Ce este tetanosul și care sunt semnele infecției cu tetanos?

Ce este tetanosul și care sunt semnele infecției cu tetanos?

Tetanosul este o boală infecțioasă gravă și care poate fi fatală. Agentul cauzator al acestei infecții este o bacterie numită Clostridium tetani ce provine de pe sol și din materiile fecale ale animalelor. Această bacterie produce niște toxine extrem de puternice (locul doi pe lista substanțelor toxice după toxina botulinică): tetanospasmina, respectiv tetanolizina, ce determină apariția simptomatologiei extrem de severe.

 

tetanos
Primul semn al infecției este trismusul, adică încleștarea mandibulei prin contracția puternică a mușchilor gurii. Astfel, persoana infectată nu poate să mai deschidă gura, are dificultăți la înghițire și la respirație.

Alte simptome sunt apariția spasmelor musculare (contracții involuntare ce pot deveni dureroase) cel mai frecvent localizate la nivelul stomacului. Crampe musculare apar la nivelul tuturor mușchilor, acestea pot fi atât de puternice încât să apară opistotonusul (contracție generalizată a mușchilor spatelui care curbează corpul înapoi) și fracturi ale oaselor. Rigiditatea musculară se asociază și cu febră, transpirații, creșterea tensiunii arteriale și a pulsului.

- Articolul continua mai jos-

Odată ajunsă toxina la nivelul sistemului nervos, devine imposibil de scos din sistem și apar complicațiile. Pe lângă fracturile osoase, boala se poate complica și cu embolism pulmonar (blocarea unei artere ce hrănește o porțiune de plămân, ducând la moartea țesutului respectiv), pneumonie de aspirație (inflamația plămânului datorată aspirării de lichide/solide prin disfuncția mușchilor ce realizează înghițirea), laringospasm (contracția mușchilor laringelui).

Decesul survine, de cele mai multe ori, prin insuficiență respiratorie din cauza contracției prelungite a mușchilor respiratori, fapt ce duce la stop cardio-respirator.

Una-două persoane din 100 infectate decedează, infecția fiind una severă ce necesită consultul medical de urgență încă de la evenimentul ce produce rana. În absența unei îngrijiri intensive, mortalitatea ajunge la 100%.

Cum se transmite tetanosul și ce rol are rugina în infectarea cu tetanos?

Tetanosul apare atunci când o rană sau breșă la nivelul pielii este contaminată cu spori ai bacteriei Clostridium tetani, de exemplu, atunci cand avem o rană murdară cu pământ. Pentru ca sporii de bacterie să germineze și să producă toxinele responsabile de simptome este nevoie de un mediu anaerob (lipsit de aer/oxigen).

Plăgile (rănile) care ar putea deveni locul de infectare cu tetanos sunt: cele punctiforme (așchii, piercinguri, tatuaje și injecții pentru care nu s-au realizat măsurile de asepsie și antisepsie), rănile prin împușcare, arsurile, înțepăturile și mușcăturile de animale, ulcerele infectate ale piciorului, infecțiile dentare, infectarea secțiunii de cord ombilical la nou-născut.

Rugina NU determină apariția tetanosului însă acest mit cu ”călcatul pe un cui ruginit” are totuși un sâmbure de adevăr, deoarece o leziune punctiformă dar adâncă, de tipul celei provocate de un cui ce a perforat talpa piciorului poate deveni un mediu anaerob, ideal germinării sporilor bacteriei tetanice. Cu toate acestea, trebuie să ținem minte că nu rugina este cea implicată în infectare iar obiectul care provoacă rana poate să fie lipsit de orice urmă de rugină și infecția cu sporii de Clostridium tetani tot să aibă loc.

- Articolul continua mai jos-

Trebuie precizat și faptul că o infecția nu se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă.

La cât timp după infectare apar simptomele?

Debutul simptomelor are loc, în general, după trei – douăzeci de zile de la infectare. Iar recuperarea poate dura mai multe luni de zile. În cazul tetanosului la nou-născuți, simptomele apar, de obicei, după patru – paisprezece zile de la naștere.

Pot animalele să ne infecteze prin zgarietură/mușcătură?

DA, animalele pot să ne infecteze prin zgârieturi, înțepături sau mușcături. Printre animalele care pot transmite această infecție se numără: bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, cabaline dar au fost raportate și infectări de la mușcătura de câine și zgârietura de pisică.

Există cazuri de tetanos în România?

România se situează pe locul al doilea în Europa la numărul de cazuri confirmate cu tetanos. Persoanele cele mai afectate de această boală sunt cei în vârstă de peste 65 de ani. În 2017 au fost raportate 86 de cazuri de tetanos la nivel european și potrivit datelor, cazurile au apărut mai frecvent în lunile cu temperaturi crescute, când nivelul de activitate în aer liber a crescut considerabil. Dintre cazurile acestui raport, șapte cazuri au fost fatale.

Cele mai multe cazuri de tetanos sunt înregistrate în țările  cu statut socio-economic precar și sunt legate de naștere, deoarece mamele sunt nevaccinate, condițiile de igienă sunt precare iar nou-născuții pot contracta boala.

Este vaccinul anti-tetanic eficient?

Cea mai eficientă profilaxie este vaccinarea. În România, vaccinul împotriva tetanosului se află în schema obligatorie de vaccinare și sunt disponibile trei tipuri de vaccinuri combinate ce previn mai multe boli:

-Articolul continua mai jos-
  • Bivalent împotriva difteriei, tetanosului
  • Tetravalent împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei
  • Hexavalent împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, infecției cu Haemophilus influenzae de tip B și a hepatitei B.

Citeste si: Care sunt vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie în România?

Când se face vaccinul  și cât timp este acesta valabil?

Cel mai utilizat, vaccinul hexavalent se recomandă a fi administrat la două, la patru și la unsprezece luni de la naștere. Cu toate acestea, pentru a ne proteja împotriva bacteriei ce provoacă tetanosul, este necesară administrarea unui rapel la fiecare zece ani. De asemenea, este recomandată readministrarea vaccinului antitetanic chiar și în cazul unor răni ușoare dacă au trecut mai mult de zece ani de la ultima administrare sau persoana nu a fost niciodată vaccinată.

Unele studii arată că vaccinul oferă o imunitate de protecție împotriva infecției cu tetanos ce persistă cel mult douăzeci, treizeci de ani după ce a fost administrată cea de a șasea doză de vaccin.

Din cauza severității îmbolnăvirii și a dificultății de a trata tetanosul, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă menținerea unor rate ridicate de imunizare la toate grupele de vârstă mai ales daca provin din țări cu risc ridicat de infectare, așa cum este și România.

Se poate administra vaccinul anti-tetanic la gravide?

Vaccinul antitetanic poate fi administrat, la nevoie, în timpul sarcinii, indiferent de stadiul acesteia, conform datelor clinice şi experimentale disponibile până în prezent. Vaccinul este recomandat pentru profilaxia tetanosului neonatal la femeile neimunizate, care se afla la vârsta fertilă sau sunt gravide, mai ales dacă provin din ţările în care tetanosul neonatal este frecvent.

Cum se tratează tetanosul? Se poate trata de acasă și cu tratamente naturiste?

Tratamentul împotriva tetanosului trebuie efectuat de urgență. Spitalizarea se poate impune dacă medicul decide că plaga este susceptibilă să fie contaminată sau necesită tratament chirurgical. Pentru prevenirea tetanosului, manopera cu rolul cel mai important este aseptizarea sau asanarea chirugicală a rănii, manoperă care poate fi urmată, în funcție de gradul de severitate, și de tratament medicamentos: administrarea vaccinului antitetanic urmat de terapia antibiotică cu antibiotice injectabile dacă este cazul chiar și antitoxină tetanică și antispastice.

Din cauza gradului ridicat de severitate, tetanosul nu poate fi tratat de acasă și este nevoie urgentă de un consult de specialitate și administrarea de medicamente dovedite ca fiind eficiente. Nu există tratamente naturiste dovedite ca fiind eficiente, iar administrarea acestora poate doar întârzia terapia adecvată.

Ce este tetanosul. Autor: Ciudin Elena-Vanda, Medicină generală, anul 4

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari