Demența vasculară este un termen general care descrie o suită de probleme legate de raționament, planificare, judecată, memorie și alte procese de gândire, apărute în urma unor leziuni cerebrale cauzate de afectarea fluxului sanguin către creier.
Alte cauze ale demenței vasculare pot fi accidentele vasculare cerebrale, în funcție de severitatea și localizarea acestora, sau alte afecțiuni care afectează vasele de sânge și reduc circulația, privând creierul de oxigen și nutrienți vitali.
Factorii care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral – inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și fumatul – cresc, de asemenea, riscul de demență vasculară. Controlul acestor factori poate ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta demență vasculară.
Simptome
Simptomele demenței vasculare variază, în funcție de partea creierului în care fluxul sanguin este afectat, și se suprapun adesea cu cele ale altor tipuri de demență, în special demența asociată bolii Alzheimer. Dar, spre deosebire de boala Alzheimer, cele mai semnificative simptome ale demenței vasculare tind să implice mai degrabă viteza de gândire și de rezolvare a problemelor decât pierderea memoriei.
Semnele și simptomele demenței vasculare includ:
- Confuzie
- Dificultăți de concentrare și tulburări de atenție
- Reducerea abilității de organizare a gândurilor și acțiunilor
- Declinul abilităților de analiză a situațiilor, întocmire și comunicare a planurilor
- Gândire lentă
- Dificultăți în luarea deciziilor
- Stări de neliniște și agitație
- Mers instabil sau tulburări de echilibru
- Nevoia bruscă sau frecventă de a urina sau incapacitatea de a controla urina
- Depresie sau apatie
Simptomele demenței vasculare pot fi recunoscute cel mai ușor atunci când apar brusc în urma unui accident vascular cerebral (AVC). În cazul în care se poate stabili o legătură clară între schimbările în gândirea și raționamentul pacientului și un accident vascular cerebral, această afecțiune poate fi numită și demență post-AVC.
Cauze ale demenței vasculare
Demența vasculară apare în urma unor afecțiuni care provoacă leziuni sau blocaje la nivelul vaselor de sânge ale creierului, reducând capacitatea acestora de a furniza creierului nivelul optim de nutrienți și oxigen de care are nevoie pentru a efectua procesele gândirii în mod eficient.
Afecțiunile comune ce pot duce la demență vasculară includ:
- AVC (infarct) care blochează o arteră cerebrală.
- Hemoragii cerebrale – cauzate adesea de hipertensiunea arterială care slăbește un vas de sânge, ducând la sângerare în creier.
- Vase de sânge ale creierului îngustate sau deteriorate din cauze ce includ uzura asociată cu îmbătrânirea, hipertensiunea arterială, ateroscleroza sau diabetul.
Factori de risc pentru demența vasculară
În general, factorii de risc pentru apariția demenței vasculare sunt comuni cu cei asociați bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale. Aceștia includ:
- Înaintarea în vârstă – demența vasculară este rareori întâlnită înaintea vârstei de 65 de ani și incidența crește substanțial pe măsură ce ne apropiem de 90 de ani.
- Istoric medical de atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale – acestea pot cauza afectarea vaselor de sânge de la nivelul creierului, crescând probabilitatea apariției demenței vasculare.
- Ateroscleroză – poate crește riscul de demență vasculară prin reducerea fluxului de sânge care alimentează creierul.
- Colesterol mărit – nivelurile crescute de lipoproteine cu densitate mică sau colesterol „rău”, sunt asociate cu un risc crescut de demență vasculară.
- Hipertensiune arterială – aceasta prezintă un stres suplimentar asupra vaselor de sânge din corp, inclusiv de la nivelul creierului, crescând riscul de probleme vasculare cerebrale.
- Diabet – nivelul ridicat de glucoză dăunează vaselor de sânge.
- Fumatul – acesta dăunează vaselor de sânge în general, crescând riscul de ateroscleroză și alte boli circulatorii, inclusiv demență vasculară.
- Obezitatea – excesul de greutate este un factor de risc binecunoscut pentru bolile vasculare în general și, prin urmare, poate crește și riscul de demență vasculară.
- Fibrilație atrială – crește riscul de accident vascular cerebral, deoarece determină formarea cheagurilor de sânge în inimă, care se pot desprinde și pot ajunge la vasele de sânge ale creierului.
Cum putem preveni demența vasculară
Sănătatea vaselor de sânge din creier este strâns legată de starea generală de sănătate a inimii și a sistemului circulator. Având grijă de sănătatea inimii, putem reduce semnificativ riscul de apariție a demenței vasculare:
- Menținerea unui nivel sănătos al tensiunii arteriale – astfel putem preveni atât demența vasculară, cât și boala Alzheimer.
- Prevenirea sau controlul diabetului – evitând instalarea diabetului de tip 2, putem scădea riscul de demență vasculară. Dacă aveți deja diabet, menținerea sub control a glicemiei poate contribui la reducerea afectării vaselor de sânge din creier.
- Renunțarea la fumat
- Evitarea sedentarismului – activitatea fizică regulată ar trebui să fie la ordinea zilei pentru orice persoană care își dorește să fie sănătoasă. Pe lângă multitudinea de beneficii pentru organism, mișcarea, exercițiile fizice și sportul pot reduce riscul demenței vasculare.