Steroizii anabolizanți androgenici. Riscuri vs. beneficii

Consumul exogen al steroizilor anabolizanți androgenici (SAA) a devenit o problemă majoră de sănătate publică odată cu tranziția utilizării lor de la sportivi spre populația generală.

Prevalența abuzului SAA a crescut constant în ultimele două decenii, iar riscurile potențiale pentru sănătate ale steroizilor anabolici cresc, de asemenea. Conform NIDA (2018), utilizarea necorespunzătoare a SAA se observă preponderent la bărbații halterofili de 20 sau 30 de ani.

Conform studiului “Monitorizarea Viitorului” finanțat de NIDA din 2019, utilizarea steroizilor continuă să fie o preocupare și în rândul elevilor de liceu. Într-un sondaj din 2006 realizat la 500 de utilizatori SAA, 78,4% erau culturiști non-atletici, care nu iau parte la competiții sportive.

Calea de administrare aleasă de majoritatea utilizatorilor SAA (99,2%) este autoinjectarea. Un motiv de îngrijorare a fost că până la 13% au raportat practici nesigure pentru injectarea steroizilor, cum ar fi împărțirea acelor, refolosirea acelor și împărțirea fiolelor.

- Articolul continua mai jos-

Dintre utilizatorii SAA, aproximativ 30% dezvoltă dependență prin utilizarea cronică a SAA în ciuda consecințelor negative și a efectelor adverse asupra funcției fizice, psihosociale sau ocupaționale.

Internetul și rețelele sociale au adus provocări substanțiale în viața de zi cu zi și practicile lumii moderne. Diseminarea dezinformării prin aceste mijloace, combinată cu lipsa restricțiilor privind SAA conduce la practici periculoase ale tinerilor sportive și nu numai.

Steroizii anabolizanți sunt complet interziși în sport, fie în competiție, fie în afara competiției. Următoarele organizații interzic consumul de steroizi anabolizanți: National Collegiate Athletic Association (NCAA), International Olympic Committee (IOC), U.S. Anti-Doping Agency (USADA) și World Anti-Doping Agency (WAD).

Ce sunt steroizii anabolizanți androgenici?

Steroizii anabolizanți androgenici sunt substanțe chimice de sinteză care imită acțiunea principalului hormon sexual masculin natural – testosteronul (secretat de testicule)

Termenul „anabolic” definește utilizarea energiei generate de organism pentru a promova creșterea și a regla metabolismul în mod favorabil sintezei.

Care sunt rolurile hormonilor steroizi androgenici în organism?

In primul rând sunt implicați în transformările morfofuncționale și psihocomportamentale de la începutul perioadei de instalare a pubertății fiziologice.

- Articolul continua mai jos-

Testosteronul stimulează virilizarea organelor genitale externe, crește libidoul, este implicat în spermatogeneză,  în dezvoltarea masei și forței musculare, maturarea scheletului osos, dezvoltarea pilozității corporale, scăderea tonalității vocii, îngroșarea pielii și creșterea secreției de sebum care provoacă apariția acneei.

Dehidroepiandrosterona (DHEA) și Androstendionul determină apariția adrenarhei (dezvoltarea pilozitatii axilare).

Hormonii sexuali sunt deasemenea responsabili pentru creșterea liniară, explicând saltul statural din pubertate. Promovează osificarea cartilajelor de crestere, cu obtinerea taliei finale și dobândirea capacității de reproducere.

În cursul vieții intrauterine androgenii sunt produși de testiculele fătului masculin. Secreția de testosteron începe în săptămâna 8 de sarcină, declanșâd diferențierea organelor sexuale masculine interne și externe. După prima lună de viață și în copilărie, secreția testosteronului la baieți este foarte scazută.

La adult testosteronul menține modificările morfofiziologice produse în cursul pubertății. Stimulează și menține spermatogeneza. Menține libidoul și potența. Antrenează anabolismul proteic și stimulează eritropoeza. Este aterogen prin creșterea LDL și scăderea HDL colesterolului. Poate apărea pierderea părului în regiunea temporală și vertex, până la alopecie. Progresiv apare o hiperplazie benignă a prostatei, mediate de dihidrotestosteron.

În ce situații sunt utilizațI steroizii anabolizanți androgenici?

Indicațiile aprobate de FDA sunt dedicate corectării dezechilibrelor hormonale din hipogonadismul primar, impotența masculină, pubertatea întârziată la băieți, hipogonadismul hipogonadotrop, deficitul de gonadotropina și hormon luteinizant, disfuncții ale axului hipotalamo-hipofizar cauzate de tumori, leziuni sau radiații. Alte indicații pentru utilizarea testosteronului includ insuficiența testiculară primară la pacienții cu criptorhidism, orhită, torsiune testiculară, sindromul testiculului care dispare, antecedente de orhiectomie, sindromul Klinefelter, agenți chimioterapeci, leziuni toxice cauzate de consumul de alcool și metale grele.

-Articolul continua mai jos-

Indicațiile neaprobate de FDA includ stimularea măduvei osoase în leucemie, anemie aplastică, insuficiență renală. La femei pentru tratamentul cancerul de sân, endometriozei, osteoporozei. Se mai pot folosii în cazul pacienților cu cancer sau SIDA pentru a prevenii sau corecta pierderea de masă musculară. Utilizarea greșită sau abuzul apare frecvent la sportivii care doresc să-și sporească performanța și prelungii rezistența fizică. Mai sunt utilizate și de către personalul de securitate pentru a-și îmbunătăți aspectul și performanța la locul de muncă.

Populația dinafara industriei sportive utilizează în mod eronat steroizii anabolizanți pentru a-și crește greutatea corporală și masa musculară, evitând totodată creșterea masei de grăsime, cu scopul cosmetic final, de îmbunatațire a aspectului fizic. De multe ori aceștia suferă de dismorfie musculară, un sindrom comportamental în care persoana își petrece mult timp îngrijorându-se de aspectului său fizic.

Cum se administreaza steroizii anabolizanți androgenici?

Unii oameni folosesc SAA în mod continuu, dar alții încearcă să-și minimizeze posibilele efecte adverse prin diferite modele de utilizare.

  • Ciclism: persoana ia doze mari de SAA în cicluri de 6-12 săptămâni (cunoscută sub numele de perioada „on”), urmată de 4 săptămâni până la câteva luni libere.
  • Stivuire: utilizatori combina mai multe tipuri diferite de steroizi sau încorporează alte suplimente în încercarea de a maximiza efectul steroizilor (cum ar fi injecții și suplimente împreună).
  • Piramidare: unii utilizatori cresc treptat doza până la vârf, apoi reduc cantitatea.
  • Plateauing: schimbarea bruscă cu un alt steroid pentru a evita ca steroidul să devină ineficient și apoi să revină.

Cu toate acestea, nu există dovezi că aceste metode reduc riscurile!

Cum îmbunătățesc steroizii anabolizanți androgenici performanțele sportive?

Steroizii anabolizanți reglează și cresc numărul receptorilor de androgeni, permițând creșterea intensității antrenamentului, contribuind la creșterea masei și forței musculare. Au efect tonic asupra creierului prin acțiuni complexe asupra diverșilor neurotransmițători ai sistemului nervos central, antagonizează efectele glucocorticoizilor și stimulaza secreția factorului de creștere IGF-1 like.

Decanoatul de nandrolonă este un steroid sintetic anabolizant cu acțiune lentă conceput cu scopul unic de a crește masa musculară. Acționează prin promovarea retenției de azot în mușchi, ducând la o creștere a dimensiunii mușchilor. Crește sinteza colagenului și îmbunătățește mineralizarea osoasă, asigurând ameliorarea durerii articulare.                Fenpropionatul de nandrolon promovează dezvoltarea masei musculare, stimulează pofta de mâncare și creștere rata producției de celule roșii din sânge.

Dromostanolona are proprietăți anti-estrogenice și este de cinci ori mai puternic decât metiltestosteronul, fiind utilizat pe scară largă de culturiști. Crește retenția de azot, fosfor și potasiu, cu o creștere a sintezei proteince și o scădere a catabolismului aminoacizilor, ducând la o amplificare a densității și durității mușchilor.

Ce se întâmplă dacă se iau steroizi anabolizanți înainte de vârsta pubertății?

Aportul exogen înante de instalare fiziologică a pubertății poate provoca așa numita pseudopupertate precoce (izosexuală sau heterosexuală) în care se descrie un grad avansat de maturare sexuală, vârstă osoasă avansată, viteză de creștere accelerată dar fuziunea precoce a cartilajelor de creștere ceea ce va determina o talie finală mai mică decât resul familiei. La băieți apare creșterea precoce a volumului testicular și apariția primelor poluții cu spermatozoizi. Din fericire aceste simptome remit după întreruperea la timp a administrării.

Ce se efecte adverse apar dacă iau steroizi?

  1. Endocrine

Hipogonadismul este un semn distinctiv al abuzului SAA, cu tulburări majore asupra sistemului reproducător. La majoritatea celor care utilizează SAA s-au găsit niveluri scăzute de gonadotropină și testosterone, chiar și după întreruperea utilizării.

Apar dereglări ale axul hipotalamo-hipofizar cu inhibarea funcționării normale a testiculului: reducerea volumul testicular, producția scazută de spermatozoizi și de testosterone.

In consecință, apare infertilitate, testicule atrofiate, ginecomastie, creșteri ale hemoglobinei și hematocritului, valori reduse sau nedetectabile ale LH seric, și scăderea globulinei care leagă și transportă testosteronul în sânge (SHBG).

  1. Cardiovasculare

Aportul SAA crește semnificativ riscul cardiovascular. Apare disfuncția miocardică, ateroscleroza coronariană, status hipercoaguloant, hipertensiune arterială, și aritmii care pot pune viața în pericol (moarte subită).

Hipertrofia ventriculară stângă concentrică apre deseori la utilizatorii de steroizi pe termen lung chiar și după întreruperea adminisrării. Aproximativ 71% dintre ei au afectată capacitatea de a pompa sângele eficient, relevată printr-o fracție de ejecție a ventriculului stâng mai mică decât normal. În plus poate să apară retenția hidrosalină cu exacerbarea simptomatologiei insuficenței cardiace preexistente.

  1. Metabolice

Au loc creșteri ale LDL-colesterolului și scaderea HDL-colesterolului, deci un risc crescut pentru ateroscleroză și evenimente cardiace majore. Studiile observaționale au arătat că la bărbații care au utilizat steroizi anabolizanți, se formează un volum mai mare a plăcii de aterom pe arterele coronare comparativ cu populația generală.

  1. Hepatice

Pot provoca hepatotoxicitate cu afectarea funcției ficatului. În timp pot produce diverse hepatopatii și chiar cancer hepatic.

  1. Dermatologice

Pot să apară vezicule cutanate, acnee vulgară, exfoliere cutanată, excoriație nazală, dermatite de contact, erupții cutanate și prurit.

  1. Neuropsihiatrice

Se manifestă prin agresivitate comportamentală, labilitate emoțională, tulburări majore ale dispoziției, cefalee, depresie, nervozitate, și un risc de 9 ori mai crescut pentru săvârșirea de infracțiuni.

  1. Oncologice si hematologice

Policitemie și creșeri ale vârsozității sanguine, cu risc crescut asociat pentru boli trombembolice. La cei peste 40 ani poate produce hiperplazia benigna a prostatei și neoplasm de prostată.

  1. Genito-urinare

Creșterea antigenului specific prostatei, atrofie testiculară, inhibarea spermatogenezei, impotență, mastalgie, hipogonadism (după oprirea administrării), prostatită, disurie, ginecomastie, sensibilitate testiculară, tulburare ejaculatorie și disfuncție erectila.

Complicațiile pe termen lung ale consumului de AAS de către femei includ hirsutism, acne persistentă, repartiția pilozității după modelul masculin, hirsutism, scăderea grăsimii corporale totale și creșterea masei musculare, îngroșarea vocii (ireversibilă!) și clitoromegalie. Unele femei vor avea oligomenoree sau chiar amenoree, precum și atrofia sânilor.

Care sunt contraindicațiile administrării de steroizi anabolizanți?

Printe contraindicații se numară: prezența bolilor renale, cardiace și hepatice severe, bărbații cu suspiciune sau diagnostic de cancer de sân și cancer de prostată, boală tromboembolica venosă, femeile însărcinate, femeile care alăptează, hipersensibilitatea la orice componentă a preparatului.

Societatea de endocrinologie consideră judicios să se evite tratamentul cu testosteron la bărbații cu istoric de infarct miocardic și accident vascular cerebral în ultimele șase luni.

Cum se tratează complicațiile date de abuzul steroizilor anabolizanți?

Cel mai eficient tratament al complicațiilor abuzului de SAA este întreruperea utilizării lor, tratamentul simptomelor de sevraj, terapie comportamentală și tratamente simptomatice. Restabilirea echilibrului hormonal este esențial pentru a preveni hipogonadismul.

Tratamentul depinde de durata utilizării, probabilitatea simptomelor de sevraj, obiectivele de tratament ale pacientului și analiza risc-beneficiu.

Anawalt (2019) enumera patru strategii de management pentru abuzul SAA:

  1. Întrerupere SAA fără terapie medicală;
  2. Întrerupere SAA și inițierea terapiei cu clomifen (un modulator selectiv ai receptorilor de estrogen);
  3. Întrerupere SAA și inițierea terapiei cu gonadotropina corionica umana (hCG);
  4. Conversia SAA-urilor fără prescripție medicală la testosteronul cu prescripție în doze mici;

La utilizatorii SAA de mai puțin de un an, nivel de testosteron se normalizează în 6 luni de la întreruperea utilizarii.

Utilizatorii cronici, sau cei cu vârstă înaintată au o durată mai prelungită (câțiva ani) a hipogonadismului și a deficitului endogen de testosteron, până la refacerea funcției testiculare. Terapia cu clomifen sau hCG poate fi luată în considerare în aceste cazuri.

La sportivi, consumul de androgeni trebuie întrerupt imediat, chiar dacă sunt de așteptat simptome de sevraj.

Anxietatea și depresia se ameliorează după antidepresive și terapii cognitiv-comportamentale. La pacienții cu tulburări de conduită sau alte tulburări legate de consumul altor substanțe de abuz, se justifică intervenții terapeutice comportamentale adecvate, împreună cu alte recomandări suplimentare.

Steroizii anabolizanți androgenici creeaza dependenta?

Da, lucru care face dificilă renunțarea utilizării lor. S-a observat apariția dependenței fizice (corpul se obișnuiește cu substanța sintetica și producția naturală de testosteron este întreruptă) și dependenței psihice (falsa senzație de fericire, „stările” de invincibilitate, satisfacția obținerii masei și forței musculare dorite) în cazul utilizării neîntrerupte, timp îndelungat.

Datorită potențialului lor de abuz, Controlled Substances Act (CSA) au definit steroizii anabolizanți ca „orice medicament sau substanță hormonală, chimică și farmacologică legată de testosteron (altele decât estrogeni, progestine, corticosteroizi și dehidroepiandrosteron). În listă de substanțe incluse ca steroizi anabolizanți, se regăsesc inclusiv tetrahidrogestrinona (THG), androstendiona și ale substanțe chimice.

Cum putem preveni abuzul steroizilor anabolizanți?

Instruirea sportivilor cu privire la potențialeLE efecte nocive cauzate de aceste preparate (impotență) cât și aducerea la cunoștiință a metodelor foarte sofisticate de detectare a acestora în sânge și urină. În plus, sportivii trebuie să știe că mulți steroizi anabolizanți cumpărați online sunt contrafăcuți și conțin, aditivi care pot fi toxici.

Cealaltă problemă constă în adicția față de acești agenți și necesitatea îndrumării către un specialist în tulburările de sănătate mintală.

În plus, trebuie înțeles că efectele psihoactive pe care le dau steroizilor anabolizanți pot fi extreme, ducând la furie, gânduri suicidare, și violență uneori extremă.

Abuzul de steroizi anabolizanți este o problemă întâlnită la toate nivelurile de școlarizare și include ambele sexe.

Steroizii anabolizanți androgenici. Riscuri vs. beneficii. Autor: LAVINIA ROXANA ARAMA, UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Medicină generală, anul IV

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari