Cum au fost tratați bolnavii de cancer din România în perioada pandemiei? Evenimentul medical al toamnei din Cluj a încercat să ofere răspunsuri la această întrebare.

Zeci de medici din întreaga țară s-au reunit la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, organizat de grupul media ZiarMedical.ro. Tema acestui eveniment a fost „Oncologia în timpul pandemiei COVID-19. Politici de sănătate. Servicii și tehnologii medicale”.

Pe parcursul întregii zile au fost expuse peste 30 de prezentări, de către experți cu renume național și internațional din domeniul medical, pe subiecte de actualitate legate de domeniul oncologic în contextul pandemiei de coronavirus. Conferința a avut patru sesiuni de discuții:
1. Politici de sănătate. Cancerul în România, după un an de pandemie. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra bolnavilor oncologici și asupra serviciilor de oncologie. Planul Național de Cancer – direcții de acțiune, repere legislative.
2. Managementul pacientului oncologic. Prevenire, diagnosticare, tratament, paliație, îmbunătățirea calității vieții.
3. Chirurgia uro-oncologică în perioada pandemiei COVID-19.
4. Transplantul renal în România în perioada pandemiei COVID-19.

Participanții au fost medici specialiști și manageri de la spitale publice și private din România, directori de instituții publice din domeniul sănătății, personalități din mediul civic implicate în dezvoltarea sistemului sanitar, precum și reprezentanți ai companiilor pharma.

Ediția din acest an a fost mai amplă decât ce anterioară, desfășurată în anul 2018, atât ca număr de subiecte abordate cât și ca interes manifestat de invitați. Din cauza situației pandemice actuale, organizatorii conferinței au ținut cont de toate regulile și recomandările necesare pentru a-i proteja pe cei implicați, asigurând un spațiu suficient, purtarea obligatorie a măștii, număr limitat de persoane și acces doar pe baza „certificatului verde”.

- Articolul continua mai jos-

Temele dezbătute în cadrul reuniunii medicale au fost variate și interesante, combinând informații de ultimă oră despre tehnologii și tehnici medicale cu discuții despre politicile publice legate de promovarea vaccinării, accesul în spitale pe timp de pandemie și cadrul oferit de statul român pentru prevenirea și tratarea cancerului.

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale a devenit deja un eveniment de referință pentru comunitatea medicală din țara noastră, iar organizatorii doresc să-l reia anual, dat fiind interesul tot mai crescut manifestat de personalitățile din lumea științifică românească pentru un astfel de cadru de dezbatere.

Reuniunea medicală se alătură celuilalt eveniment major organizat de Ziar Medical, care în acest an a ajuns la a 5-a ediție. În cadrul acestuia, sunt apreciate și premiate cele mai valoroase personalități ale medicinei din România, iar ediția de anul viitor va avea o anvergură internațională.

Iată care au fost principalele idei analizate în cadrul forumului medical de la Cluj, din 23 septembrie 2021:

Irina Munteanu, Subprefectul Județului Cluj și Mihai Moisescu, Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj au prezentat felul în care a fost gestionată pandemia în județ, greutățile cu care s-au confruntat când a fost demarată campania de vaccinare, solidaritatea de care a dat dovadă mediul privat și civic local și colaborarea bună între instituții, care au plasat Clujul pe un loc de top în lupta anti-COVID.
• Dr. Andrei Leșan, de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, a expus importanța bronhoscopiilor, dificultățile efectuării lor în context epidemic, lipsa de personal calificat și privațiunile materiale cu care s-au confruntat spitalele, dar și confuzia și reticențele manifestate de pacienți în actualul haos informațional.
• Dr. Adrian Pană, expert în cadrul proiectului „Împreună învingem cancerul”, a susținut necesitatea ca țara noastră să aibă un plan național de combatere a cancerului și un Registrul Național de Cancer, care pot fi implementate cu fondurile mari disponibile în următorii ani, în condițiile în care acum avem rate mici de supraviețuire, din cauza diagnosticării târzii și a resurselor puține alocate pentru prevenirea acestei boli.
• Vasile Barbu, președintele Asociației Națională pentru Protecția Pacienților din România, a arătat că în ultimii 2 ani am avut o mortalitate foarte mare în rândul pacienților cu cancer pulmonar, din cauza accesului limitat la servicii medicale și a prioritizării bolnavilor de coronavirus, subliniind totodată că nu suntem nici acum pregătiți pentru a face față noului val de infectări cu SARS-CoV-2.
• Dr. Lorenzovici László, director general al companiei Hospital Consulting, a expus și el problemele întâmpinate de pacienți în acestă perioadă, numărul de intervenții chirurgicale oncologice fiind și acum mult mai redus decât în urmă cu 2 ani, iar costurile mari pe care le au aceste proceduri descurajează spitalele, fiind necesară schimbarea modului de finanțare.
Georgeta Cacuci, directorul de dezvoltare al Medisprof Cancer Center, a făcut o prezentare a modului în care a fost implementat un sistem digital modern de gestionare a pacienților în cadrul spitalului privat, avantajele aduse de acesta în pandemie și beneficiile oferite de digitalizare pentru instituțiile medicale.
Prof. Univ. Dr. Alina Tănase, președinte Societatea Română de Transplant Medular și director medical al Institutului Clinic Fundeni, a revelat felul cum sunt introduse în țara noastră diferite tratamente inovative pentru cancer, rezistența birocratică întâmpinată și deficitul cronic de personal specializat, care uneori este chiar mai nociv decât lipsa banilor.
Prof. Univ. Dr. Gabriel Kacso, de la Centrul de Radioterapie „Amethyst” din Cluj-Napoca, a prezentat avantajele radioterapiei față de chirurgie în cazul unor pacienți oncologici, această tehnică oferind o șansă pentru bolnavi cu prognostic negativ și o metodă de a elibera presiunea pusă pe sistemul public de sănătate de această afecțiune.
• Dr. Dan Pop, de la Medisprof Cancer Center din Cluj-Napoca, a explicat ce este radioterapia stereotactică, situațiile când este recomandată și experiențele pozitive avute de spitalul în care profesează cu această procedură medicală.
• Dr. Rareș Georgescu, de la Spitalul Clinic Județean Mureș, a expus metode de creștere a calității în tratamentul tumorilor mamare, accentuând în acest sens importanța unei echipe multidisciplinare, precum și nevoia de mai multe centre specializate în oncologie în țară, în condițiile accesului redus la diagnosticare existent în majoritatea localităților din țară.
• Conf. Univ. Dr. Claudia Burz, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Institutul Oncologic „Prof.Dr. I. Chiricuță” din Cluj Napoca, a arătat beneficiile îngrijirii paliative a pacientului cu afecțiuni oncologice, necesitatea creării unei strategii naționale în această privință și a creșterii numărului de paturi destinate acestui scop, precum și a introducerii în curicula medicală națională a acestei specializări.
• Dr. Mihai Cucu, de la compania farmaceutică multinațională Sanofi, a avut o expunere a noilor biotehnologii la care lucrează firma, pentru tratamentul carcinomului cutanat cu celule scuamoase și dezvoltarea de tratamente personalizate pentru bolnavii de cancer.
• Conf. Univ. Dr. Amanda Rădulescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, a prezentat statistici actualizate despre campania de vaccinare și creșterea cazurilor de infectare cu noul coronavirus, aducând argumente pentru efectuarea unui booster (a treia doză) în special pentru bolnavii de cancer.
• Echipa formată din Prof. Univ. Dr. N. Crișan, Asist. Univ. Dr. I. Andraș, Dr. M. Apetrei, Dr. A. Maga și Prof. Univ. Dr. Ioan Coman de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Clinica Endoplus din Cluj-Napoca a prezentat tehnici chirurgicale moderne minim invazive în uro-oncologie.
• Conf. Univ. Dr. Bogdan Petruț, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Institutul Oncologic „Prof.Dr. I. Chiricuță” din Cluj-Napoca, a vorbit despre calitatea actului chirurgical minim invaziv, un factor cu implicații în rezultatul tratamentului oncologic, insistând asupra importanței relației medic-pacient.
• Dr. Florentin Dobrota a avut o prezentare despre tumorile renale de tip cT1, comparând două metode de intervenție: enucleerea 3D laparoscopică vs. nefrectomia parțială standard.
• Conf. Univ. Dr. Bogdan Geavlete, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din București, a avut ca subiect alternative moderne la cistoscopia standard în diagnosticul cancerului vezical non-invaziv, drumul de la o viziune endoscopică ameliorată la date clinice concrete.
• Echipa formată din Dr. B. Moldovan, Prof. Univ. Dr. V. Costache, Dr. I. Modrigan, Dr. F. Fărcaș, Dr. C. Rad și Dr. R. Pisica a expus un caz interesant: nefrectomie dreaptă cu rezecție de venă cavă inferioară fără reconstrucție.
• Șef Lucrări Dr. Daniel Porav-Hodade, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș, a vorbit despre utilizarea UroVysion pentru diagnosticul tumorilor vezicale, comparând această tehnică cu alte metode clasice de diagnostic.
• Asist. Univ. Dr. Mihai Suciu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, și-a expus dilemele în tratamentul cancerului de vezică urinară non invaziv, cu exemplul unui caz real.
• Asist. Univ. Dr. Cătălin Bulai, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din București, a susținut o expunere cu tema: rezecția en bloc în tumorile vezicale non-invazive – un pas mic pentru tehnologia endoscopică, un progres important din perspectiva eficacității oncologice.
• Echipa formată din Dr. Bogdan Feciche, Dr. C. Rusu, Dr. L. Gorbatâi, Dr. T. Botezan, Dr. V. Barbos, Dr. B. Buhaș, Dr. E. Popovici și Dr. S. Druta de la Spitalul Județean de Urgență din Satu Mare a vorbit despre aspecte ale terapiei pacienților cu tumori vezicale și impactul organizării sistemului de sănătate.
• Conf. Univ. Dr. Claudia Burz, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Institutul Oncologic „Prof.Dr. I. Chiricuță” din Cluj Napoca, a explicat rolul imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară și a prezentat compania farmaceutică globală MSD.
• Conf. Univ. Dr. Răzvan Bărdan, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” și Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, a susținut că viitorul începe azi, argumentând afirmația prin felul cum se realizează acum diagnosticul cancerului de prostată, de la imagistică la biologie moleculară.
• Dr. I. Juravle-Bogdan, de la Spitalul Județean de Urgență din Zalău, a povestit despre un caz dificil, detaliind particularitățile tehnice ale prostatectomiei radicale laparoscopice de salvare după criochirurgia unui adenocarcinom prostatic la pacient obez.
• Șef Lucrări Dr. Claudia Militaru, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Clinica Medisprof din Cluj Napoca, a explicat care sunt opțiunile terapeutice în cancerul de prostată rezistent la castrare.
• Șef Lucrări Dr. Dan Stanca, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a vorbit despre managementul pacienților cu infecție urinară și soluțiile oferite de compania Terapia în acest domeniu.
• Echipa formată din Dr. B. Moldovan, Prof. Univ. Dr. I. Coman, Prof. Univ. Dr. N. Crișan, Prof. Univ. Dr. Ch. Iselin, Dr. V. Untaru, Dr. M. Verzan, Dr. Ch Oso, Dr. E. Schiffer, Prof. Univ. Dr. K. Decaestecker, Dr. Th. Berney, Dr. L Baila și Dr. S. Pascanu a prezentat programul de transplant renal „Profesor Gilles MENTHA”, desfășurat la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, o șansă unică pentru mulți pacienți din zonă.
• Echipa formată din Prof. Univ. Dr. N. Crișan, Prof. Univ. Dr. K. Decaestecker, Dr. B. Moldovan și Prof. Univ. Dr. I. Coman a expus metode minim invazive în chirurgia transplantului renal cu ajutorul asistenței robotice.
• Șef Lucrări Dr. Florin Elec, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a povestit despre experiența Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, de la origini până în prezent.
• Echipa formată din Asist. Univ. Dr. Mihai Suciu, Dr. Silviu Moga, Dr. Dan Enache, Dr. Dan Pop și Dr. Liviu Constantin a expus noi tehnici chirurgicale în transplantul renal, de mare interes pentru specialiștii din domeniu.
• Echipa formată din Dr. Andrei Tomuța, Dr. Dan Pop, Asist. Univ. Dr. Mihai Suciu și Dr. Liviu Constantin a comparat prelevarea multiorgan în țara noastră, raportată la situația din Europa.
• Dr. Marcel Rad și Dr. Alexandru Popescu au avut ca subiect tehnicile de reconstrucție a stricturilor de uretră complexe.
• Dr. Cristian Neciu, de la Clinica Endoplus din Cluj-Napoca, a arătat cum se face optimizarea hormonală a bărbatului tânăr.

Evenimentul s-a încheiat cu discursul Prof. Univ. Dr. Ioan Coman, coordonator științific și susținător al acestui eveniment, căruia organizatorii au ținut să-i mulțumească pentru sprijinul esențial pe care l-a avut.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari