Conform datelor Institutului Național de Statistică, peste jumătate din numărul total de decese înregistrate anual în România au drept cauză boli ale aparatului circulator.
Din acest motiv, este întru totul justificat ca prevenția afecțiunilor cardiovasculare să reprezinte o preocupare importantă în viața fiecărui om. Însă, ca orice subiect cu un impact semnificativ atât în societate cât și la nivel individual, sănătatea inimii este înconjurată de mituri, credințe eronate, practici nesusținute de știință și „leacuri băbești”, care nu doar că pot fi ineficiente, ci s-ar putea dovedi chiar periculoase.
Atenție la aceste 3 mituri despre dietă și sănătatea inimii
Alimentele pe care le consumăm pot juca un rol major în riscul apariției bolilor de inimă. Probabil am auzit deja cu toții că pentru a ne reduce șansele de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, ar trebui să evităm consumul de ouă și să luăm un supliment de omega-3 – dar, atenție(!) – nu e chiar așa.
O dietă echilibrată și sănătoasă este, cu siguranță, o armă puternică în combaterea bolilor aparatului circulator, însă aceasta nu se reduce doar la evitarea anumitor alimente și adăugarea în alimentație a suplimentelor. Un regim alimentar sănătos trebuie să ne ofere vitaminele, mineralele și energia de care avem nevoie, menținându-ne greutatea corporală, nivelul colesterolului și valorile tensiunii arteriale sub control.
Vom demonta în continuare trei mituri populare despre nutriție care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.
-
Uleiul de cocos este bun pentru inimă?
Mit: Uleiul de cocos este o alternativă de gătit sănătoasă pentru inimă.
Argumentul: uleiul de cocos este extrem de bogat în grăsimi saturate – chiar și cu aproximativ 50% mai mult decât untul.
În ciuda faptului că grăsimile saturate sunt cunoscute ca fiind responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol, legat de riscul de boli de inimă, susținătorii acestui mit cred că unele grăsimi saturate din uleiul de cocos (numite trigliceride cu lanț mediu) sunt mai puțin dăunătoare și pot crește de fapt nivelul de colesterol bun.
Realitatea: s-a dovedit că uleiul de cocos crește nivelul de colesterol – atât cel „bun” cât și cel „rău” – mai mult decât alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi cel de măsline sau uleiul canola (un tip de rapiță). Și, de fapt, trigliceridele cu lanț mediu reprezintă doar o cantitate mică din acizii grași din uleiul de cocos.
În plus, în timp ce alte grăsimi sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de canola sau acizii grași omega-3 din nuci și fructe de mare au fost susținute de un număr mare de dovezi în urma cercetărilor, presupusele beneficii ale uleiului de cocos încă nu au fost demonstrate la scară largă în consumul uman.
-
Ouăle cresc colesterolul?
Mit: Cel mai bine pentru sănătatea cardiovasculară este să evităm să consumăm ouă, sau cel puțin să excludem gălbenușurile din alimentație.
Argumentul: gălbenușurile de ou conțin mult colesterol. Și, logic, consumul de colesterol duce la creșterea colesterolului – corect? Nu chiar.
Realitatea: cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs de ficat, nu este livrat prin dietă. Și, în timp ce dieta contează, cercetările au descoperit că nivelul colesterolului are mai mult de-a face cu grăsimile pe care le consumăm, și anume grăsimile saturate și trans, decât cu colesterolul.
Iar ouăle conțin mulți nutrienți sănătoși, inclusiv vitaminele A și D, precum și proteine. Studiile pe termen lung la nivelul populației arată că consumul unui ou pe zi nu duce la rate mai mari de atac de cord sau accident vascular cerebral.
-
Acizii grași Omega-3 sunt buni pentru inimă?
Mit: Suplimentele de acizi grași Omega-3 contribuie la sănătatea inimii și reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Argumentul: consumul de pește poate reduce riscul de a muri de boli de inimă datorită acizilor grași nesaturați din fructele de mare, care pot reduce inflamația și nivelul de grăsimi din sânge numite trigliceride. Dar dacă nu mănânci pește în mod regulat (sau deloc), a apela la un supliment de omega-3 sau ulei de pește pare o scurtătură bună.
Realitatea: o revizuire majoră a studiilor care au inclus aproape 80.000 de pacienți nu a găsit nicio legătură între suplimentele de Omega-3 și bolile de inimă.
Recomandare: Deși suplimentele probabil nu sunt dăunătoare, este mai bine să vă luați acizii grași Omega-3 din dietă, mai degrabă decât dintr-o sticluță sau o capsulă.