Implantul contraceptiv este o metodă de contracepție pe termen lung pentru femei. Un astfel de implant este o tijă de plastic flexibilă de dimensiunea unui băț de chibrit care este introdusă sub piele, pe braț.
Implantul eliberează constant o doză mică de hormon progestogen pentru a îngroșa mucusul cervical și a subția mucoasa uterului (endometrul). Implanturile contraceptive suprimă de obicei și ovulația.
Implanturile contraceptive sunt radio-opace și pot fi văzute pe radiografii – utile pentru identificarea locației unui implant.
Implantul contraceptiv – când se recomandă
Implanturile contraceptive oferă o contracepție eficientă, pe termen lung.
Printre beneficiile implantului contraceptiv se numără:
- Poate fi îndepărtat în orice moment, urmat de o revenire rapidă la fertilitate
- Elimină nevoia de a întrerupe actul sexual cu scopul contracepției
- Nu conține estrogen
Cu toate acestea, implanturile contraceptive nu sunt potrivite pentru toată lumea. Medicul ar putea descuraja utilizarea unui implant contraceptiv dacă:
- Sunteți alergică la oricare dintre componentele implantului
- Ați avut cheaguri de sânge grave, un atac de cord sau un accident vascular cerebral
- Aveți tumori hepatice sau boli hepatice
- Aveți cancer de sân cunoscut sau suspectat sau antecedente de cancer mamar
- Aveți sângerare genitală anormală nediagnosticată
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți factori de risc pentru cheaguri de sânge, inclusiv antecedente de cheaguri de sânge în picioare sau un diagnostic prealabil de cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară).
În plus, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți antecedente de:
- reacție alergică la anestezice sau antiseptice
- depresie
- diabet
- probleme cu vezica biliară
- hipertensiune arterială
- nivel ridicat al colesterolului sau trigliceridelor
- convulsii sau epilepsie
Implantul contraceptiv nu este contraindicat pentru utilizare la femeile supraponderale. Cu toate acestea, este posibil ca dispozitivul să nu fie la fel de eficient la femeile cu un indice de masă corporală (IMC) peste 30.
Anumite medicamente și produse pe bază de plante pot scădea nivelurile de progesteron din sânge, ceea ce poate scădea eficacitatea implantului contraceptiv. Medicamentele cunoscute că interacționează cu implantul contraceptiv includ unele medicamente pentru convulsii, anumite sedative, unele medicamente pentru HIV, precum și anumite plante medicinale, cum ar fi sunătoarea. Discutați cu medicul dumneavoastră despre alte opțiuni de contracepție dacă luați oricare dintre aceste medicamente.
Implantul contraceptiv – riscuri
Implantul contraceptiv nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Mai puțin de 1 din 100 de femei care utilizează implantul contraceptiv timp de un an va rămâne însărcinată. Dacă totuși concepeți în timp ce utilizați un implant contraceptiv, există o șansă mai mare ca sarcina să fie ectopică – atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, de obicei într-o trompă uterină. Cu toate acestea, deoarece un implant contraceptiv previne majoritatea sarcinilor, femeile care îl folosesc au un risc mai mic de a avea o sarcină extrauterină decât alte femei active sexual care nu folosesc contracepție.
Efectele secundare asociate cu implanturile contraceptive
- Dureri abdominale sau de spate
- Un risc mai mare de chisturi ovariene necanceroase
- Modificări ale tiparelor de sângerare vaginală, inclusiv absența menstruației (amenoree)
- Scăderea apetitului sexual
- Amețeli
- Dureri de cap
- Ușoară rezistență la insulină
- Schimbări de dispoziție și depresie
- Greață sau stomac deranjat
- Interacțiune potențială cu alte medicamente
- Sâni dureroși
- Inflamație sau uscăciune vaginală
- Creștere în greutate
Implantul contraceptiv – cum să te pregătești
Medicul va evalua starea generală de sănătate înainte de a introduce implantul contraceptiv și va determina momentul potrivit pentru inserarea implantului pe baza ciclului menstrual și a metodei anterioare de contracepție. Medicul ar putea recomanda un test de sarcină și utilizarea suplimentară a unei metode de contracepție non-hormonale timp de o săptămână.
O metodă de contracepție suplimentară poate să nu fie necesară dacă anterior:
- Nu ați folosit o metodă de contracepție și vi s-a introdus implantul contraceptiv în primele cinci zile ale ciclului menstrual, chiar dacă încă sângerați
- Ați folosit pilule contraceptive combinate, un inel vaginal sau un plasture contraceptiv și vi se introduce implantul contraceptiv în termen de șapte zile de la începutul perioadei fără hormoni
- Ați folosit o injecție contraceptivă și ați introdus implantul contraceptiv în ziua în care trebuia să administrați următoarea injecție
- Ați folosit un alt implant contraceptiv sau un dispozitiv intrauterin (sterilet) și ați introdus implantul în ziua în care dispozitivul anterior a fost extras
Implantul contraceptiv – la ce să te aștepți
Inserția implantului contraceptiv
Un implant contraceptiv poate fi inserat în timpul unei vizite la cabinetul medicului specialist. Procedura în sine durează aproximativ un minut, deși pregătirea va dura puțin mai mult.
În timpul procedurii
Vă veți întinde pe spate cu brațul care va primi implantul îndoit la cot și poziționat lângă cap. Medicul va localiza un șanț între mușchii bicepși și tricepși pe partea interioară a brațului și va injecta un anestezic local, apoi va folosi un aplicator pentru a introduce dispozitivul chiar sub piele. Introducerea dispozitivului prea adânc îngreunează îndepărtarea.
După procedură
Medicul va palpa brațul pentru a confirma prezența implantului și vă va invita să faceți același lucru. Dacă este necesar, specialistul poate folosi și o ecografie sau o radiografie pentru a confirma că dispozitivul a fost introdus.
După finalizarea procedurii, medicul va acoperi locul de inserție cu un mic bandaj și ar putea aplica, de asemenea, un bandaj compresiv pentru a minimiza vânătăile. Bandajul compresiv poate fi îndepărtat după 24 de ore, însă bandajul mic trebuie să rămână curat și în poziție timp de trei până la cinci zile.
Este normal să apară reacții moderate precum vânătăi, durere, cicatrici sau sângerare la locul de inserție.
Contactați medicul dacă în urma inserării unui implant contraceptiv, apar:
- Noduli la sân
- Sângerare vaginală abundentă, prelungită
- Semne sau simptome ale unui cheag de sânge în picior, cum ar fi durere persistentă și umflare a gambei
- Simptome de icter, cum ar fi îngălbenirea pielii sau a albului ochilor
- Semne sau simptome ale unei infecții la locul de inserție, cum ar fi sensibilitate, roșeață, umflare sau secreție
- Semne sau simptome de sarcină în orice moment după introducerea implantului contraceptiv
Extragerea implantului contraceptiv
Implantul contraceptiv poate preveni concepția pentru o perioadă de până la trei ani. Acesta trebuie să fie îndepărtat și înlocuit după trecerea celor trei ani pentru a continua să ofere protecție împotriva unei sarcini nedorite.
Medicul vă poate recomanda îndepărtarea implantului contraceptiv mai devreme dacă apar efecte adverse precum:
- Migrenă cu aură
- Boli de inimă sau accident vascular cerebral
- Hipertensiune arterială necontrolată
- Icter
- Depresie gravă
Pentru a scoate dispozitivul, medicul va injecta un anestezic local în braț, sub implant. Apoi, va face o mică incizie în piele și va împinge implantul spre incizie până când vârful devine vizibil și poate fi prins cu o pensă.
Medicul va scoate apoi implantul, va închide incizia și va aplica un bandaj compresiv. Îndepărtarea implantului contraceptiv durează de obicei mai puțin de cinci minute.
Dacă doriți, un nou dispozitiv poate fi implantat imediat ce dispozitivul original este îndepărtat. Dacă nu optați pentru inserția unui nou dispozitiv, va fi necesar să începeți imediat să folosiți o metodă alternativă de contracepție.
Cât timp este eficient implantul contraceptiv?
Un implant contraceptiv poate preveni o sarcină pentru o perioadă de până la trei ani. Acesta trebuie extras și înlocuit la fiecare trei ani pentru a obține în continuare efectul contraceptiv.