Dependența de jocuri de noroc – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție, diagnostic, tratament

Dependența de jocuri de noroc este caracterizată prin jocul compulsiv și incapacitatea de a controla impulsul de a juca, indiferent de consecințele pe care le are această activitate asupra vieții proprii și asupra celor apropiați. Implicarea în jocuri de noroc presupune disponibilitatea de a risca ceva care are o anumită valoare (bani, bunuri materiale) cu speranța de a obține ceva cu o valoare mai mare.

Jocurile de noroc pot stimula sistemul de recompensă al creierului la fel ca alte obiceiuri adictive, cum ar fi consumul de droguri sau de alcool, ducând la dependență.

Persoanele care au o problemă cu jucatul compulsiv adesea se implică în activități legate de jocurile de noroc care duc la pierderi bănești și materiale semnificative, la epuizarea economiilor și crearea datoriilor. De multe ori, aceste persoane tind să-și ascundă acest tip de comportament și chiar să apeleze la furt sau fraudă pentru a-și susține dependența.

Adicția pentru jocurile de noroc este o afecțiune gravă care poate distruge vieți. Deși tratamentul acestei dependențe poate fi o provocare, mulți oameni care se confruntă cu jucatul compulsiv au primit ajutor apelând la tratament de specialitate.

- Articolul continua mai jos-

Dependența de jocuri de noroc – simptome

Semnele și simptomele dependenței de jocurile de noroc pot include:

  • Preocuparea pentru jocurile de noroc, exprimată prin planificarea constantă a activităților de acest tip și căutarea fondurilor și resurselor pentru a putea juca din nou.
  • Necesitatea de a juca cu sume tot mai mari de bani pentru a obține aceleași senzații
  • Încercarea de a controla, reduce sau opri jocurile de noroc, dar fără succes
  • Stări de neliniște și iritabilitate în timpul încercărilor de a reduce jocurile de noroc (sevraj)
  • Implicarea în jocuri de noroc pentru a scăpa de probleme sau pentru a ameliora sentimentele de neajutorare, vinovăție, anxietate sau depresie
  • Încercarea de a recupera banii pierduți la jocurile de noroc, jucând și mai mult
  • Mințirea membrilor familiei și altor persoane apropiate pentru a ascunde amploarea implicării în jocuri de noroc
  • Riscarea sau chiar pierderea unor relații importante, a unui loc de muncă, a școlarizării sau altor oportunități importante din cauza jocurilor de noroc
  • Apelarea la cei din jur pentru rezolvarea problemelor financiare cauzate de jocurile de noroc (de ex. împrumuturi repetate și de la multe persoane)

Majoritatea jucătorilor ocazionali se opresc atunci când pierd o dată sau de câteva ori sau stabilesc o limită pentru cât sunt dispuși să piardă, fără să depășească acea limită. În comparație, persoanele dependente de acest tip de activități se simt obligate să continue să joace pentru a-și recupera banii pierduți – un model de comportament care devine din ce în ce mai distructiv în timp. Unii oameni pot apela la furt sau fraudă pentru a obține bani pentru jocuri de noroc.

Unii jucători compulsivi pot avea perioade de remisie – o perioadă de timp în care joacă mai puțin sau deloc. Dar fără tratament, remisiunea de obicei nu este permanentă și aceștia recidivează aproape în toate cazurile.

Când să vă adresați la un specialist

Membrii familiei, prietenii sau colegii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul tău legat de jocurile de noroc? Dacă da, ia în considerare aceste griji, ascultă-le și caută ajutor. Deoarece negarea este aproape întotdeauna o caracteristică a comportamentului compulsiv sau care provoacă dependență, îți poate fi dificil să realizezi că ai o problemă.

Dependența de jocuri de noroc – cauze

Nu este încă pe deplin înțeles ce anume determină pe cineva să joace compulsiv. Ca multe alte probleme, dependența de jocurile de noroc poate rezulta dintr-o combinație de factori biologici, genetici și de mediu.

Dependența de jocuri de noroc – factori de risc

Deși majoritatea oamenilor care joacă cărți sau pariază nu dezvoltă o adicție pentru jocurile de noroc, anumiți factori sunt mai des asociați cu jucatul compulsiv:

- Articolul continua mai jos-
  • Problemele de sănătate mintală. Oamenii care joacă compulsiv au adesea probleme ce țin de abuz de substanțe, tulburări de personalitate, depresie sau anxietate. Jucatul compulsiv poate fi, de asemenea, asociat cu tulburarea bipolară, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) sau tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD).
  • Vârsta. Dependența de jocurile de noroc este mai frecventă la persoanele tinere și de vârstă mijlocie. Jocurile de noroc în timpul copilăriei sau adolescenței cresc riscul de a dezvolta o adicție pentru acestea. Aceasta nu înseamnă însă că această problemă nu poate fi întâlnită și la populația în vârstă.
  • Sexul. Jucatul compulsiv este mai frecvent la bărbați decât la femei. Femeile care joacă de obicei încep mai târziu în viață și pot deveni dependente mai repede. Dar tipurile de jocuri de noroc practicate în rândul bărbaților și femeilor au devenit din ce în ce mai asemănătoare.
  • Anturajul. Dacă membrii familiei sau prietenii tăi au o problemă cu jocurile de noroc, șansele sunt mai mari ca și tu să dezvolți acest tip de problemă.
  • Anumite medicamente. Medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson și a sindromului picioarelor neliniştite, numite agonişti ai dopaminei, au un efect secundar rar care poate duce la comportamente compulsive, inclusiv implicarea în jocuri de noroc, la unii oameni.
  • Anumite caracteristici de personalitate. Persoanele extrem de competitive, cele dependente de muncă, impulsive, neliniştite sau care se plictisesc ușor pot avea un risc mai mare de a ajunge să joace compulsiv.

Dependența de jocuri de noroc – complicații

Practicarea compulsivă a jocurilor de noroc poate avea consecințe profunde și de lungă durată pentru viața ta, cum ar fi:

  • Probleme relaționale
  • Probleme financiare, inclusiv faliment
  • Probleme juridice sau chiar detenție
  • Performanță slabă la muncă sau pierderea locului de muncă
  • Sănătate generală precară
  • Sinucidere, tentative de sinucidere sau gânduri suicidare

Dependența de jocuri de noroc – prevenție

Deși nu există o modalitate dovedită de a preveni o problemă legată de jocurile de noroc, programele educaționale care vizează indivizi și grupuri cu risc crescut pot fi utile.

Dacă ai factori de risc pentru dezvoltarea unei adicții pentru jocurile de noroc, ia în considerare evitarea jocurilor de noroc sub orice formă, a persoanelor care joacă și a locurilor în care apar jocurile de noroc. Cere ajutor și tratament la cel mai timpuriu semn al unei probleme pentru a preveni agravarea comportamentului compulsiv.

Dependența de jocuri de noroc – diagnostic

Dacă te gândești că este posibil să ai o problemă cu jocurile de noroc, discută cu medicul de familie, cu un psihiatru sau un psiholog despre o evaluare și un plan de intervenție.

Pentru a evalua o problemă cu jocurile de noroc, un profesionist în domeniul sănătății mintale probabil va:

  • Pune întrebări legate de obiceiurile tale legate de jocurile de noroc și îți poate cere, de asemenea, permisiunea de a vorbi cu membrii familiei sau cu prietenii tăi. Cu toate acestea, principiul confidențialității împiedică specialistul să ofere orice informații despre tine fără consimțământul tău.
  • Verifica informațiile și istoricul medical. Unele medicamente pot avea un efect secundar rar care duce la comportamente compulsive, incluzând jocurile de noroc, la unii oameni.
  • Face o evaluare a sănătății mintale. Această evaluare include întrebări despre simptomele, gândurile, sentimentele și modelele de comportament legate de jocurile de noroc.

Dependența de jocuri de noroc tratament

Tratamentul unui comportament compulsiv poate fi o provocare. Asta se datorează în parte faptului că majoritatea oamenilor recunosc greu că au o problemă. Cu toate acestea, o parte majoră a tratamentului constă în recunoașterea faptului că joci compulsiv, nu reușești să te controlezi singur, iar asta afectează viața ta și a celor din jur.

-Articolul continua mai jos-

Dacă de exemplu, familia ta sau angajatorul tău te-au obligat să apelezi la terapie, s-ar putea să observi că reziști la tratament. Dar tratarea unei probleme legate de jocurile de noroc te poate ajuta să recâștigi un sentiment de control și, eventual, să reușești să repari problemele relaționale și financiare cauzate de acestea.

Tratamentul dependenței de jocurile de noroc poate include următoarele abordări:

  • Psihoterapie. Terapia comportamentală sau terapia cognitiv-comportamentală poate fi de ajutor. Terapia comportamentală folosește un proces de expunere la comportamentul de care vrei să te dezveți și te ajută să dobândești abilități pentru a-ți reduce nevoia de a juca. Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe identificarea credințelor nesănătoase, iraționale și negative și înlocuirea lor cu unele sănătoase, pozitive. Terapia de familie poate fi de asemenea utilă.
  • Medicamente. Antidepresivele și stabilizatorii de dispoziție pot ajuta la tratarea problemelor care sunt adesea asociate cu jucatul compulsiv – cum ar fi tulburarea bipolară, depresia sau anxietatea. Unele antidepresive pot fi eficiente în reducerea comportamentului compulsiv. Medicamentele numite antagoniști narcotici, utile în tratarea abuzului de substanțe, pot ajuta și la tratarea adicției pentru jocurile de noroc.
  • Grupuri de suport. Unii oameni consideră că discuțiile cu alții care au o problemă cu jocurile de noroc poate fi o parte utilă a tratamentului.

Prevenția recidivelor

Chiar și cu tratament, s-ar putea să te întorci la jocurile de noroc, mai ales dacă petreci timp cu oameni care joacă sau te afli în locuri unde se practică jocuri de noroc. Dacă simți că vei începe din nou să joci, contactează imediat specialistul de sănătate mintală sau o persoană de încredere pentru a preveni o recădere.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari