fbpx

Metode moderne de tratament al litiazei renale

Noile tehnologii în tratamentul Litiazei reno-ureterale (tratamentul pietrelor la rinichi)

Una dintre cele mai eficiente metode, Ureteroscopia flexibilă face parte din procedurile urologice moderne minim-invazive de tratament al litiazei renale.  Intervenția se efectuează pe unde curge urina, fără să fie nevoie de incizie, ceea ce înseamnă pentru pacient internare de scurtă durată, de 24 de ore și recuperare foarte rapidă. Folosindu-se un laser puternic, de ultimă generație, se pot fragmenta în interiorul rinichiului toate tipurile de calculi, indiferent de structură, duritate, formă și localizare.

Chirurgii urologi au opțiunea de a folosi laserul pentru a distruge țintit calculii de orice duritate, formă și compozitie chimică. Distrugerea calculilor renali cu ajutorul laserului (ureteroscopie flexibila) constă fie din fragmentarea pietrelor care apoi sunt scoase activ, cu ajutorul unui instrument specializat asemănător unui coșuleț, fie din transformarea lor în fragmente foarte fine, ca un nisip, care se vor elimina spontan prin urinare, fără durere. În cazul litotriției, la sfârșitul intervenției se poziționează un stent ureteral pentru drenajul urinei, facilitând eliminarea fragmentelor.

Avantajele ureteroscopiei flexibile

Ureteroscopia flexibilă reprezintă prima alegere pentru tratamentul calculilor renali cu dimensiuni de până la 2-2.5 cm, având o serie de avantaje față de celelalte proceduri chirurgicale:

- Articolul continua mai jos-
 • Abord minim invaziv, prin orificiile naturale ale corpului, fără incizii (comparativ cu intervențiile deschise sau percutane, care presupun incizii la piele)
 • Acces în orice loc în interiorul rinichiului
 • Precizie mare a fragmentării pietrelor
 • Îndepărtarea controlată a fragmentelor folosindu-se un coșuleț. În litotriția cu unde de soc, pacientul va elimina fragmentele rezultate, ceea ce îi poate provoca durere sau se poate complica cu obstrucția (blocarea) ureterului (tubului care face legătura între rinichi și vezica urinară), făcând necesară o nouă intervenție de tipul ureteroscopiei.
 • Distrugerea oricărui tip de calcul, indiferent de compoziția chimică sau duritate. Litotriția cu unde de șoc nu este adecvată pentru calculii foarte denși și duri.
 • Tratament sigur al pacienților care nu pot fi tratați prin procedurile percutanate sau litotriția cu unde de șoc: pacienții care fac tratament cu anticoagulante, femeile însărcinate, pacienții cu obezitate morbidă, pacienții cu unele profesii precum astronauți, navigatori.
 • Poate fi repetată în cazul unei recidive (50% dintre pacienți vor reface din nou pietrele dacă factorii care au dus la formarea acestora nu au fost identificați și tratați.

Beneficii pentru pacient

 • Spitalizare de scurta durata (24 de ore)
 • Recuperare rapidă

Montarea unui stent ureteral

De multe ori, după ureteroscopie se va plasa în interiorul ureterului un tub subțire, confecționat dintr-un material moale, flexibil (stent ureteral/ sondă JJ/Cook), care va avea un capăt în rinichi și unul în vezica urinară și care va asigura drenajul corespunzător al urinei către vezica urinară, precum și facilitarea eliminării fragmentelor litiazice când litotriția se face la „dust” (fragmente foarte mici – nisip). Stentul va fi îndepărtat de obicei după 10-14 zile, printr-o manevră simplă, ușoară, cu anestezie minimă.

Rezultate

Rata de eliminare completă a calculilor prin ureteroscopia flexibilă cu litotriție cu laser Holmium este foarte bună, de peste 91%.

Alte tehnologii în tratamentul Litiazei reno-ureterale

 • tratamentul medical;
 • litotriția extracorporeală prin unde de șoc (ESWL);
 • abordul endoscopic retrograd (ureteroscopia);
 • nefrolitotomia percutană (NLP);
 • chirurgia laparoscopică;
 • chirurgia deschisă (reprezintă de fapt oglinda eșecului celorlalte metode sau evoluțiilor neglijate, fiind utilizată din ce în ce mai rar).

Pacienții cu tulburări de coagulare sau care urmează tratament antiagregant plachetar sau anticoagulant (de exemplu: Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Eliquis, Plavix, Trombex, Aspirina, Aspenter, Aspirin Cardio sau orice alta formă de medicament ce ar putea avea aceste efecte) trebuie să informeze medicul urolog asupra existenței unor boli asociate sau a acestui tratament.

Tratamentul medical

Cuprinde măsurile de expulzie (eliminare) a calculului pe cale naturală, alături de tratamentul pentru prevenirea recidivelor.

- Articolul continua mai jos-

Măsurile de expulzie a calculului cuprind:

stimularea diurezei, prin consumul a 2-3 litri de lichide pe zi, fracționat pe tot parcursul zilei (în cantități mici și dese) pentru a asigura o producere și o eliminare constantă a urinei, ceea ce poate reduce frecvența episoadelor de durere și în același timp, favoriza avansarea calculului spre vezica urinară (eliminarea spontană);

administrarea de medicamente antispastice, antiinflamatoare, antiprostaglandine sau alfa-blocante, sau de blocanți de calciu; căldură locală.

Tratamentul antiinflamator

Poate fi utilizat și pentru prevenirea episoadelor recurente de colică renală. Tratamentul de expulzie trebuie întrerupt dacă apar complicații (infecție urinară – ce se poate manifesta prin febră, frisoane, urină tulbure, stare generală modificată, durere persistentă, deteriorarea funcției renale).

Tratamentul chemolitic (de dizolvare a calculilor)

Chemoliza calculilor sau a fragmentelor litiazice poate fi folosită ca metodă complementară pentru eliminarea calculilor de mici dimensiuni sau a fragmentelor rezultate în urma tratamentului intervențional.

Tratamentul igieno-dietetic profilactic general

 •  ingestia de lichide;
 • regimul alimentar

În litiaza urică este necesară reducerea consumului de proteine de origine animală, iar în cea oxalică, restricția alimentelor oxaligene și oxalifore (cafea, ciocolată). Consumul de citrice, în special lămâia, realizează alcalinizarea urinei, fiind util în profilaxia litiazelor acide.

-Articolul continua mai jos-

Tratamentul activ de extragere a calculilor include ESWL, ureteroscopia, NLP și abordul chirurgical deschis sau laparoscopic. ESWL este metoda potrivită în tratamentul litiazei în care există pietre cu dimensiuni mai mici de 20 mm. Cu toate acestea, pentru calculii cu anumite compoziții chimice, litotriția extracorporală are o rată de succes modestă. Tratamentul chirurgical deschis mai este practicat astăzi doar în puține cazuri.

Indicații pentru tratamentul activ al calculilor ureterali:

 • Litotriția calculilor ureterali:
 • Litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL);
 • Litotriția in situ;
 • Litotriția după împingerea calculului ureteral în sistemul pielocaliceal.

Contraindicațiile ESWL:

 • prezența unei sarcini, din cauza potențialelor efecte asupra fătului;
 • tulburările de coagulare, care trebuie compensate cu cel puțin 24 de ore înainte de tratament și pentru cel puțin 48 de ore după acesta;
 • infecția urinară necontrolată;
 • malformații sau deformații scheletice severe și obezitatea marcată, care împiedică o localizare facilă a calculului și focalizarea acestuia;
 • prezența unui anevrism arterial în vecinătatea calculului;
 • prezența unei obstrucții anatomice sub nivelul calculului.

Medicul urolog trebuie informat asupra prezenței oricărei din situațiile menționate mai sus, pentru a lua măsurile de pregătire și de tratament corespunzătoare în vederea eliminării riscurilor efectuării oricărei proceduri.

Ureteroscopia flexibila cu extragerea calculului ca atare sau după litotriția intracorporeală

Ureteroscopia rigidă poate fi folosită pentru întreaga lungime a ureterului. Cu toate acestea, progresele tehnice permit și utilizarea ureteroscoapelor flexibile la nivelul ureterului.  Intervenția chirurgicală poate fi realizată sub anestezie generală sau folosind rahi-anestezia. Sedarea intravenoasă poate fi făcută în cazul pacienților cu calculi ureterali pelvini. Stenturile ureterale trebuie plasate  doar în cazul pacienților cu risc crescut de a dezvolta complicații.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari