Intoleranța la alcool – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție, diagnostic, tratament

Intoleranța la alcool poate provoca reacții imediate, deranjante, în urma consumului de alcool. Cele mai frecvente semne și simptome sunt nasul înfundat și înroșirea pielii.

Intoleranța la alcool este cauzată de o afecțiune genetică în care organismul nu poate descompune eficient alcoolul. Singura modalitate de a preveni aceste reacții incomode este evitarea consumului de alcool.

Deși nu este o alergie adevărată, în unele cazuri, ceea ce pare a fi intoleranță la alcool ar putea fi reacția organismului la ceva dintr-o băutură alcoolică – cum ar fi substanțele chimice, cerealele sau conservanții. Combinarea alcoolului cu anumite medicamente poate provoca, de asemenea, reacții.

Intoleranța la alcool – simptome

Semnele și simptomele intoleranței la alcool – sau ale unei reacții la ingredientele dintr-o băutură alcoolică – pot include:

- Articolul continua mai jos-
  • Înroșirea feței (îmbujorare)
  • Bubițe mici roșii, cu mâncărimi (urticarie)
  • Agravarea astmului preexistent
  • Nas care curge sau este înfundat
  • Tensiune arterială scăzută
  • Greață și vărsături
  • Diaree

Când să vă adresați la medic

O intoleranță ușoară la alcool sau la alte substanțe din compoziția băuturilor alcoolice nu este în mod necesar motiv de adresare la medic. Pur și simplu evitați alcoolul, limitați cantitatea pe care o consumați sau evitați anumite tipuri de băuturi alcoolice, la care observați că reacționați în mod deosebit.

Cu toate acestea, dacă aveți o reacție gravă sau durere severă, consultați medicul. De asemenea, dacă simptomele par a fi legate de o alergie sau de un medicament pe care îl luați, consultați medicul.

Intoleranța la alcool – cauze

Intoleranța la alcool apare atunci când în organism nu se găsesc enzimele adecvate pentru a descompune (metaboliza) toxinele din alcool. Acest lucru este cauzat de trăsăturile (genetice) moștenite și sunt cel mai des întâlnite la persoanele de origine asiatică.

Alte ingrediente întâlnite frecvent în băuturile alcoolice, în special în bere sau vin, pot provoca reacții de intoleranță. Acestea includ:

  • Sulfiți sau alți conservanți
  • Produse chimice, cereale sau alte ingrediente
  • Histamina, un produs secundar al fermentației sau fabricării berii

În unele cazuri, reacțiile pot fi declanșate de o alergie reală la anumite cereale precum porumbul, grâul ori secara, sau la o altă substanță din băuturile alcoolice.

Rareori, durerea severă după consumul de alcool este un semn al unei tulburări mai grave, cum ar fi limfomul Hodgkin.

- Articolul continua mai jos-

Intoleranța la alcool – factori de risc

Factorii de risc pentru intoleranța la alcool sau alte reacții la băuturile alcoolice includ:

  • Etnicitatea, originea asiatică
  • Afecțiuni preexistente ca astmul bronșic sau febra fânului (rinita alergică)
  • Alergiile la cereale sau la un alt aliment
  • Limfomul Hodgkin

Intoleranța la alcool – complicații

În funcție de cauză, complicațiile intoleranței la alcool sau ale altor reacții la băuturile alcoolice pot include:

  • Consumul de alcool poate declanșa migrene la unele persoane, posibil ca urmare a histaminelor conținute în unele băuturi alcoolice. Și sistemul imunitar al organismului eliberează histamine în timpul unei reacții alergice.
  • Reacție alergică severă. În cazuri rare, o reacție alergică poate pune viața în pericol (reacție anafilactică) și necesită tratament de urgență.

Prevenție

Din păcate, nimic nu poate împiedica reacțiile la alcool sau la ingredientele din băuturile alcoolice. Pentru a evita o reacție, evitați alcoolul sau substanța specifică care vă provoacă reacția.

Citiți etichetele băuturilor pentru a vedea dacă acestea conțin ingrediente sau aditivi despre care știți că vă provoacă o reacție, cum ar fi sulfiții sau anumite cereale. Rețineți, totuși, că etichetele ar putea să nu includă toate ingredientele.

Intoleranța la alcool – diagnostic

Pe lângă efectuarea unui examen fizic, medicul specialist mai poate solicita următoarele teste:

  • Test cutanat. Un test efectuat la nivelul pielii poate determina dacă ați putea avea o alergie la un ingredient din băuturile alcoolice – de exemplu, la cerealele din bere. Pielea este înțepată cu o cantitate mică de substanță care ar putea cauza reacția alergică. Dacă sunteți alergic la substanța testată, veți dezvolta o umflătură sau o altă reacție a pielii.
  • Analiză de sânge. Un test de sânge poate măsura răspunsul sistemului imunitar la o anumită substanță prin verificarea cantității de anticorpi de tip alergic din fluxul sanguin, cunoscuți sub numele de anticorpii imunoglobulinei E. O probă de sânge este trimisă la un laborator pentru a verifica reacțiile la anumite alimente. Cu toate acestea, aceste teste nu sunt întotdeauna precise.

Intoleranța la alcool tratament

Singura modalitate de a evita simptomele intoleranței la alcool sau o reacție alergică este evitarea alcoolului în general sau a băuturii ori a ingredientelor care cauzează problema. Pentru o reacție minoră, antihistaminicele eliberate fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă ar putea ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi mâncărimea sau urticaria.

-Articolul continua mai jos-

Bolile cauzate de consumul excesiv de alcool. Care sunt urmările și ce tratamente se aplică

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari