Hemangiomul hepatic este o masă tumorală necanceroasă (benignă) în ficat, alcătuită dintr-o încurcătură, un „ghem” de vase de sânge. Cunoscute și sub denumirea de hemangioame cavernoase, aceste formațiuni tumorale hepatice sunt frecvente și se estimează că apar la până la 20% din populație.
Cele mai multe cazuri de hemangiom hepatic sunt descoperite în timpul unui studiu imagistic efectuat cu un alt scop, pentru o altă afecțiune. Persoanele care au un hemangiom hepatic prezintă rareori semne și simptome și, de obicei, nu au nevoie de tratament.
Poate fi neliniștitor să știi că ai o formațiune tumorală în ficat, chiar dacă este una benignă. Cu toate acestea, nu există dovezi că un hemangiom hepatic netratat poate duce la cancer hepatic.
Hemangiomul hepatic – simptome
În majoritatea cazurilor, hemangiomul hepatic nu provoacă simptome specifice. Atunci când totuși se manifestă anumite semne ale prezenței sale, acestea pot include:
- Durere în abdomenul superior, în partea dreaptă
- Senzație de greață
- Vărsături
- Sațietate precoce – senzație de sațietate după ingerarea unei cantități mici de alimente
Este bine de reținut însă că aceste simptome sunt nespecifice și, în majoritatea cazurilor, se datorează altor cauze, chiar dacă există un hemangiom hepatic, deoarece acestea tind să fie asimptomatice.
Hemangiomul hepatic – cauze
Nu este clar ce cauzează formarea unui hemangiom hepatic. Medicii cred că hemangioamele din ficat sunt prezente la naștere (congenitale) și că există o componentă genetică a apariției lor, acestea depistându-se adesea la mai mulți membri ai aceleiași familii.
Un hemangiom hepatic apare de obicei ca o singură colecție anormală de vase de sânge și are dimensiuni mai mici de 4 centimetri. Ocazional, hemangioamele hepatice pot fi mai mari sau pot fi multiple.
La majoritatea persoanelor, un hemangiom hepatic nu va crește în dimensiuni și nu va provoca niciodată semne și simptome. În unele cazuri însă, hemangiomul hepatic poate deveni mai mare, provocând simptome și necesitând tratament. Nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen.
Hemangiomul hepatic – factori de risc
Factorii care pot crește riscul ca un hemangiom hepatic să fie diagnosticat includ:
- Vârsta. Un hemangiom hepatic poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar este cel mai frecvent diagnosticat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.
- Femeile sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu hemangiom hepatic decât bărbații.
- Femeile care au fost însărcinate au mai multe șanse să fie diagnosticate cu hemangiom hepatic decât femeile care nu au fost niciodată însărcinate. Se crede că hormonul estrogen, al cărui nivel crește în timpul sarcinii, poate juca un rol în creșterea hemangiomului hepatic.
- Terapia de înlocuire hormonală. Femeile care folosesc terapia de substituție hormonală pentru simptomele menopauzei pot avea mai multe șanse să fie diagnosticate cu un hemangiom hepatic decât femeile care nu urmează acest tratament.
Hemangiomul hepatic – complicații
Femeile care au fost diagnosticate cu hemangioame hepatice prezintă risc de complicații dacă rămân însărcinate. Se crede că hormonul feminin estrogen, care crește în timpul sarcinii, provoacă în unele cazuri creșterea hemangioamelor hepatice.
Dacă o femeie are un hemangiom hepatic, acest lucru nu înseamnă că nu poate să rămână însărcinată. Cu toate acestea, discutarea posibilelor complicații cu medicul specialist poate ajuta la luarea unor decizii mai informate.
Foarte rar, un hemangiom în creștere poate provoca semne și simptome care pot necesita tratament, inclusiv durere în cadranul dreapta sus al abdomenului, balonare abdominală sau greață.
Medicamentele care afectează nivelul hormonilor din organism, cum ar fi pilulele contraceptive, ar putea cauza o creștere a dimensiunii unui hemangiom hepatic, dacă acesta este prezent, și ar putea duce la anumite complicații. Dar acest lucru este controversat și este important să discutăm cu medicul despre riscuri și beneficii înainte de a lua decizia să administrăm anumite medicamente.
Hemangiomul hepatic – diagnostic
Testele cu ajutorul cărora se poate diagnostica un hemangiom hepatic includ:
Ecografia – o metodă imagistică ce utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale ficatului
Tomografia computerizată (CT) – scanează și combină o serie de imagini cu raze X luate din diferite unghiuri în jurul corpului, apoi utilizează procesarea computerizată pentru a crea imagini în secțiune transversală (ca niște felii) ale ficatului
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN sau IRM) – o tehnică ce utilizează un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale ficatului
Scintigrafia – o tehnică imagistică nucleară care utilizează o substanță radiofarmaceutică pentru a produce imagini ale ficatului
Alte teste pot fi utilizate în funcție de situația individuală a fiecărui pacient.
Hemangiomul hepatic – tratament
Dacă hemangiomul hepatic este mic și nu generează simptome, nu se impune administrarea unui tratament. În cele mai multe cazuri, un hemangiom hepatic nu va crește niciodată și nu va cauza niciodată probleme. Dacă hemangiomul are dimensiuni mai mari, sunt recomandate controale periodice pentru monitorizare, însă fără tratament specific dacă nu apar schimbări.
Tratamentul hemangiomului hepatic depinde de localizarea și dimensiunea acestuia, dacă există mai mult de un hemangiom și de starea generală de sănătate a pacientului.
Opțiunile de tratament pentru hemangiomul hepatic pot include:
- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea hemangiomului hepatic. Dacă hemangiomul poate fi ușor separat de ficat, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea formațiunii.
- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei porțiuni a ficatului, inclusiv a hemangiomului – în cazurile în care hemangiomul nu poate fi separat în siguranță de ficat.
- Proceduri pentru oprirea fluxului de sânge către hemangiom. Dacă nu este alimentat cu sânge, hemangiomul poate înceta să crească sau se poate micșora. Țesutul hepatic sănătos rămâne nevătămat, deoarece se poate alimenta cu sânge din alte vase din apropiere.
- Transplant hepatic. În cazul puțin probabil în care există un hemangiom foarte mare sau hemangioame multiple care nu pot fi tratate prin alte mijloace, medicul poate recomanda transplantul de ficat.
- Aceasta folosește fascicule puternice de energie, cum ar fi raze X, pentru a deteriora celulele hemangiomului. Acest tratament este rar utilizat datorită disponibilității unor tratamente mai sigure și mai eficiente.