Într-un scurt interviu video, rectorul Universității de Medicina și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, ne-a povestit cum a obținut fonduri de zeci de milioane de euro pentru proiecte vitale.
Vitale pentru salvarea vieții pacienților și pentru cercetare, dar și pentru realizarea unui transfer informațional facil dintre profesori și studenți sau medici rezidenți.
Cu o istorie de 143 de ani, universitatea se poate lăuda acum cu cel mai modern Centru de Simulare din țară, care a putut fi implementat cu o investiție de cinci milioane de euro. Bani care au fost recuperați printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile.
“Este un centru modern, am putea spune că noi considerăm, și din câte știm este cel mai modern centru din țară în ceea ce priveste procesul de simulare. Sunt simulatoare pentru mai multe specialități , medicină internă, cardiologie, nefrologie, anestezie-terapie-intensivă, chirurgie, ortopedie, urologie, gastroenterologie, neunatologie, pediatrie, obstretică-ginecologie. Sunt simulatoare care reproduc un anumit tip de activitate sau o intervenție pe care viitorul medic trebuie să o desfășoare și este foarte util să învețe întâi pe un simulator înainte a lua contact cu bolnavul. Acest proces didactic de simulare se adresează atât studenților cât și medicilor rezidenți.” a afirmat domnul Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu
Recent au mai fost bifate trei realizări: colosalul corp “Nicolae Leon”, care s-a înălțat pe 13 etaje, Proiectul CENEMED, în valoare de aproximativ 14 mil de euro, și achiziționarea robotului medical DaVinci XI.
„Universitatea de Medicină și Farmacie a caștigat anul trecut un proiect mare de cercetare prin care noi am fost capabili să creăm o platformă de cercetare pentru regiunea nord-est. Proiectul se numeste CENEMED, are o valoare de aproximativ 14 mil. de euro, în care avem echipamente de cercetare dar care se desfășoară în timpul actului medical pentru că este vorba despre cercetare clinică cu pacientul, și aici luăm in calcul mai multe specialități, gastroenterologie, nefrologie, medicină internă, medicina de urgență, farmacologie, farmacie si de asemenea chirurgie, prin achiziționarea unui robot chirurgical de ultimă generație, DaVinci XI, care este venit în Universitate de aproximativ 2 luni și este poziționat la Institutul Național de Oncologie din Iași. Am găsit această soluție dat fiind faptul că Institutul Național de Oncologie din Iași este poate structura spitalicească cea mai nouă, din Iași și din țară, cred că am putea spune deoarece din câte stim, este singurul spital de stat care a fost construit după anii 1990. De asemenea am poziționat acest robot într-un spital cu profil oncologic pentru că se adresează unor intervenții chirurgicale din sfera oncologică. Pot să vă spun că de deja s-a început activitatea. Suntem la momentul în care echipele care vor lucra pe robot sunt în perioada de învățare și deja s-au operat cu aproximație 10 cazuri din domeniul oncologic prin chirurgie robotică.” ne-a explicat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.
Nu sunt toate proiectele aici, iar în interviu aflați informații esențiale legate de dezvoltarea universității. Instituție pe care rectorul Viorel Scripcariu dorește să-și lase amprentă printr-o moștenire: un proces educațional de calitate, o educație de excelență și o cercetare avansată.