Tendinita Achileană – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție, diagnostic, tratament

Tendinita achileană este o leziune generată de suprasolicitare a tendonului lui Ahile, porțiunea de țesut care conectează mușchii gambei din spatele piciorului de osul călcâiului.

Tendinita lui Ahile apare cel mai frecvent la alergătorii care au crescut brusc intensitatea sau durata alergărilor. Este des întâlnită și la persoanele de vârstă mijlocie care practică ocazional un sport precum tenisul sau baschetul – de exemplu – doar în weekend.

Majoritatea cazurilor de tendinită achileană pot fi tratate cu îngrijire relativ simplă, la domiciliu, sub supravegherea medicului. Strategiile de autoîngrijire sunt de obicei necesare pentru a preveni episoadele recurente. Cazurile mai grave de tendinită achileană pot duce la fisurări sau rupturi ale tendonului, care pot necesita reparații chirurgicale.

Tendinita achileană – simptome

Durerea asociată tendinitei achiliene debutează de obicei ca o durere ușoară în partea din spate a piciorului sau deasupra călcâiului după alergare sau alte activități sportive. Pot apărea episoade de durere mai severă după alergare prelungită, urcarea scărilor sau sprint.

- Articolul continua mai jos-

Este posibil să fie prezente, de asemenea, sensibilitatea sau rigiditatea, în special dimineața, simptome care de obicei se ameliorează cu o activitate ușoară.

Tendinita achileană – când să vă adresați la medic

Dacă aveți dureri persistente în jurul tendonului lui Ahile, sunați-vă medicul și descrieți-i simptomele. Solicitați imediat asistență medicală dacă durerea sau incapacitarea sunt severe. Este posibil ca tendonul lui Ahile să fie fisurat sau rupt.

Tendinita achileană – cauze

Tendinita achileană este cauzată de o tensiune repetitivă sau intensă asupra tendonului lui Ahile, fâșia de țesut care leagă mușchii gambei de osul călcâiului. Acest tendon este folosit atunci când mergeți, alergați, săriți sau împingeți degetele de la picioare.

Structura tendonului lui Ahile slăbește odată cu vârsta, ceea ce îl poate face mai susceptibil la leziuni – în special la persoanele care practică un sport doar ocazional sau care și-au mărit brusc intensitatea programelor de alergare.

Tendinita achileană – factori de risc

O serie de factori vă pot crește riscul de tendinită achileană, inclusiv:

 • Sexul. Tendinita lui Ahile apare cel mai frecvent la bărbați.
 • Vârsta. Tendinita achileană este mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.
 • Probleme fizice. Un arc natural plat în picior poate pune mai multă presiune asupra tendonului lui Ahile. Obezitatea și mușchii strânși ai gambei pot crește, de asemenea, încordarea tendonului.
 • Modul de antrenament. Alergatul cu pantofi uzați poate crește riscul de tendinită achileană. Durerea de tendon apare mai frecvent pe vreme rece decât pe vreme caldă, iar alergarea pe teren deluros vă poate predispune la rănirea tendonului lui Ahile.
 • Afecțiuni medicale. Persoanele care au psoriazis sau hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de a dezvolta tendinita lui Ahile.
 • Anumite tipuri de antibiotice, numite fluorochinolone, au fost asociate cu rate mai mari de tendinită achileană.

Tendinita achileană – complicații

Tendinita lui Ahile poate slăbi tendonul, făcându-l mai vulnerabil la o fisurare (ruptură) – o leziune dureroasă care necesită de obicei reparație chirurgicală.

- Articolul continua mai jos-

Tendinita achileană – prevenție

Deși este posibil să nu puteți preveni tendinita achileană, puteți lua unele măsuri pentru a vă reduce riscul:

 • Creșteți treptat nivelul de activitate. Dacă abia începeți un regim de exerciții, începeți încet și creșteți treptat durata și intensitatea antrenamentului.
 • Luați-o ușor. Evitați activitățile care pun un stres excesiv asupra tendoanelor, cum ar fi alergarea pe deal sau pe teren accidentat. Dacă participați la o activitate intensă, mai întâi încălziți-vă făcând exerciții într-un ritm mai lent. Dacă observați durere în timpul unui anumit exercițiu, opriți-vă și odihniți-vă.
 • Alegeți cu grijă pantofii pentru sport. Pantofii pe care îi purtați în timpul exercițiilor trebuie să ofere o amortizare adecvată pentru călcâi și ar trebui să aibă un suport ferm pentru arc pentru a ajuta la reducerea tensiunii din tendonul lui Ahile. Înlocuiți imediat pantofii uzați.
 • Faceți întinderi zilnic. Faceți-vă timp pentru a vă întinde mușchii gambei și tendonul lui Ahile dimineața, înainte și după exerciții, pentru a le menține flexibilitatea. Acest lucru este deosebit de important pentru a evita reapariția tendinitei achiliene.
 • Întăriți-vă mușchii gambei. Mușchii puternici de la nivelul gambei îi permit acesteia și tendonului lui Ahile să facă față mai bine stresului pe care le întâmpină în timpul activității și exercițiilor fizice.
 • Alternați activitățile cu impact ridicat, cum ar fi alergarea și săriturile, cu activități cu impact redus, cum ar fi ciclismul și înotul.

Tendinita achileană – diagnostic

În timpul examenului fizic, medicul va apăsa ușor pe zona afectată pentru a determina localizarea durerii, sensibilității sau umflăturii. Acesta va evalua, de asemenea, flexibilitatea, alinierea, gama de mișcare și reflexele piciorului și ale gleznei.

Teste imagistice

Medicul vă poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele teste pentru a vă evalua starea:

 • Deși razele X nu pot vizualiza țesuturile moi, cum ar fi tendoanele, ele pot ajuta la excluderea altor afecțiuni care pot provoca simptome similare.
 • Acest dispozitiv folosește unde sonore pentru a vizualiza țesuturile moi, cum ar fi tendoanele. De asemenea, ultrasunetele pot produce imagini în timp real ale tendonului lui Ahile în mișcare, iar ultrasunetele color-Doppler pot evalua fluxul de sânge în jurul tendonului.
 • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Folosind unde radio și un magnet foarte puternic, aparatele RMN pot produce imagini foarte detaliate ale tendonului lui Ahile.

Tendinita achileană – tratament

Tendinita răspunde de obicei bine la măsurile de autoîngrijire. Dar dacă semnele și simptomele dumneavoastră sunt severe sau persistente, medicul vă poate sugera și alte opțiuni de tratament.

Medicamente

-Articolul continua mai jos-

Dacă medicamentele pentru durere fără prescripție medicală – cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul – nu sunt suficiente, medicul vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru a reduce inflamația și a calma durerea.

Fizioterapie

Un kinetoterapeut v-ar putea sugera unele dintre următoarele opțiuni de tratament:

 • Exerciții. Terapeuții prescriu adesea exerciții specifice de întindere și întărire pentru a promova vindecarea și întărirea tendonului lui Ahile și a structurilor sale de susținere.

Un tip special de întărire numit întărire „excentrică”, care implică o coborâre lentă a unei greutăți după ridicarea acesteia, s-a dovedit a fi util în special pentru problemele persistente ale tendonului lui Ahile.

 • Dispozitive ortetice. O inserție de pantof sau o pană care ridică ușor călcâiul ar putea ușura tensiunea asupra tendonului și oferi o pernă care reduce cantitatea de forță exercitată asupra tendonului lui Ahile.
 • Intervenție chirurgicală

Dacă în câteva luni de tratamente clasice intervenția nu funcționează sau dacă tendonul s-a rupt, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a vă repara tendonul lui Ahile.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari