Ambliopia – simptome, cauze, factori de risc, complicații, diagnostic, tratament

 

Ambliopia sau „ochiul leneș”, este o afectare a vederii la unul dintre ochi, cauzată de o dezvoltare anormală a aparatului vizual în primii ani de viață. Ochiul afectat de ambliopie – sau ochiul leneș – se deplasează adesea spre interior sau spre exterior.

Articol recomandat: Alergia la latex – simptome, cauze, factori de risc, prevenție, diagnostic, tratament

Ambliopia se dezvoltă în general de la naștere până la vârsta de 7 ani. Este principala cauză a scăderii vederii în rândul copiilor. În cazuri rare, ambliopia afectează ambii ochi.

- Articolul continua mai jos-

Articol recomandat: Cordocenteza – când se recomandă, care sunt riscurile, ce arată rezultatele

Diagnosticul și tratamentul timpuriu pot ajuta la prevenirea problemelor pe termen lung ale vederii copilului. Ochiul cu vedere mai slabă poate fi corectat, de obicei, cu ochelari sau lentile de contact sau prin terapie cu ocluzare.

Ambliopia – simptome

Semnele și simptomele ambliopiei includ:

  • Un ochi care migrează spre interior sau spre exterior
  • Ochii par să nu funcționeze sincron
  • Percepție vizuală slabă a profunzimii
  • Îngustarea (mijirea) ochilor sau închiderea unui ochi
  • Rezultate anormale ale testelor de screening vizual

Uneori, ochiul leneș nu este evident fără un examen oftalmologic.

Când să vă adresați la medic

Consultați medicul dacă observați că unul dintre ochii copilului „rătăcește” după primele câteva săptămâni de viață.

O verificare a vederii este importantă în special dacă există antecedente familiale de strabism (ochi încrucișați), cataractă infantilă sau alte afecțiuni oculare.

- Articolul continua mai jos-

Se recomandă un examen oftalmologic complet pentru toți copiii între 3 și 5 ani.

Ambliopia – cauze

Ochiul leneș se dezvoltă din cauza experienței vizuale anormale la începutul vieții, care modifică căile nervoase dintre retină și creier. Ochiul mai slab primește mai puține semnale vizuale iar creierul favorizează și folosește mai mult ochiul „bun”, ceea ce determină ca ochiul „leneș” să se deterioreze și mai mult. În cele din urmă, capacitatea ochilor de a lucra împreună scade, iar creierul suprimă sau ignoră semnalele de la ochiul mai slab.

Orice factor care încețoșează vederea unui copil sau face ca ochii să se încrucișeze sau să se întoarcă poate provoca ambliopie. Cauzele comune ale afecțiunii includ:

  • Dezechilibru muscular (ambliopie asociată strabismului). Cea mai frecventă cauză a ochiului leneș este un dezechilibru în mușchii care poziționează ochii. Acest dezechilibru poate face ca ochii să se încrucișeze sau să se întoarcă și îi împiedică să lucreze împreună.
  • Diferența de claritate a vederii între ochi (ambliopie refractivă). O diferență semnificativă între dioptriile din fiecare ochi – adesea din cauza hipermetropiei, dar uneori a miopiei sau a unei curbe neuniforme a suprafeței ochiului (astigmatism) – poate duce la ambliopie.

Ochelarii sau lentilele de contact sunt de obicei folosite pentru a corecta aceste probleme de refracție. La unii copii, ochiul leneș este cauzat de o combinație de strabism și probleme de refracție.

  • Deprivare. O problemă a unui ochi – cum ar fi o zonă tulbure a cristalinului (cataractă) – poate afecta claritatea vederii ochiului respectiv. Ambliopia de deprivare la sugar necesită un tratament urgent pentru a preveni pierderea permanentă a vederii. Acesta este adesea cel mai sever tip de ambliopie.

Ambliopia – factori de risc

Factorii asociați cu un risc crescut de ambliopie includ:

  • Nașterea prematură
  • Greutatea mică la naștere
  • Antecedente familiale de ambliopie
  • Întârzieri în dezvoltare

Ambliopia – complicații

Netratată, ambliopia poate duce la pierderea permanentă a vederii.

-Articolul continua mai jos-

Ambliopia – diagnostic

Medicul va efectua un examen oftalmologic, verificând sănătatea ochilor, eventuale diferențe de vedere între ochi sau o vedere slabă la ambii ochi. De cele mai multe ori, medicul va folosi niște picături speciale pentru a dilata pupilele. Picăturile pentru ochi provoacă vedere încețoșată care durează de la câteva ore până la o zi.

Metoda folosită pentru a testa vederea depinde de vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului:

  • Copii preverbali. Un dispozitiv de mărire iluminat poate fi folosit pentru a detecta cataracta. Alte teste pot evalua capacitatea unui sugar sau a unui copil mic de a-și fixa privirea și de a urmări un obiect în mișcare.
  • Copii cu vârsta de peste 3 ani. La această vârstă, acuitatea vizuală a copilului poate fi testată folosind imagini sau litere. Fiecare ochi va fi acoperit pe rând pentru a-l testa pe celălalt.

Ambliopia – tratament

Este important să începeți tratamentul pentru ochiul leneș cât mai curând posibil în copilărie, când se formează conexiunile nervoase între ochi și creier. Cele mai bune rezultate apar atunci când tratamentul începe înainte de vârsta de 7 ani, deși jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani răspund bine la tratament.

Opțiunile de tratament depind de cauza ambliopiei și de cât de mult afectează aceasta vederea copilului. Ca opțiuni de tratament, medicul v-ar putea recomanda:

  • Ochelari corectori. Ochelarii sau lentilele de contact pot corecta probleme precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul care cauzează ochiul leneș.
  • Ocluzoare (petice pentru ochi). Pentru a stimula ochiul mai slab, copilul va purta un petic mat, un ocluzor sau un plasture pe ochiul cu o vedere mai bună timp de două până la șase sau mai multe ore pe zi. În cazuri rare, purtarea unui ocluzor prea mult timp poate determina dezvoltarea ambliopiei în ochiul acoperit, efect care este de obicei reversibil.
  • Filtru Bangerter. Acest filtru adeziv special este plasat pe lentila ochelarilor ochiului mai puternic. Filtrul estompează ochiul mai puternic și, la fel ca un ocluzor, funcționează pentru a stimula ochiul mai slab.
  • Picături de ochi. O picătură pentru ochi dintr-un medicament numit atropină poate estompa temporar vederea în ochiul mai puternic. De obicei prescrisă pentru utilizare ocazională, folosirea picăturilor încurajează copilul să folosească ochiul mai slab și oferă o alternativă la plasture. Efectele secundare ale acestei metode includ sensibilitatea la lumină și iritația ochilor.
  • Intervenție chirurgicală. Copilul dumneavoastră ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală dacă are pleoapele căzute sau cataractă care provoacă ambliopie prin deprivare. Dacă ochii copilului continuă să se încrucișeze sau să se îndepărteze chiar și folosind ochelarii corespunzători, medicul ar putea recomanda o reparație chirurgicală a ochiului afectat, pe lângă alte opțiuni de tratament.

Sunt disponibile și tratamente bazate pe activități, cum ar fi desenul, realizarea de puzzle-uri sau jocurile pe calculator. Eficacitatea adăugării acestor activități la alte terapii nu a fost dovedită. Cercetările privind noi tratamente sunt în desfășurare.

Pentru majoritatea copiilor cu ochi leneș, tratamentul adecvat îmbunătățește vederea în câteva săptămâni sau luni. Tratamentul poate dura de la șase luni până la doi ani.

Este important ca copilul dumneavoastră să fie monitorizat pentru reapariția ochiului leneș – care se poate întâmpla la până la 25% dintre copiii cu această afecțiune. Dacă ochiul leneș reapare, tratamentul va trebui să înceapă din nou.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari