Bruxismul – simptome, cauze, factori de risc, complicații, diagnostic și tratament

Bruxismul este o afecțiune care se manifestă prin scrâșnirea, strângerea sau încleștarea dinților. Persoanele care suferă de bruxism pot să strângă din dinți fără a conștientiza acest lucru atunci când sunt treze sau să strângă, să scrâșnească sau să încleșteze dinții în timpul somnului.

Bruxismul în somn este considerat o tulburare de mișcare legată de somn. Persoanele care strâng sau scrâșnesc dinții în timpul somnului au mai multe șanse de a avea și alte tulburări de somn, cum ar fi sforăitul și pauzele de respirație (apneea în somn).

Bruxismul ușor spre moderat ar putea să nu necesite tratament. Cu toate acestea, la unele persoane, bruxismul poate fi frecvent și suficient de sever pentru a duce la afectarea maxilarului, dureri de cap, deteriorarea dinților și alte probleme.

Deoarece este posibil să aveți bruxism în somn și să nu fiți conștient de el până când nu apar complicații, este important să cunoașteți semnele și simptomele bruxismului și să apelați la consultații și îngrijire stomatologică regulată.

- Articolul continua mai jos-

Bruxismul – simptome

Semnele și simptome bruxismului ar putea include:

  • Scrâșnitul sau strânsul dinților, care poate fi suficient de tare pentru a trezi partenerul de somn
  • Dinți aplatizați, fracturați, ciobiți sau slăbiți

bruxismul

  • Smalț dentar deteriorat, expunând straturile mai adânci ale dintelui
  • Durere sau sensibilitate dentară
  • Mușchii maxilarului obosiți sau tensionați; maxilar blocat care nu se deschide sau nu se închide complet
  • Durere sau tensiune în zona maxilarului, gâtului sau feței
  • Durere resimțită în zona urechii, deși nu există o problemă a urechii în sine
  • Durere de cap surdă care pornește dinspre tâmple
  • Daune cauzate de mestecat (mușcături) pe interiorul obrazului
  • Perturbări ale somnului

Bruxismul – când să vă adresați la medic

Consultați medicul stomatolog dacă aveți oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau aveți alte îngrijorări cu privire la sănătatea dinților sau a maxilarului.

Bruxismul – cauze

Nu există o explicație definitivă a factorilor ce cauzează bruxismul, însă acesta se poate datora unei combinații de factori fizici, psihologici și genetici.

  • Bruxismul treaz se poate datora unor emoții precum anxietatea, stresul, furia, frustrarea sau tensiunea. Sau poate fi o strategie de coping sau un obicei dezadaptativ în timpul concentrării profunde.
  • Bruxismul în somn poate fi o tulburare de mișcare în somn, asociată cu un somn agitat.

Bruxismul – factori de risc

Următorii factori pot crește riscul de apariție a bruxismului:

  • Anxietatea sau stresul crescut pot declanșa obiceiul de a scrâșni din dinți. Cauze similare pot fi furia sau frustrarea.
  • Vârsta. Bruxismul este frecvent la copiii mici, dar de obicei dispare la maturitate.
  • Tipul de personalitate. Un tip de personalitate agresiv, competitiv sau hiperactiv poate crește riscul de bruxism.
  • Medicamentele și alte substanțe. Bruxismul poate fi un efect secundar neobișnuit al unor medicamente psihiatrice, cum ar fi anumite antidepresive. De asemenea, fumatul de tutun, consumul de băuturi cu cofeină sau alcool sau consumul de droguri recreative pot crește riscul de bruxism.
  • Istoric familial de bruxism. Bruxismul în somn tinde să se transmită în familie.
  • Alte tulburări. Bruxismul poate fi asociat cu unele tulburări de sănătate mintală și medicale, cum ar fi boala Parkinson, demența, tulburarea de reflux gastroesofagian, epilepsia, coșmarurile nocturne, tulburările de somn și tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) .

Bruxismul – complicații

În cele mai multe cazuri, bruxismul nu provoacă complicații grave. Dar bruxismul sever poate duce la:

- Articolul continua mai jos-
  • Deteriorări ale dinților, lucrărilor stomatologice, coroanelor sau maxilarului
  • Cefalee
  • Durere la nivelul feței sau a maxilarului
  • Afectarea articulațiilor temporomandibulare, situate chiar în fața urechilor, care pot suna ca un clic atunci când deschideți și închideți gura

Bruxismul – diagnostic

În timpul consultațiilor stomatologice de rutină, medicul dentist cel probabil va verifica și dacă există semne de bruxism.

Evaluare

Dacă dantura prezintă semne ale existenței bruxismului, medicul va urmări evoluția acestora și modificările la nivelul dinților și gurii la următoarele vizite pentru a vedea dacă procesul este progresiv și pentru a determina dacă aveți nevoie de tratament.

Determinarea cauzei

Dacă medicul suspectează că aveți bruxism, va încerca să-i identifice cauza adresând întrebări despre sănătatea generală a dinților, medicamente administrate, rutine zilnice și obiceiuri de somn.

Pentru a evalua amploarea bruxismului, medicul dentist poate investiga dacă sunt prezente:

-Articolul continua mai jos-
  • Sensibilitate a mușchilor maxilarului
  • Anomalii dentare evidente, cum ar fi dinți sparți sau lipsă
  • Alte leziuni ale dinților și oaselor maxilarului, de obicei cu ajutorul unei radiografii

O examinare stomatologică ar putea detecta și alte tulburări care pot provoca dureri similare la nivelul maxilarului sau a urechilor, cum ar fi leziuni ale articulației temporomandibulare, alte probleme dentare sau afecțiuni de sănătate.

Recomandare

Dacă bruxismul pare să fie legat de probleme majore de somn, medicul stomatolog vă poate recomanda să vă adresați unui specialist în medicina somnului. Un specialist în medicina somnului poate efectua mai multe teste, cum ar fi un studiu de somn care va evalua episoadele de scrâșnire a dinților și va determina dacă aveți apnee în somn sau alte tulburări de somn.

Dacă anxietatea sau alte probleme psihologice par să determine simptomele bruxismului, este posibil să fiți îndrumat către un terapeut sau un consilier specializat.

Bruxismul – tratament

În multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Mulți copii depășesc bruxismul fără tratament, iar mulți adulți nu au manifestări suficient de severe încât să necesite intervenții.

Cu toate acestea, dacă problema este severă, opțiunile de tratament includ anumite abordări stomatologice, terapii și medicamente pentru a preveni mai multe leziuni ale dinților și pentru a ameliora durerea sau disconfortul de la nivelul maxilarului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari