Infecția cu Salmonella (salmoneloza) este o boală bacteriană destul de frecventă care afectează tractul intestinal. Bacteriile Salmonella trăiesc de obicei în intestinele animalelor și sunt eliminate prin fecale. Oamenii se infectează cel mai adesea în urma consumului de apă sau alimente contaminate.
În general, persoanele infectate cu salmonella nu prezintă simptome. Unii oameni dezvoltă totuși simptome precum diaree, febră și crampe abdominale în decurs de opt până la 72 de ore de la infectare. Majoritatea persoanelor fără alte probleme de sănătate se recuperează în câteva zile fără tratament specific.
În unele cazuri, diareea asociată salmonelozei poate fi atât de deshidratantă încât necesită asistență medicală promptă. De asemenea, pot apărea complicații care pun viața în pericol dacă infecția se extinde dincolo de intestine. Riscul de a contracta infecția cu salmonella este mai mare atunci când călătorim în țări cu salubritate precară.
Salmoneloza – simptome
Infecția cu Salmonella este de obicei cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, în special carne de pasăre, ouă sau produse ce conțin ouă. Perioada de incubație variază de la câteva ore la două zile. Majoritatea infecțiilor cu salmonella pot fi clasificate ca gastroenterită bacteriană. Semnele și simptomele posibile includ:
- Greață
- Vărsături
- Crampe abdominale
- Diaree
- Febră
- Frisoane
- Durere de cap
- Sânge în scaun
Simptomele infecției cu salmonella durează în general între două și șapte zile. Diareea poate dura până la 10 zile, însă pot trece și câteva luni până la însănătoșirea completă și restabilirea activității normale a intestinelor.
Unele varietăți de bacterii salmonella pot duce la febră tifoidă, o boală uneori mortală, care este mai frecventă în țările aflate în curs de dezvoltare.
Salmoneloza – cauze
Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor. Majoritatea oamenilor se infectează în urma consumului de alimente contaminate cu materii fecale. Cel mai adesea, tipurile de alimente infectate includ:
- Carne crudă sau insuficient gătită, în special carnea de pasăre; pește și fructe de mare crude sau insuficient gătite, dacă au fost pescuite din ape contaminate.
- Ouă crude și produse ce conțin ouă crude, cum ar fi maioneza de casă.
- Fructe și legume – atunci când au fost irigate sau spălate cu apă contaminată sau când au intrat în contact cu carne sau ouă crude, de exemplu în bucătărie, în timpul preparării mâncării.
În unele cazuri, au fost depistate și unele condimente ca fiind surse de contaminare.
Multe alimente sunt contaminate atunci când sunt preparate de persoane care nu s-au spălat pe mâini după ce au folosit toaleta sau după ce au schimbat un scutec. Infectarea se poate produce și atunci când atingem ceva care este contaminat, inclusiv animale de companie, în special păsări și reptile, iar mai apoi introducem degetele în gură.
Salmoneloza – factori de risc
Factorii care pot crește riscul de salmoneloză includ activități în care este posibil contactul și expunerea sporită la bacteriile salmonella sau anumite probleme de sănătate care pot slăbi rezistența la infecții în general.
Expunerea sporită
- Călătoriile internaționale – bacteriile Salmonella, inclusiv tulpinile care provoacă febră tifoidă, sunt întâlnite mai frecvent în țările în curs de dezvoltare cu o salubritate slabă.
- Deținerea animalelor de companie – unele animale de companie, în special păsările și reptilele, pot fi purtătoare de bacterii Salmonella.
Dereglări ale stomacului sau intestinului
Corpul uman dispune de multe metode naturale de apărare împotriva infecției cu salmonella. De exemplu, acidul puternic din stomac poate ucide multe tipuri de bacterii salmonella. Dar unele probleme medicale sau medicamente pot periclita aceste apărări naturale. Exemplele includ:
- Antiacide – scăderea acidității din stomac permite supraviețuirea mai multor bacterii de salmonella.
- Boala inflamatorie intestinală – această tulburare dăunează mucoasei intestinelor, ceea ce face ca bacteriile Salmonella să se instaleze mai ușor.
- Utilizarea recentă a antibioticelor – acest lucru poate reduce numărul de bacterii „bune” din intestine, ceea ce poate afecta capacitatea de a lupta împotriva infecției cu salmonella.
Deficite imunitare
Următoarele probleme medicale sau medicamente ar putea să sporească riscul de a contracta Salmonella prin afectarea sistemului imunitar:
- SIDA
- Siclemie
- Malarie
- Corticosteroizi
- Medicamente anti-respingere luate după transplantul de organe
Ce complicații poate avea infecția cu Salmonella?
În general, infecția cu Salmonella nu pune viața în pericol. Totuși, la anumite persoane – în special la nou-născuți, copii mici, persoane în vârstă, pacienți ce au primit un transplant, femei însărcinate și pacienți cu imunitatea slăbită – apariția complicațiilor poate fi periculoasă.
Deshidratare
Dacă pacientul nu poate bea suficientă apă pentru a înlocui lichidul pe care îl pierde din cauza diareei persistente, este posibil să se deshidrateze. Semnele de avertizare includ:
- Scăderea cantității de urină eliminată
- Gura și limba uscate
- Reducerea tensiunii oculare
- Producție redusă de lacrimi
Bacteriemie
Dacă bacteriile Salmonella intră în sânge, acestea pot infecta țesuturile din întregul corp, incluzând:
- Țesuturile din jurul creierului și măduvei spinării (meningită)
- Mucoasa inimii sau a valvelor (endocardită)
- Oasele sau măduva osoasă (osteomielita)
- Pereții vaselor de sânge, mai ales după o grefă vasculară
Artrită reactivă
Persoanele care au avut salmonella prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reactivă. Cunoscută și sub numele de sindrom Reiter, artrita reactivă cauzează de obicei:
- Iritații oculare
- Dureri la urinare
- Dureri articulare
Cum poate fi prevenită infecția cu salmonella
Este foarte important să știm cum ne putem proteja împotriva salmonelozei, iar dacă ne-am infectat – cum putem evita să o transmitem altor persoane. Metodele de prevenție sunt deosebit de importante mai ales în timpul preparării și servirii mâncării sau atunci când avem în grijă bebeluși, bătrâni sau persoane cu imunitatea scăzută.
- Spălatul pe mâini – prin spălarea corectă a mâinilor putem preveni infectarea și răspândirea salmonelozei. Este extrem de important să ne spălăm bine pe mâini după folosirea toaletei, schimbatul scutecelor, după ce lucrăm cu carne sau ouă crude, după ce atingem reptile sau păsări sau după ce curățăm toaleta animalelor de companie.
- Păstrați alimentele separat – pentru a preveni contaminarea încrucișată a alimentelor, trebuie să avem în vedere de fiecare dată:
- Să păstrăm carnea crudă separat de alte produse din frigider
- Să folosim tocătoare separate pentru carne crudă și pentru alte alimente
- Să nu refolosim niciodată vase în care a fost carne crudă înainte să le spălăm
Evitați consumul de ouă crude – inclusiv în preparate precum aluatul pentru prăjituri, înghețata sau maioneza de casă.