fbpx

Sindromul Stevens-Johnson – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție

Sindromul Stevens-Johnson (SSJ) este o afecțiune rară, dar gravă, a pielii și a mucoaselor. De obicei, SSJ este o reacție la medicamente care începe cu simptome asemănătoare gripei, urmate de o erupție cutanată dureroasă care se răspândește și de vezicule. În continuare, stratul superior al pielii afectate moare, se descuamează și începe să se vindece după câteva zile.

Sindromul Stevens-Johnson este o urgență medicală care necesită de obicei spitalizare. Tratamentul se concentrează pe eliminarea cauzei, îngrijirea rănilor, controlul durerii și minimizarea complicațiilor pe măsură ce pielea se regenerează. Poate dura săptămâni sau chiar luni până la recuperare.

O formă mai gravă a afecțiunii se numește necroliză toxică epidermică (NTE). Aceasta implică mai mult de 30% din suprafața pielii și leziuni extinse la nivelul membranelor mucoase.

Dacă această afecțiune a fost cauzată de administrarea unui medicament, va trebui să fie evitat definitiv acel medicament și altele asemenea.

- Articolul continua mai jos-

Sindromul Stevens-Johnson – simptome

Cu una până la trei zile înainte de apariția unei erupții cutanate, pot apărea semne timpurii ale sindromului Stevens-Johnson, inclusiv:

 • Febră
 • Durere la nivelul cavității bucale și a gâtului
 • Oboseală
 • Senzație de arsură la nivelul ochilor

Pe măsură ce afecțiunea se dezvoltă, apar semne și simptome suplimentare, inclusiv:

 • Durere cutanată larg răspândită inexplicabilă
 • Erupție roșie sau violetă care se răspândește
 • Vezicule pe piele și pe membranele mucoase ale gurii, nasului, ochilor și organelor genitale
 • Desprinderea pielii în câteva zile după formarea veziculelor

Când să vă adresați la medic

Sindromul Stevens-Johnson necesită asistență medicală imediată. Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți semne și simptome ale acestei afecțiuni. Reacțiile induse de medicamente pot apărea în timpul utilizării unui medicament sau până la două săptămâni după întreruperea administrării acestuia.

Sindromul Stevens-Johnson – cauze

Sindromul Stevens-Johnson este o boală rară și imprevizibilă. Este posibil ca medicii să nu poată identifica întotdeauna cauza exactă a acesteia, dar, de obicei, afecțiunea este declanșată de administrarea anumitor medicamente, de o infecție sau de ambele. Este posibil ca reacția la medicament să apară în timpul utilizării sau până la două săptămâni după încetarea administrării acestuia.

Medicamentele care pot provoca sindromul Stevens-Johnson includ:

 • Medicamente pentru gută, cum ar fi Alopurinolul
 • Medicamente pentru tratamentul convulsiilor și a bolilor psihice (anticonvulsive și antipsihotice)
 • Sulfonamide antibacteriene (inclusiv sulfasalazina)
 • Nevirapina (Viramune)
 • Analgezicele, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul și naproxenul

Infecțiile care pot provoca sindromul Stevens-Johnson includ pneumonia și virusul HIV.

- Articolul continua mai jos-

Sindromul Stevens-Johnson – factori de risc

Factorii care cresc riscul de a dezvolta sindrom Stevens-Johnson includ:

 • Infecția cu virusul HIV. În rândul persoanelor cu HIV, incidența sindromului Stevens-Johnson este de aproximativ 100 de ori mai mare decât în rândul populației generale.
 • Un sistem imunitar slăbit. Sistemul imunitar poate fi afectat de un transplant de organe, HIV/SIDA și boli autoimune.
 • Persoanele cu cancer, în special cancerul de sânge, prezintă un risc crescut de sindrom Stevens-Johnson.
 • Antecedente de sindrom Stevens-Johnson. Dacă ați avut o formă legată de medicamente a acestei afecțiuni, sunteți expus riscului de recidivă dacă utilizați din nou acel medicament.
 • Antecedente familiale de sindrom Stevens-Johnson. Dacă o rudă apropiată de sânge a avut sindrom Stevens-Johnson, este posibil să aveți un risc crescut de a-l manifesta.
 • Factori genetici. Dacă aveți anumite variații ale genelor, prezentați un risc crescut de sindrom Stevens-Johnson, mai ales dacă luați și medicamente pentru convulsii, gută sau boli mintale.

Sindromul Stevens-Johnson – complicații

Complicațiile generate de sindromul Stevens-Johnson includ:

 • Deshidratare. În zonele în care pielea s-a deteriorat se pierd lichide. Iar rănile din gură și gât pot îngreuna consumul de lichide, ducând la deshidratare.
 • Infecție a sângelui (septicemie). Septicemia apare atunci când bacteriile dintr-o infecție intră în sânge și se răspândesc în tot corpul. Septicemia este o afecțiune cu progresie rapidă, care pune viața în pericol, deoarece poate provoca șoc septic și insuficiență de organ.
 • Probleme cu ochii. Erupția cutanată cauzată de sindromul Stevens-Johnson poate duce la inflamarea ochiului, ochi uscat și sensibilitate la lumină. În cazuri severe, poate duce la tulburări de vedere și, rareori, la orbire.
 • Implicarea plămânilor. Afecțiunea poate duce la o situație de urgență în care plămânii nu pot oxigena suficient sângele (insuficiență respiratorie acută).
 • Leziuni permanente ale pielii. Când pielea se regenerează în urma sindromului Stevens-Johnson, poate rămâne cu umflături și o colorare neobișnuită (depigmentare). Este posibil, de asemenea, să se formeze cicatrici. Problemele de durată ale pielii pot cauza căderea părului, iar unghiile de la mâini și de la picioare pot să nu crească la fel de bine ca înainte.

Sindromul Stevens-Johnson – prevenție

Luați în considerare testarea genetică înainte de a lua anumite medicamente, cunoscute că pot provoca SSJ. Oamenii de știință recomandă screeningul persoanelor de origine asiatică și sud-asiatică pentru o variație a genei numită HLA-B*1502 înainte de a începe tratamentul.

Dacă ați avut sindromul Stevens-Johnson și medicii au descoperit că a fost declanșat de un medicament, evitați acel medicament și altele asemenea. Aceasta este cheia pentru prevenirea unei recidive, care este de obicei mai severă decât primul episod și poate fi fatală.

Rudele dvs. apropiate de sânge ar putea alege, de asemenea, să evite acest medicament, deoarece uneori această afecțiune apare în familii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari