Blefarita este o inflamație a pleoapelor care afectează de obicei ambii ochi de-a lungul marginilor pleoapelor.
Blefarita apare în mod obișnuit atunci când micile glande din apropierea bazei genelor se înfundă, provocând iritații și roșeață. Mai multe boli și afecțiuni pot provoca blefarită.
Blefarita este adesea o afecțiune cronică dificil de tratat. Aceasta poate fi incomodă și inestetică. Dar, de obicei, nu provoacă leziuni permanente ale vederii și nu este contagioasă.
Blefarita – simptome
Semnele și simptomele blefaritei sunt de obicei mai accentuate dimineața. Acestea includ:
- Ochi umezi
- Ochi roșii
- Senzație de nisip, de arsură sau de usturime în ochi
- Pleoape cu aspect uleios
- Mâncărimi la nivelul pleoapelor
- Pleoape roșii, umflate
- Descuamarea pielii din jurul ochilor
- Cruste la nivelul genelor
- Lipirea pleoapelor
- Clipire mai frecventă
- Sensibilitate la lumină
- Vedere încețoșată care de obicei se îmbunătățește clipind
Când să vă adresați la medic
Dacă aveți semne și simptome de blefarită care nu par să se îmbunătățească în ciuda unei bune igiene – curățarea și îngrijirea regulată a zonei afectate – faceți o programare la medicul specialist.
Blefarita – cauze
Cauza exactă a blefaritei nu este clară. Aceasta poate fi asociată cu unul sau mai mulți dintre următorii factori:
- Dermatita seboreică – mătreața scalpului și a sprâncenelor
- Infecție
- Glande uleioase înfundate sau defectuoase în pleoape
- Rozaceea (cuperoza) – o afecțiune a pielii caracterizată prin roșeață a feței
- Alergii, inclusiv reacții alergice la medicamente pentru ochi, soluții pentru lentile de contact sau machiaj pentru ochi
- Acarieni sau păduchi de gene
- Ochi uscați
Blefarita – complicații
Dacă aveți blefarită, este posibil să aveți și:
- Probleme cu genele. Blefarita poate cauza căderea genelor, creșterea anormală (gene direcționate greșit) sau pierderea culorii firelor de păr.
- Probleme ale pielii pleoapelor. Cicatricile se pot dezvolta pe pleoape din cauza blefaritei pe termen lung. De asemenea, marginile pleoapelor se pot întoarce spre interior sau spre exterior.
- Lăcrimare în exces sau uscarea ochilor. Secrețiile uleioase anormale și alte resturi provenite de pe pleoape, cum ar fi descuamarea asociată cu mătreața, se pot acumula și pot afecta căile lacrimale.
Filmul lacrimal anormal interferează cu menținerea pleoapelor umede. Acest lucru poate irita ochii și poate provoca simptome de uscăciune a ochilor sau lăcrimare în exces.
- Ulciorul (orjelet). Orjeletul, cunoscut în termen populari drept „ulcior la ochi”, este o infecție care se dezvoltă în apropierea bazei genelor. Rezultatul este un nodul dureros pe marginea pleoapei. Ulciorul este de obicei cel mai vizibil pe suprafața pleoapei.
- Șalazionul (chalazion). Un chalazion apare atunci când există un blocaj în una dintre micile glande uleioase de la marginea pleoapei, chiar în spatele genelor. Acest blocaj provoacă inflamarea glandei, ceea ce face ca pleoapa să se umfle și să se înroșească. Acest lucru se poate vindeca sau se poate transforma într-o umflătură tare, nesensibilă.
- Conjunctivită cronică. Blefarita poate duce la crize recurente de conjunctivită.
- Leziuni ale corneei. Iritația constantă din cauza pleoapelor inflamate sau a genelor direcționate greșit poate cauza dezvoltarea unei răni pe cornee. Volumul lacrimal insuficient ar putea crește riscul de infecție a corneei.
Blefarita – diagnostic
Testele și procedurile pentru diagnosticarea blefaritei includ:
- Consultație oftalmologică. Medicul specialist ar putea folosi un instrument special de mărire pentru a examina pleoapele și ochii.
- Analize ale secrețiilor. În anumite cazuri, medicul ar poate folosi un tampon pentru a colecta o probă din uleiul sau crusta care se formează pe pleoapă. Această probă poate fi analizată în laborator pentru bacterii, ciuperci sau dovezi ale unei alergii.
Blefarita tratament
Măsurile de autoîngrijire, cum ar fi spălarea corectă a ochilor și aplicarea compreselor calde, ar putea fi tot ceea ce este necesar pentru majoritatea cazurilor de blefarită. Dacă măsurile de îngrijire personală nu sunt suficiente, medicul vă poate prescrie tratamente pe bază de rețetă, inclusiv:
- Medicamente care luptă împotriva infecțiilor. S-a demonstrat că antibioticele aplicate pe pleoapă duc la ameliorarea simptomelor și tratează infecția bacteriană a pleoapelor. Acestea sunt disponibile în mai multe forme, inclusiv picături pentru ochi, creme și unguente.
Dacă nu funcționează antibioticele topice, medicul vă poate sugera un antibiotic oral.
- Medicamente pentru controlul inflamației. Picăturile pentru ochi sau unguentele cu steroizi sunt recomandate, în general, numai persoanelor care nu răspund la alte terapii. În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist poate prescrie atât antibiotice, cât și medicamente antiinflamatoare.
- Medicamente care acționează asupra sistemului imunitar. S-a demonstrat că ciclosporina topică (un imunosupresor) contribuie la ameliorarea unor semne și simptome de blefarită.
- Tratamente pentru afecțiunile de bază. Blefarita cauzată de dermatita seboreică, cuperoză sau alte boli poate fi controlată prin tratarea bolii de bază.
Blefarita rareori dispare complet. Chiar și cu un tratament de succes, afecțiunea este frecvent cronică și necesită o atenție zilnică cu îngrijire specială pentru pleoape. Dacă nu răspundeți la tratament sau dacă ați pierdut și genele sau doar un ochi este afectat, afecțiunea ar putea fi cauzată de un cancer localizat al pleoapelor.
Blefarita – stil de viață și tratament acasă
Îngrijirea personală corectă ar putea fi singurul tratament necesar pentru majoritatea cazurilor de blefarită.
Curățați-vă ochii zilnic
Dacă aveți blefarită, urmați acești pași de autoîngrijire de două până la patru ori pe zi în timpul crizelor și o dată sau de două ori pe zi după ce starea este sub control:
- Aplicați o compresă caldă peste ochiul închis timp de câteva minute pentru a slăbi depunerile și crustele de pe pleoape.
- Masați ferm, dar ușor pleoapele, folosind o cârpă curată sau un deget curat.
- Utilizați imediat o cârpă curată sau un aplicator cu vârf de bumbac umezit cu apă caldă și câteva picături de șampon diluat pentru bebeluși sau un produs special de curățare a pleoapelor pentru a îndepărta resturile uleioase sau solzii de la baza genelor. Utilizați o cârpă curată diferită sau un aplicator nou pentru fiecare ochi.
- Clătiți pleoapele cu apă caldă și uscați-le ușor cu un prosop curat și uscat.
Ar putea ajuta să nu mai folosiți machiajul pentru ochi atunci când pleoapele sunt inflamate. Machiajul poate îngreuna păstrarea pleoapelor curate și fără reziduuri. De asemenea, este posibil ca machiajul să reintroducă bacterii în zonă sau să provoace o reacție alergică.
Lubrifiați-vă ochii
Încercați să folosiți lacrimi artificiale de la farmacie. Aceste picături pentru ochi pot ajuta la ameliorarea ochilor uscați.
Țineți sub control mătreața și acarienii
Dacă aveți mătreață care contribuie la blefarită, adresați-vă medicului specialist să vă recomande un șampon special pentru mătreață. Utilizarea unui șampon pentru mătreață vă poate ameliora semnele și simptomele blefaritei.