fbpx

Alimentația în alăptare – 6 întrebări și răspunsuri

Alimentația în alăptare este un subiect foarte dezbătut, despre care toată lumea are o părere și pe seama căruia știe să ofere sfaturi. Cât ar trebui să mănânci? Ce alimente ar trebui să eviți? Cum ar putea dieta ta să-ți afecteze copilul? Foarte multe întrebări cu și mai multe răspunsuri din diferite surse – totul poate deveni derutant, mai ales atunci când ești mamă pentru prima dată.

Atunci când alăptezi, îi oferi copilului tău nutrienți importanți care îl vor ajuta să crească și să se dezvolte sănătos. Din acest motiv, este normal să-ți pui întrebări despre cât de corect te alimentezi, în ce mod poate fi afectat laptele matern și, implicit, copilul, de modul în care te hrănești atunci când alăptezi.

Articol recomandat: Bagajul mamei. De ce obiecte am nevoie pentru naștere?

Vom răspunde în continuare la câteva întrebări frecvente ce țin de elementele de bază ale alimentației mamelor care alăptează.

- Articolul continua mai jos-
  1. Am nevoie de calorii suplimentare în timp ce alăptez?

Da, ar putea fi nevoie să mănânci puțin mai mult – aproximativ 330 până la 400 de calorii suplimentare pe zi – pentru a-ți oferi energia și nutrienții necesari pentru a produce lapte.

Ca să obții aceste calorii suplimentare, optează pentru alimente bogate în nutrienți, cum ar fi o felie de pâine integrală cu o lingură (aproximativ 16 grame) de unt de arahide, o banană sau un măr mediu și un iaurt.

2. Ce alimente ar trebui să mănânc în timp ce alăptez?

Concentrează-te pe a face alegeri sănătoase pentru a produce un lapte cât mai bogat în substanțe hrănitoare. Optează pentru alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea slabă, ouăle, lactatele, fasolea, lintea și fructele de mare sărace în mercur. Alege o varietate de cereale integrale, precum și fructe și legume.

Alimentația cât mai variată în timpul alăptării va schimba aroma laptelui matern. Acest lucru îl va expune pe bebeluș la diferite gusturi, ceea ce l-ar putea ajuta să accepte mai ușor alimentele solide atunci când va începe diversificarea.

Pentru a te asigura că atât tu, cât și bebelușul tău primiți toate vitaminele de care aveți nevoie, medicul îți poate recomanda să iei și un supliment zilnic de multivitamine și minerale până când sugarul va fi înțărcat.

- Articolul continua mai jos-

3. De câte lichide am nevoie în timp ce alăptez?

Bea apă atunci când ți-e sete și mărește cantitatea de lichide dacă observi o modificare a culorii urinei spre galben închis. Încearcă să bei un pahar cu apă sau altă băutură sănătoasă de fiecare dată când alăptezi.

Ai grijă la consumul de sucuri și alte băuturi dulci. Prea mult zahăr poate contribui la creșterea în greutate – sau poate sabota eforturile de a pierde în greutate în urma sarcinii. Prea multă cofeină poate fi de asemenea supărătoare pentru bebeluș. Limitează-te la maxim 2 până la 3 căni de băuturi cu cofeină pe zi. Cofeina din laptele matern poate agita copilul sau poate interfera cu somnul copilului.

4. Dieta vegetariană este potrivită în alăptare?

Dacă urmezi o dietă vegetariană, este deosebit de important să alegi alimente care vă vor oferi nutrienții de care aveți nevoie, ție și bebelușului tău. De exemplu:

  • Alege alimente bogate in fier, proteine ​​si calciu. Sursele bune de fier includ lintea, cerealele îmbogățite, legumele cu frunze verzi, mazărea și fructele uscate, cum ar fi stafidele. Pentru a-ți ajuta corpul să absoarbă fierul, mănâncă alimente bogate în fier împreună cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele.

Pentru proteine, ia în considerare sursele pe bază de plante, cum ar fi produsele din soia și înlocuitorii de carne, leguminoasele, lintea, nucile, semințele și cerealele integrale. Ouăle și lactatele sunt, de asemenea, opțiuni foarte bune.

-Articolul continua mai jos-

Sursele bune de calciu includ produsele lactate și legumele de culoare verde închis. Alte opțiuni includ produse îmbogățite și fortificate cu calciu, cum ar fi sucuri, cereale, lapte de soia, iaurt de soia și tofu.

  • Ia în considerare suplimentele alimentare. Medicul tău îți va recomanda probabil un supliment zilnic de vitamina B-12. Vitamina B-12 se găsește aproape exclusiv în produsele de origine animală, așa că este dificil să obții o cantitate suficientă dintr-o dietă vegetariană. Dacă nu consumi pește, discută cu medicul și despre necesitatea de a lua un supliment de omega-3.

Dacă nu mănânci suficiente alimente îmbogățite cu vitamina D – cum ar fi laptele de vacă și unele cereale – și ai o expunere limitată la soare, s-ar putea să ai nevoie de suplimente de vitamina D. Bebelușul tău are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul și fosforul. Prea puțină vitamina D poate provoca rahitism, o înmuiere și slăbire a oaselor.

  • Ce alimente și băuturi ar trebui să limitez sau să evit în timpul alăptării?

Consumul anumitor alimente și băuturi necesită o atenție sporită în timpul alăptării. De exemplu:

  • Alcool. Nu există un nivel de alcool în laptele matern care să fie considerat sigur pentru un copil. Dacă bei alcool, evită alăptarea până când alcoolul se va elimina complet din laptele matern. Acest lucru durează de obicei două până la trei ore pentru 355 mililitri de bere 5%, 150 mililitri de vin 11% sau 40 mililitri de tărie 40%, în funcție de greutatea corpului tău. Înainte de a bea alcool, ia în considerare extragerea cu ajutorului unei pompe de sân a laptelui pentru a hrăni copilul mai târziu.
  • Cofeină. Evită să consumi mai mult de 2 până la 3 căni de băuturi cu cofeină pe zi. Cofeina din laptele matern poate agita copilul sau poate interfera cu somnul copilului.
  • Pește. Fructele de mare pot fi o sursă excelentă de proteine ​​și acizi grași omega-3. Cu toate acestea, majoritatea fructelor de mare conțin mercur sau alți contaminanți. Expunerea la cantități excesive de mercur prin laptele matern poate prezenta un risc pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Pentru a limita expunerea bebelușului tău, evită fructele de mare care au un conținut ridicat de mercur, inclusiv peștele-spadă și macroul uriaș.
  • Ar putea dieta mea să agite bebelușul sau să-i provoace o reacție alergică?

Anumite alimente sau băuturi din dieta ta ar putea face copilul să devină iritabil sau să aibă o reacție alergică. Dacă bebelușul devine agitat sau dezvoltă o erupție cutanată, diaree sau respirație șuierătoare la scurt timp după alăptare, consultă pediatrul.

Dacă te gândești că ceva din dieta ta ar putea afecta copilul, evită alimentul sau băutura timp de până la o săptămână pentru a vedea dacă apare o diferență în comportamentul copilului. Evitarea anumitor alimente, cum ar fi usturoiul, ceapa sau varza, ar putea contribui la o stare mai bună a bebelușului, dar acest lucru depinde de fiecare copil în parte, majoritatea tolerează foarte bine toate grupele alimentare.

Trebuie să știi că nu este nevoie să ții o dietă specială în timp ce alăptezi. Concentrează-te pur și simplu pe a face alegeri sănătoase – iar tu și copilul tău veți culege roadele.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari