Ouăle se numără printre alimentele care cauzează cel mai frecvent alergii la copii.
Simptomele alergiei la ouă apar de obicei de la câteva minute până la câteva ore după consumul ouălor sau alimentelor care conțin ouă. Semnele și simptomele alergiei variază de la ușoare la severe și pot include erupții cutanate, urticarie, congestie nazală, vărsături sau alte probleme digestive. Rareori, alergia la ouă poate provoca anafilaxie (șoc anafilactic) – o reacție care pune viața în pericol.
Alergia la ouă poate apărea încă din copilărie. Majoritatea copiilor, dar nu toți, își depășesc alergia la ouă înainte de vârsta adolescenței.
Alergia la ouă – simptome
Reacțiile alergice la ouă variază de la o persoană la alta și de obicei apar la scurt timp după expunerea la ou. Simptomele alergiei la ouă pot include:
- Inflamația pielii sau urticarie — cea mai frecventă reacție alergică la ouă;
- Congestia nazală, curgerea nasului și strănutul (rinită alergică);
- Simptome digestive, cum ar fi crampe, greață și vărsături;
- Semne și simptome de astm bronșic, cum ar fi tuse, respirație șuierătoare, apăsare în piept sau dificultăți de respirație.
Alergia la ouă – șocul anafilactic
O reacție alergică severă poate duce la anafilaxie – o urgență medicală care pune viața în pericol și care necesită o injecție imediată cu epinefrină (adrenalină) și o consultație la camera de gardă.
Semnele și simptomele anafilaxiei includ:
- Constricția căilor respiratorii, inclusiv gâtul umflat sau un nod în gât care face dificilă respirația;
- Dureri abdominale și crampe;
- Puls rapid;
- Scădere severă a tensiunii arteriale resimțită cu amețeli, stare de confuzie sau pierderea conștienței.
Întotdeauna spuneți medicului dacă dvs. sau copilul dvs. ați avut o reacție alergică la ouă, chiar și una ușoară. Severitatea reacțiilor alergice la ouă poate varia de fiecare dată când apare una, așa că, chiar dacă o reacție din trecut a fost ușoară, următoarea ar putea fi mai gravă.
Dacă medicul crede că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteți fi expuși riscului unei reacții alergice severe, acesta vă poate prescrie o injecție cu epinefrină pentru a fi utilizată dacă apare anafilaxia. Injecția vine într-un dispozitiv care o face ușor de administrat, numit autoinjector.
Alergia la ouă – când să mergeți la medic
Consultați un medic dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți semne sau simptome de alergie alimentară la scurt timp după ce ați consumat ouă sau un produs care conține ouă. Dacă este posibil, consultați medicul când apare reacția alergică. Acest lucru poate ajuta la stabilirea unui diagnostic.
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentați semne și simptome de anafilaxie, solicitați imediat un tratament de urgență și utilizați un autoinjector dacă v-a fost prescris.
Alergia la ouă – cauze
Alergiile alimentare sunt provocate de o reacție excesivă a sistemului imunitar. În cazul alergiei la ouă, sistemul imunitar identifică în mod eronat anumite proteine din ouă ca fiind dăunătoare. Atunci când persoana alergică intră în contact cu proteinele din ou, celulele sistemului imunitar (anticorpii) le recunosc și semnalează sistemului imunitar să elibereze histamina și alte substanțe chimice care provoacă semne și simptome alergice.
Atât gălbenușurile, cât și albușurile de ou conțin proteine care pot provoca alergii, însă alergia la albuș este cea mai frecventă. Este posibil ca bebelușii alăptați să aibă o reacție alergică la proteinele din ou din laptele matern dacă mama consumă ouă.
Alergia la ouă – factori de risc
Există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta alergie la ouă:
- Dermatita atopică. Copiii cu acest tip de reacție cutanată sunt mult mai susceptibili de a dezvolta o alergie alimentară decât copiii care nu au probleme cu pielea.
- Istoricul familial. Aveți un risc crescut de alergie alimentară dacă unul sau ambii părinți au astm, alergie alimentară sau un alt tip de alergie – cum ar fi rinită alergică, urticarie sau eczemă.
- Vârsta. Alergia la ouă este cea mai frecventă la copii. Odată cu vârsta, sistemul digestiv se maturizează și este mai puțin probabil să apară reacții alergice la alimente.
Alergia la ouă – complicații
Cea mai semnificativă complicație a alergiei la ou este apariția unei reacții alergice severe care necesită o injecție de epinefrină și un tratament de urgență.
Aceeași reacție a sistemului imunitar care provoacă alergia la ouă poate provoca și alte afecțiuni. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți alergie la ouă, puteți prezenta, de asemenea, un risc crescut pentru:
- Alergii la alte alimente, cum ar fi laptele, soia sau arahidele;
- Alergii la părul animalelor de companie, acarieni sau polen;
- Reacții alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică;
- Astm, care la rândul său crește riscul de a avea o reacție alergică severă la ouă sau alte alimente.
Alergia la ouă – prevenție
Sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a evita o reacție alergică sau pentru a evita ca aceasta să se agraveze dacă totuși apare:
- Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare. Unele persoane reacționează chiar și la alimente ce conțin doar urme de ouă – cantități insignifiante;
- Fiți precaut(ă) când mâncați în oraș. Ospătarul sau chiar și bucătarul ar putea să nu știe cu siguranță dacă un aliment conține proteine din ou sau nu.
- Purtați o brățară sau un colier pentru alergii. Acest lucru poate fi deosebit de important dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o reacție alergică severă și nu puteți spune celor din jur ce se întâmplă.
- Informați îngrijitorii copilului dumneavoastră despre alergia la ouă. Discutați cu educatoarele, profesorii, rudele sau alte persoane care au grijă de copil, astfel încât să nu-i ofere accidental copilului produse care conțin ouă. Asigurați-vă că înțeleg ce trebuie să facă în caz de urgență.
Alergia la ouă – surse ascunse de alergeni
Din păcate, chiar dacă un aliment este etichetat ca fiind fără ouă, acesta poate conține totuși unele proteine din ouă. Dacă aveți îndoieli, contactați producătorul.
Alimentele care conțin ouă pot include:
- Bezele
- Maioneză
- Produse de patiserie
- Alimente pane
- Marţipan
- Glazură
- Carne procesată, cârnați și chiftele
- Budinci și creme
- Dressing pentru salata
- Multe dintre pastele făinoase
- Covrigii
- Spuma de pe anumite specialități de cafea
Mai mulți termeni ce se regăsesc pe etichetele produselor indică faptul că anumite componente din ouă au fost folosite la fabricarea alimentelor procesate, inclusiv:
- Albumină
- Globulină
- Lecitină
- Livetin sau alpha-Livetină
- Lizozimă
- Vitelină
- Cuvinte care încep cu „ova” sau „ovo”, cum ar fi ovalbumină sau ovoglobulină
O altă sursă potențială de expunere este contaminarea încrucișată a mâncărurilor, mai ales atunci când mâncați în casele altor persoane, unde este posibil ca cei care pregătesc mâncarea să nu fie conștienți de risc.
Alergia la ouă și vaccinurile
Unele vaccinuri au în compoziție proteine din ou. La unele persoane, aceste vaccinuri prezintă riscul de a declanșa o reacție alergică.
- Vaccinurile rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) sunt în general sigure pentru copiii cu alergie la ouă, chiar dacă sunt folosite componente din ou pentru a le produce.
- Vaccinurile gripale conțin uneori cantități mici de proteine din ouă. Este bine de știut faptul că un vaccin antigripal care nu conține aceste proteine este aprobat pentru utilizare la adulți. Dar chiar și vaccinurile care conțin proteine din ou pot fi administrate în siguranță celor mai mulți oameni cu alergie la ouă, fără probleme. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut o reacție la ouă în trecut, anunțați medicul înainte de a vă vaccina împotriva gripei.
- Vaccinul împotriva febrei galbene poate provoca o reacție alergică la unele persoane care au alergie la ouă. Acest vaccin se administrează în general doar celor care călătoresc în țări unde există riscul de a contracta febra galbenă. În general, acest vaccin nu este recomandat persoanelor cu alergie la ou, dar uneori este administrat sub supraveghere medicală și doar după testarea reacției.
- Alte vaccinuri nu sunt, în general, riscante pentru persoanele care au alergie la ouă. Dar anunțați de fiecare medicul dacă aveți alergie la ouă, pentru a fi în deplină siguranță. Dacă este cazul, medicul poate efectua un test pentru a vedea dacă este probabil ca un anumit vaccin să vă provoace o reacție alergică.