Primul ajutor în caz de arsuri – ce înțelegem prin arsură?
O arsură este o vătămare a țesuturilor care rezultă din opărire cu lichide sau abur fierbinte, supraexpunere la soare sau alte radiații, contactul cu flăcări, curent electric, substanțe chimice, sau inhalarea fumului. În cazul oricărui tip de arsură, este importantă acordarea cât mai rapidă a primului ajutor, astfel se pot ameliora consecințele pe termen scurt și lung a leziunilor.
Pentru a ști cum să acordăm corect primul ajutor în cazul în care cineva suferă o arsură, trebuie să stabilim în primul rând dacă este o arsură minoră sau una majoră.
Primul ajutor în caz de arsuri – când sunăm la 112?
În cazul unor arsuri majore, este important să apelăm imediat numărul unic de urgență 112 pentru a cere ajutor medical specializat. Arsurile majore au următoarele caracteristici:
- Sunt adânci, penetrează toate straturile pielii
- Pielea este extrem de uscată, cu aspect texturat
- Suprafața afectată poate părea carbonizată sau poate avea porțiuni albe, maro sau negre
- Au un diametru mai mare de 7-8 centimetri sau acoperă mâinile, picioarele, fața, zona inghinală, fesele sau o articulație majoră
- Persoana vătămată prezintă semne de șoc. Semnele și simptomele șocului includ transpirație abundentă, confuzie, amețeală, leșin (stare de inconștiență), ten palid sau respirație foarte rapidă și superficială.
De asemenea, apelați la ajutor specializat atunci când victima:
- Prezintă și alte leziuni ce necesită tratament
- Are vârsta sub 5 ani sau peste 60 de ani
- Este însărcinată
- Suferă de afecțiuni medicale cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, plămâni, ficat
- Suferă de o afecțiune ce îi afectează sistemul imunitar (cum este SIDA) sau urmează un tratament cu chimioterapie pentru cancer
- A inhalat fum sau vapori emanați de substanțe chimice
Primul ajutor în caz de arsuri – cum recunoaștem arsurile minore?
Pentru arsurile minore, nu este întotdeauna nevoie de ajutor medical specializat, tratamentele locale aplicate acasă ar putea fi suficiente pentru calmarea și vindecarea zonei afectate. Arsurile minore pot fi recunoscute după următoarele caracteristici:
- Arată ca o roșeață superficială (ca cea cauzată de arsurile solare)
- Cauzează durere ușoară spre moderată
- Pe suprafața afectată pot apărea vezicule
- Suprafața afectată nu este mai mare de 7-8 centimetri
În cazul arsurilor majore, după ce sunăm la 112, este important să oferim primul ajutor victimei până la sosirea ambulanței. Urmați aceste instrucțiuni:
- Protejați persoana vătămată de agravarea rănilor sau de producerea altor răni, dar fără a vă expune pericolului. Dacă puteți face acest lucru în siguranță, asigurați-vă că persoana pe care o ajutați nu este în contact cu sursa arsurii. Pentru arsuri electrice, asigurați-vă că sursa de curent este oprită înainte de a vă apropia de persoana arsă.
- Asigurați-vă că persoana arsă respiră. Dacă este necesar, începeți respirația de salvare dacă știți cum.
- Îndepărtați bijuteriile, curelele, hainele și alte articole restrictive, în special din jurul zonelor arse și a gâtului. Zonele arse se umfla rapid. Nu încercați să îndepărtați obiectele sau hainele care s-au lipit de zona afectată, ați putea agrava rănile.
- Acoperiți suprafața arsurii. Utilizați un bandaj rece și umed sau o cârpă curată.
- Nu scufundați arsurile mari și severe în apă. Acest lucru ar putea provoca o pierdere periculoasă de căldură corporală (hipotermie), mai ales în cazul copiilor și a persoanelor în vârstă.
- Ridicați zona arsă. Ridicați rana deasupra nivelului inimii, dacă este posibil.
În cazul în care vă confruntați cu o arsură minoră, puteți lua următoarele măsuri pentru a acorda primul ajutor:
- Răciți suprafața afectată. Țineți zona arsă sub jet de apă rece (nu foarte rece) sau aplicați o compresă rece și umedă (nu cu gheață) până când durerea se atenuează.
- Scoateți inelele sau alte obiecte strânse de pe zona arsă. Încercați să faceți acest lucru rapid dar cu delicatețe, înainte ca zona să se umfle.
- Nu spargeți veziculele, dacă acestea apar pe zona afectată. Veziculele pline cu lichid protejează împotriva infecțiilor. Dacă se sparge o veziculă, curățați zona cu apă (și cu săpun, opțional). Aplicați un unguent cu antibiotic. În cazul în care apare o reacție cutanată precum roșeață sau erupție, încetați utilizarea unguentului.
- Aplicați o cremă hidratantă. Odată ce o arsură superficială este complet răcită, aplicați o loțiune, cum ar fi una care conține aloe vera sau o cremă grasă. Acest lucru contribuie la prevenirea uscării pielii din zona afectată și ajută la ameliorarea durerii.
- Bandajați zona afectată. Acoperiți arsura cu un bandaj steril de tifon (nu vată sau alte materiale similare – acestea se pot lipi de rană, înrăutățind situația). Înfășurați-l lejer pentru a evita presiunea pe pielea arsă. Bandajul menține aerul departe de zona afectată, reduce durerea și protejează pielea cu vezicule.
- Dacă este necesar, se poate administra un analgezic care se eliberează fără prescripție medicală, pentru atenuarea durerii.