- Ieși la plimbare
Doar 40 de minute de plimbare de trei sau patru ori pe săptămână sunt foarte benefice pentru sănătatea inimii prin scăderea nivelului tensiunii arteriale, colesterolului și greutății corporale. Nici măcar nu este nevoie să te plimbi 40 de minute în continuu, chiar și reprizele de câte 10 minute de mers pe jos au un efect benefic asupra sănătății inimii, dar și a minții tale. Dacă ești la început într-ale mișcării în aer liber, ia-o încet – ai tot timpul din lume să avansezi în acest domeniu. Este o idee bună să ceri și sfatul medicului tău despre cele mai potrivite activități fizice pentru tine.
- Ieși în oraș cu un prieten
Prietenii fac bine inimii – la propriu. Studiile au arătat că singurătatea, dar mai ales sentimentul de singurătate, poate fi la fel de nociv pentru inimă ca fumatul, tensiunea arterială ridicată, obezitatea sau sedentarismul. Nu contează cât de des te vezi cu alți oameni, ci cât de conectat te simți cu aceștia. Așa că nu mai amâna să-ți faci planuri cu un prieten vechi. Sau înscrie-te într-un club și fă-ți niște prieteni noi.
- Mănâncă mai multe fructe și legume
Nutrienții, fibrele, dar și nivelurile scăzute de calorii și grăsimi ce se regăsesc în fructe și legume, le fac alimentele ideale pentru sănătatea inimii. Mai mult, acestea sunt bogate în antioxidanți ce pot încetini degradarea celulară, care poate duce la diabet și boli de inimă. Experimentează, adaugă noi fructe și legume în dieta ta, combină culori, texturi și gusturi. Le poți adăuga chiar și în mâncărurile pe care le iubești deja – adaugă mai multe legume pe pizza sau aruncă niște fructe delicioase în bolul cu cereale.
- Ronțăie nuci
Fibrele, grăsimile nesaturate și acizii grași Omega-3 care se regăsesc în nuci îți ajută organismul să reducă inflamația, colesterolul „rău” și depunerea acestuia pe pereții vaselor de sânge – toate asociate cu apariția bolilor de inimă. Te pot de asemenea proteja de formarea cheagurilor de sânge ce pot duce la accidente vasculare cerebrale. Poți alege să consumi orice fel de nuci preferi, însă nu exagera – acestea conțin multe calorii care pot rezulta cu timpul în creșterea greutății corporale, dăunătoare sănătății inimii. E suficient să consumi în jur de patru mâini mici de nuci nesărate pe săptămână.
- Adaugă mai mult pește în dieta ta
Două mese pe săptămână ce conțin un pește gras precum somonul, macroul, sardinele sau tonul pot contribui la sănătatea inimii tale. Atât acizii grași Omega-3 cât și ceilalți nutrienți valoroși din carnea de pește te vor ajuta să rămâi în formă, iar dacă mai adaugi și o garnitură generoasă de legume, obții meniul perfect. Dacă te gândești să înlocuiești peștele din alimentație cu suplimente extrase din pește – să știi că este o probabilitate mare să nu obții aceleași beneficii.
- Fă mișcare fără să mergi la sală
Un antrenament la sala de forță unde cel mai probabil mergi cu mașina sau cu transportul public poate fi benefic într-o oarecare măsură, însă activitatea fizică este un stil de viață și nu se poate rezuma la 1-2 vizite săptămânale la o sală de fitness. Lucrează în grădină, dansează prin casă, joacă-te cu copiii, ridică scările, mergi pe jos sau chiar fă curățenie în casă – toate sunt modalități excelente de a fi activ și a-ți păstra sănătatea și starea de bine.
- Dormi cel puțin 7 ore pe noapte
Corpul tău are nevoie de perioade lungi de odihnă profundă. În acel timp, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, ceea ce este esențial pentru sănătate. Dacă dormi în permanență mai puțin de 7 ore, corpul tău începe să producă substanțe care împiedică aceste fenomene să aibă loc. Lipsa de somn este de asemenea asociată cu apariția inflamației și cu nivelul crescut al glicemiei, ceea ce poate afecta buna funcționare a inimii.
- Află dacă ai apnee în somn
Sforăi zgomotos, te trezești pentru că rămâi fără aer sau te simți obosit după o noapte întreagă de somn? Ar fi bine să mergi la doctor, pentru că toate acestea sunt semne ale apneei în somn, o tulburare care îți poate crește riscul de accident vascular cerebral (AVC), hipertensiune și boli de inimă. Există tratamente despre care poți discuta cu medicul tău, iar acestea te vor ajuta să dormi mai bine și să-ți protejezi inima.
- Renunță la fumat
Sau, chiar dacă nu este soluția ideală, încearcă să reduci cât poți de mult numărul de țigări pe care le fumezi în fiecare zi – acesta este un pas care te poate ajuta în timp să renunți definitiv. Fumatul crește tensiunea arterială, te face să obosești mai repede în timpul activității fizice, poate duce la formarea cheagurilor de sânge ce pot cauza un AVC. Vestea bună este că riscul de a avea un atac de cord scade după doar 24 de ore de la ultima țigară fumată. Vorbește cu medicul tău despre metodele de renunțare la fumat sau apelează gratuit numărul de telefon 0800 878 673.
- Fă sex
Dacă faci sex de două ori pe săptămână, șansele de a avea o boală de inimă sunt mult mai mici în comparație cu situația în care o faci doar o dată pe lună. Oamenii de știință încă nu au găsit o explicație exactă pentru acest fenomen – poate fi activitatea fizică în sine, conexiunea pe care o simți cu o altă persoană, emoțiile pozitive sau simplul fapt că oamenii sănătoși fac mai mult sex. Oricare ar fi explicația, cu siguranță nu ai nimic de pierdut dacă faci sex mai des.
- Păstrează-ți o greutate corporală sănătoasă
Kilogramele în plus îți cresc șansele de a avea un nivel crescut al colesterolului, tensiune arterială mărită și diabet – toate fiind asociate cu bolile de inimă. Totuși, nu e bine să apelezi le diete drastice sau la suplimente de slăbit – acestea îți vor face mai mult rău decât bine. Ai grijă să eviți sedentarismul și excesele alimentare, să ai cât mai multe mese sănătoase și să dormi suficient – acestea sunt moduri simple de a evita creșterea în greutate.
- Ridică-te de pe scaun
Riscul de a dezvolta o boală de inimă crește atunci când stai așezat toată ziua. Și nu e doar pentru că arzi mai puține calorii – se pare că însăși această poziție ar avea ceva de a face cu asta. Ar putea să apară modificări la modul în care corpul tău procesează zahărul și grăsimile – care sunt strâns legate de afecțiunile inimii. Așadar, evită să stai pe scaun pentru perioade foarte lungi de timp – ridică-te și fă câțiva pași, mișcă-te puțin la fiecare oră.
- Mergi regulat la medic
În timpul unui control de rutină, medicul tău poate depista modificări ale tensiunii arteriale sau ale nivelului de colesterol care pot dăuna inimii și vaselor de sânge. Cu cât mai devreme afli despre aceste probleme, cu atât mai repede le poți trata și poți împiedica agravarea lor. Medicul te va sfătui cum poți face schimbări simple în stilul tău de viață pentru a rămâne sănătos.