Diabetul gestațional – simptome, cauze, factori de risc, complicații, prevenție

Diabetul gestațional este diabetul diagnosticat pentru prima dată în timpul sarcinii (gestației). Ca și alte tipuri de diabet, diabetul gestațional afectează modul în care celulele folosesc zahărul (glucoza). Diabetul gestațional determină un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate afecta sarcina și sănătatea bebelușului.

Deși orice complicație în timpul sarcinii este îngrijorătoare, există vești bune. Viitoarele mămici pot contribui la controlul diabetului gestațional prin consumul de alimente sănătoase, exerciții fizice și, dacă este necesar, luând medicamente. Ținând sub control nivelul zahărului din sânge, pot fi prevenite eventuale afecțiuni medicale ale mamei și copilului și se poate preveni de asemenea o naștere dificilă.

La femeile cu diabet gestațional, nivelul zahărului din sânge revine de obicei la normal imediat după naștere. Dar dacă ați avut diabet gestațional, prezentați un risc mai mare de a face diabet de tip 2. Va trebui să fiți testată mai des pentru modificări ale nivelului zahărului din sânge.

Diabetul gestațional – simptome

Pentru majoritatea femeilor, diabetul gestațional nu provoacă semne sau simptome vizibile. Setea crescută și urinarea mai frecventă se numără printre simptomele posibile.

- Articolul continua mai jos-

Diabetul gestațional – când să te adresezi la medic

Dacă este posibil, solicitați asistență medicală timpurie – când vă gândiți pentru prima dată să încercați să rămâneți însărcinată – astfel încât medicul dumneavoastră să vă poată verifica riscul de diabet gestațional împreună cu starea generală de sănătate. Odată ce sunteți gravidă, medicul vă va recomanda un test pentru depistarea diabetului gestațional ca parte a îngrijirii prenatale.

Dacă dezvoltați diabet gestațional, este posibil să aveți nevoie de controale mai dese. Acestea sunt cel mai probabil să fie necesare în ultimele trei luni de sarcină, când medicul vă va monitoriza nivelul zahărului din sânge și sănătatea copilului din două în două săptămâni sau chiar mai des, în funcție de particularitățile individuale.

Diabetul gestațional – cauze

Cercetătorii nu știu încă de ce unele femei fac diabet gestațional, iar altele nu. Excesul de greutate înainte de sarcină joacă adesea un rol.

În mod normal, diverși hormoni funcționează pentru a menține sub control nivelul zahărului din sânge. Dar în timpul sarcinii, nivelurile hormonale se modifică, ceea ce face ca organismul să proceseze diferit zahărul din sânge. Acest lucru poate duce la creșterea glicemiei.

Diabetul gestațional – factori de risc

Unele femei au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional. Printre factorii de risc pentru diabetul gestațional se numără:

  • Excesul de greutate și obezitatea.
  • Sedentarismul și lipsa activității fizice.
  • Diabet gestațional anterior sau prediabet.
  • Sindromul ovarelor polichistice.
  • Un membru apropiat din familie suferă de diabet.
  • Nașterea anterioară a unui copil care o greutate de peste 4kg.
  • Rasa – femeile afro-americane, hispanice, indiene americane și asiatice americane au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional.

Diabetul gestațional – complicații

Diabetul gestațional care nu este gestionat cu atenție poate duce la niveluri crescute de zahăr din sânge. Nivelul ridicat de zahăr în sânge poate cauza probleme atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, inclusiv o probabilitate crescută de necesitate a nașterii prin cezariană.

- Articolul continua mai jos-

Complicații care pot afecta copilul

În cazul diabetului gestațional, bebelușul poate avea un risc crescut de:

  • Greutate excesivă la naștere. Glicemia mai mare decât cea normală la mame poate face ca bebelușii lor să crească prea mari. Bebelușii foarte mari – cei care cântăresc 4 kilograme sau mai mult – sunt mai susceptibili de a fi blocați în canalul de naștere, de a suferi leziuni la naștere sau de a avea nevoie de o naștere prin cezariană.
  • Naștere prematură. Nivelul ridicat de zahăr în sânge poate crește riscul femeilor de travaliu și naștere înainte de termen. Sau poate fi recomandată nașterea timpurie, deoarece copilul este mare.
  • Dificultăți grave de respirație. Bebelușii născuți prematur din mame cu diabet gestațional pot prezenta sindromul de detresă respiratorie a nou-născutului – o afecțiune care îngreunează respirația.
  • Nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie). Uneori, bebelușii mamelor cu diabet gestațional au glicemie scăzută (hipoglicemie) la scurt timp după naștere. Episoadele hipoglicemice severe pot provoca convulsii la copil. Alăptarea promptă și uneori o soluție de glucoză intravenoasă pot readuce nivelul zahărului din sânge al bebelușului la normal.
  • Obezitatea și diabetul de tip 2 mai târziu în viață. Copiii mamelor care au diabet gestațional prezintă un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață.
  • Diabetul gestațional netratat poate duce la moartea bebelușului fie înainte, fie la scurt timp după naștere.

Complicații care pot afecta mama

Diabetul gestațional poate crește, de asemenea, riscul de:

  • Hipertensiune arterială și preeclampsie. Diabetul gestațional crește riscul de hipertensiune arterială, precum și preeclampsie – o complicație gravă a sarcinii care poate amenința atât viața mamei, cât și a copilului.
  • Necesitate a unei nașteri chirurgicale (operație cezariană). Este mai probabil să fie necesară nașterea prin cezariană dacă mama are diabet gestațional.
  • Diabet în viitor. Dacă aveți diabet gestațional, este mai probabil să îl faceți din nou în timpul unei sarcini viitoare. De asemenea, aveți un risc mai mare de diabet de tip 2 pe măsură ce înaintați în vârstă.

Diabetul gestațional – prevenție

Nu există garanții când vine vorba de prevenirea diabetului gestațional – dar cu cât puteți adopta mai multe obiceiuri sănătoase înainte de sarcină, cu atât mai bine. Dacă ați avut diabet gestațional, aceste alegeri sănătoase vă pot reduce riscul de a-l avea din nou în sarcinile viitoare sau de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

  • O dietă echilibrată și sănătoasă. Optați pentru alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi și calorii. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale. Străduiți-vă să mâncați cât mai diversificat pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele fără a compromite gustul sau aportul nutrițional. Aveți grijă, de asemenea, la mărimea porțiilor.
  • Evitați sedentarismul. Activitatea fizică înainte și în timpul sarcinii vă poate proteja de dezvoltarea diabetului gestațional. 30 de minute de activitate moderată pe zi scad semnificativ riscul de apariție a diabetului gestațional și altor afecțiuni nocive pentru mamă și bebeluș. Plimbările, mersul pe bicicletă, înotul – toate sunt activități fizice lejere care contribuie la starea de bine a mamei și copilului.
  • Începeți sarcina cu o greutate sănătoasă. Dacă intenționați să rămâneți gravidă, pierderea kilogramelor excesive în prealabil vă poate ajuta să aveți o sarcină mai sănătoasă.
  • Nu luați în greutate mai mult decât este recomandat. Acumularea kilogramelor în timpul sarcinii este normală și sănătoasă. Dar creșterea în greutate prea mult și prea repede poate crește riscul de diabet gestațional. Întrebați medicul care este o creștere în greutate rezonabilă pentru dumneavoastră.
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari