Pemfigus – simptome, cauze, factori de risc, complicații, diagnostic, tratament

Termenul pemfigus înglobează un grup de boli autoimune care provoacă vezicule și răni pe piele sau pe mucoase, cum ar fi la nivelul cavității bucale sau pe organele genitale.

Acest tip de afecțiune poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai des întâlnit la persoanele de vârstă mijlocie sau înaintată. Tinde să fie o afecțiune de lungă durată (cronică), iar unele tipuri pot pune viața în pericol fără tratament. În general, se poate ține sub control cu tratament medicamentos.

Pemfigus – simptome

Pemfigusul provoacă vezicule pe piele și pe membranele mucoase. Veziculele se sparg ușor, lăsând răni deschise, care pot curge și se pot infecta.

Semnele și simptomele a două tipuri comune de pemfigus sunt următoarele:

- Articolul continua mai jos-
  • Pemfigus vulgar. Acest tip debutează de obicei cu vezicule în cavitatea bucală și apoi pe piele sau pe mucoasele genitale. Veziculele sunt de obicei dureroase, dar nu prezintă mâncărime. Apariția veziculelor în gură sau în gât pot îngreuna înghițirea și alimentarea.
  • Pemfigus foliaceu. Acest tip provoacă vezicule pe piept, spate și umeri. veziculele tind să determine mai mult mâncărime decât durere. Pemfigusul foliaceu nu provoacă vezicule la nivelul cavității bucale.

Pemfigusul este diferit de pemfigoidul bulos, care este o afecțiune a pielii cu vezicule, afectează adulții în vârstă și poate provoca moartea.

Când să vă adresați la medic

Consultați medicul specialist dacă aveți vezicule care nu se vindecă la nivelul pielii sau a cavității bucale.

Pemfigus – cauze

Pemfigusul este o afecțiune autoimună. În mod normal, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a lupta împotriva invadatorilor dăunători, cum sunt virușii și bacteriile. Dar în pemfigus, organismul produce anticorpi care dăunează celulelor pielii și mucoaselor.

Pemfigusul nu este contagios. În cele mai multe cazuri, nu se știe ce declanșează boala.

Rareori, pemfigusul este declanșat de utilizarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei, a penicilaminei și a altor medicamente.

Pemfigus – factori de risc

Riscul de a dezvolta pemfigus crește odată cu înaintarea în vârstă – persoanele trecute de vârsta de mijloc sunt cele mai vulnerabile. Afecțiunea tinde să fie mai frecventă la persoanele din Orientul Mijlociu sau cu descendență evreiască.

- Articolul continua mai jos-

Pemfigus – complicații

Complicațiile posibile ale pemfigusului includ:

  • Infecții cutanate
  • Infecție care se răspândește în fluxul sanguin (septicemie)
  • Malnutriție, deoarece rănile bucale dureroase îngreunează alimentația
  • Efecte secundare ale medicamentelor administrate pentru tratament, cum ar fi hipertensiune arterială și infecție
  • Decesul, dacă anumite tipuri de pemfigus sunt lăsate netratate

Pemfigus – diagnostic

O serie de afecțiuni dermatologice mai des întâlnite determină vezicule cutanate, astfel încât pemfigusul, care este rar, poate fi dificil de diagnosticat.

Medicul specialist va analiza istoricul medical al pacientului și îi va examina pielea și cavitatea bucală. De asemenea, ar putea recomanda o serie de teste, inclusiv:

  • Biopsie de piele – o porțiune de țesut dintr-o veziculă cutanată este îndepărtată și examinată la microscop.
  • Analize de sânge – unul dintre scopurile acestor teste este de a detecta și identifica anticorpii din sânge despre care se știe că sunt prezenți în pemfigus.
  • Endoscopie – dacă aveți pemfigus vulgar, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți o endoscopie pentru a verifica dacă există răni în gât. Această procedură implică introducerea unui tub flexibil (endoscop) în gât.

Pemfigus tratament

Tratamentul începe de obicei cu medicamente care sunt menite să suprime formarea veziculelor. În general, tratamentul este mai eficient atunci când este administrat cât mai devreme posibil. Dacă utilizarea unui medicament a declanșat afecțiunea, oprirea utilizării acestuia poate fi suficientă pentru a curăța pemfigusul.

Medicamente pentru pemfigus

Următoarele medicamente eliberate pe bază de rețetă pot fi utilizate individual sau în combinație, în funcție de tipul și severitatea pemfigusului și dacă sunt prezente alte afecțiuni medicale:

  • Corticosteroizi. Pentru persoanele cu o formă ușoară a bolii, crema cu corticosteroizi poate fi suficientă pentru a o ține sub control. Pentru unii pacienți, principalul tratament este un corticosteroid oral, cum ar fi pastilele cu prednison.

Utilizarea corticosteroizilor pentru o perioadă lungă de timp sau în doze mari poate provoca reacții adverse grave, inclusiv diabet, pierderea masei osoase, un risc crescut de infecție, ulcere gastrice și o redistribuire a grăsimii corporale, ducând la o față rotundă (fața de lună).

-Articolul continua mai jos-
  • Medicamente imunosupresoare. Ajută la împiedicarea sistemului imunitar să atace țesutul sănătos. Acestea pot avea reacții adverse grave, inclusiv risc crescut de infecție.
  • Alte medicamente. Dacă medicamentele de primă linie nu ajută, medicul va stabili un nou plan de tratament cu preparate adaptate cazului fiecărui pacient.

Starea multor pacienți se ameliorează cu tratament, deși poate dura ani de zile. Alții trebuie să ia o doză mică de medicamente pe termen nelimitat pentru a preveni revenirea semnelor și simptomelor. Unele persoane au nevoie de tratament într-un spital – de exemplu, pentru a îngriji răni severe sau infectate.

Stil de viață și tratament acasă

Iată pașii pe care îi puteți urma pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate a pielii, dar și cea generală:

  • Urmați instrucțiunile medicului pentru îngrijirea rănilor. Îngrijirea corectă a rănilor poate ajuta la prevenirea infecțiilor și a formării cicatricilor. Medicul v-ar putea prescrie de asemenea și creme speciale care ajută la controlul durerii.
  • Spălați-vă ușor pielea. Folosiți un săpun delicat și apoi aplicați o cremă hidratantă.
  • Protejați-vă pielea. Evitați activitățile care pot răni pielea.
  • Evitați anumite alimente. Veziculele din gură pot fi declanșate sau iritate de alimente picante, fierbinți sau abrazive.
  • Minimizați expunerea la soare. Lumina ultravioletă poate declanșa noi vezicule.
  • Discutați cu medicul dentist despre menținerea sănătății orale bune. Dacă aveți vezicule în gură, poate fi dificil să vă spălați corect pe dinți. Întrebați medicul dentist ce puteți face pentru a vă proteja sănătatea orală.
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari