Prof. Univ. Dr. Adrian Covic: România este în elita mondială privind transplantul renal

Prof. Univ. Dr. Adrian Covic
dorna medical

Cu ajutorul Prof. Univ. Dr. Adrian Covic am intrat în culisele specializării de nefrologie, unde ne-a explicat detaliat evoluția în acest domeniu în calitate și de șef al compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Domnia sa ne-a putut prezenta un tablou complet pentru că ocupă funcția de președinte ales al Societății Române de Nefrologie, dar și de doctor în științe medicale și profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Vorbim în medicina modernă de un tratament adaptat pacientului. Nu mai tratăm boli, ci tratăm situații particulare, tratăm pacienți, ne găndim la toate aspectele vieții unui pacient, de la calitatea vieții până la supraviețuire și complicații. Defapt nefrologia este promotoarea conceptului de Patient Centered Care, un concept extrem de inovator și important pentru managementul actual al stărilor de boală și în care trebuie să facem pași uriași în societatea noastră și în medicina modernă românească. “ afirmă Prof. Univ. Dr. Adrian Covic.

Specialistul în nefrologie ne-a declarat că România se află în primele trei locuri din lume la capitolul succes terapeutic în tratarea bolilor renale, în special dializă.

Și nu doar aici stăm bine în clasamentul mondial, ci și la nivel de centre de elită privind transplantul renal și tratamentul, așa cum este centrul de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Mai mult pe viitor, Prof. Univ. Dr. Adrian Covic își propune să realizeze cel mai important pol de histologie renală din sud-estul Europei, să continue formarea de viitori specialiști de excepție care să fie implicați în toate aspectele unui act medical modern, dar și să continue activitatea de cercetare din cadrul Centrului de Transplant Renal din Spitalul „C. I. Parhon” Iași.

„Tratamentul bolilor renale în Romania este pe primele locuri în lume, de exemplu, dacă vorbim de dializă, succesul terapeutic este undeva in primele trei din lume. Suntem neobișnuiți cu așa lucruri în medicina românească, dar este demonstrat și verificat. Transplantul în România nu stă rău din multe puncte de vedere, intervențiile endo-urologice încep să fie absolut de vârf în România, tratamentul bolilor renale primitive sau al bolilor ereditare și a programelor de sănătate pentru bolile speciale rare sunt iarăși extrem de bine puse la punct în momentul de față. În sfârșit, sunt centre în România de elită, așa cum este centrul din Iași, cum este Spitalul „Carol Davila” din București, cum este Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, deci sunt centre care sunt absolut de top european sau mondial în momentul de față”, ne-a declarat universitarul, dar care a subliniat o problemă legislativă, legea transplantului renal în România care este una dintre cele mai restrictive din Europa.

Detalii în interviul video.