluzii, poate recomanda următorii pași:

-Articolul continua mai jos-
  • Măsurarea IGF-1. Dimineața, pe nemâncate, este prelevată o probă de sânge pentru a măsura nivelul IGF-1. Un nivel crescut al IGF-1 sugerează acromegalie.
  • Testul de supresie a hormonului de creștere. Aceasta este cea mai bună metodă de confirmare a diagnosticului de acromegalie. În timpul acestui test, nivelul hormonului de creștere din sânge este măsurat atât înainte, cât și după ce beți un preparat de zahăr (glucoză). La persoanele care nu au acromegalie, băutura cu glucoză determină de obicei scăderea nivelului de hormon de creștere. Dar dacă aveți acromegalie, nivelul hormonului de creștere va tinde să rămână ridicat.
  • Teste imagistice. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test imagistic, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), pentru a ajuta la identificarea locației și dimensiunii unei tumori pe glanda pituitară. Dacă nu sunt observate tumori hipofizare, medicul poate recomanda alte teste imagistice pentru a căuta tumori non-hipofizare.

Acromegalia tratament

Tratamentul acromegaliei variază de la persoană la persoană. Planul individual de tratament va depinde probabil de locația și dimensiunea tumorii, de severitatea simptomelor și de vârsta și starea generală de sănătate a fiecărui pacient.

Pentru scăderea nivelurilor de hormon de creștere și IGF-1, opțiunile de tratament includ, de obicei, intervenția chirurgicală sau radioterapia pentru a îndepărta sau reduce dimensiunea tumorii care cauzează simptomele și medicamente pentru normalizarea nivelurilor hormonale.

Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate ca urmare a acromegaliei, medicul vă poate recomanda tratamente suplimentare pentru a vă ajuta să gestionați complicațiile.

  • Intervenție chirurgicală pentru acromegalie

Majoritatea tumorilor hipofizare pot fi eliminate folosind o metodă numită chirurgie transsfenoidală. În timpul acestei proceduri, chirurgul lucrează prin nas pentru a elimina tumora din glanda pituitară. Dacă tumora care provoacă simptomele nu este localizată pe glanda pituitară, medicul va recomanda un alt tip de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii.

În multe cazuri, mai ales dacă tumora este mică, îndepărtarea tumorii readuce nivelul hormonului de creștere la normal. Dacă tumora punea presiune asupra țesuturilor din jurul glandei pituitare, îndepărtarea tumorii ajută, de asemenea, la ameliorarea durerilor de cap și a modificărilor vederii.

În unele cazuri, este posibil ca chirurgul să nu poată îndepărta întreaga tumoare. În acest caz, este posibil să aveți în continuare niveluri crescute de hormon de creștere după operație. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o altă intervenție chirurgicală, medicamente sau tratamente cu radiații.

  • Medicamente pentru acromegalie

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda unul sau o combinație dintre următoarele medicamente, pentru a vă ajuta nivelul hormonilor să revină la normal:

  • Medicamente care reduc producția de hormon de creștere (analogi ai somatostatinei). De obicei, aceste medicamente sunt injectate în mușchii fesieri o dată pe lună.
  • Medicamente pentru scăderea nivelului hormonal (agonişti de dopamină). Pentru a trata acromegalia, aceste medicamente trebuie de obicei luate în doze mari, ceea ce poate crește riscul de reacții adverse. Efectele secundare frecvente ale acestor medicamente includ greață, vărsături, nas înfundat, oboseală, amețeli, probleme de somn și modificări ale dispoziției.
  • Medicament pentru blocarea acțiunii hormonului de creștere (antagonist al hormonului de creștere). Administrat ca injecție zilnică, acest medicament poate ajuta la scăderea nivelului de IGF-1 și la ameliorarea simptomelor, dar nu scade nivelul de hormon de creștere și nu reduce dimensiunea tumorii.
  • Radioterapie pentru acromegalie

Dacă nu a fost posibilă îndepărtarea întregii tumori în timpul intervenției chirurgicale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamentul cu radiații. Radioterapia distruge orice celule tumorale persistente și reduce încet nivelurile de hormon de creștere. Poate dura ani pentru ca acest tratament să îmbunătățească semnificativ simptomele acromegaliei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari