Cancerul de vezică urinară apare, în general, la populația îmbătrânită, vârsta medie fiind de 73 de ani, iar mai mult de 75% dintre pacienți sunt bărbați. Aproximativ 90% din tumorile maligne ale vezicii urinare sunt carcinoame, iar la rândul lor, acestea sunt reprezentate în proporție de 90% de carcinoame uroteliale. În acest caz se poate vorbi de două situații: tumori “superficiale” și tumori “invazive”. În cazul celor invazive, este necesară o cistectomie radicală, altfel pot progresa către metastaze sau boală incurabilă.
Tratamentul cancerului de vezică urinară se efectuează prin intervenții chirurgicale minim-invazive, mai precis prin ureteroscopie flexibilă, o metodă nouă cu rezultate excelente sau prin operații asistate robotic, cu tehnologie de cea mai înaltă performanță.
Cistectomia radicală presupune îndepărtarea în bloc a vezicii urinare, prostatei, veziculelor seminale și a ganglionilor limfatici pelvini la bărbat. La femei, implică excizia vezicii urinare, uretrei, uterului, anexelor, peretelui anterior al vaginului superior și a ganglionilor limfatici pelvini. Deși poate fi abordată prin metoda chirurgiei deschise, operația necesită o incizie largă la nivelul abdomenului, de aceea sunt de preferat tehnici minim invazive.
Abordată laparoscopic sau robotic, intervenția presupune câteva incizii mici, de până la 10-12 mm la nivelul abdomenului, care asigură mai bună conservare a nervilor și mușchilor.
Cistectomia radicală cu robotul da Vinci este realizată de către medic de la o consolă, prin intermediul unor instrumente foarte fine și a unui endoscop (camera video 3D).
Intervenția chirurgicală realizată cu robotul da Vinci are o dexteritate crescută în timpul exciziei vezicii urinare și în timpul procedurilor reconstructive.
Beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul cancerului de vezică urinară
- recuperare postoperatorie rapidă
- rezultate oncologice favorabile
- durată de spitalizare scăzută
- complicații perioperatorii reduse
- risc scăzut de hemoragii intraoperatorii cu risc mai scăzut de transfuzii de sânge
- disconfort postoperator scăzut
- necesar de medicație antialgică redus
Factorii de risc a unui cancer de vezică urinară sunt:
- Fumatul – responsabil pentru o creştere a incidenţei de peste 5 ori la fumători comparativ cu nefumători
- Vârsta – marea majoritate a pacienţilor sunt cu vârste de peste 65 de ani. Cu toate acestea se observă în ultimii ani o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de vezică urinară la tineri
- Sexul masculin – incidenţa mai mare de 3 ori la bărbaţi
- Expunerea la substanţe chimice folosite în industria textilelor, cauciucului, vopselurilor, precum şi expunerea la arsenic
- Istoricul familial de cancer de vezică urinară
Tratamentul tumorilor vezicale uroteliale înalte din căile urinare superioare este diferenţiat, depinzând de extensia lor. Categoria tumorilor vezicale superficiale include leziunile delimitate la mucoasa vezicală, fără interesarea musculaturii organului. Pe de altă parte, grupul tumorilor vezicale local avansate cuprinde leziunile extinse în grosimea peretelui vezical, incluzând ţesutul celulo-grăsos perivezical şi organele adiacente, a căror extirpare chirurgicală oferă cistectomiei caracterul de radicalitate.
Tumorile vezicale local avansate cuprind două categorii de afecţiuni :
- a) Tumori vezicale local – avansate interesând numai vezica urinară
- b) Tumori vezicale local avansate, extinse extravezical
Tratamentul tumorilor vezicale local avansate trebuie să se adreseze atât leziunilor primare propriu-zise, dar şi ganglionilor limfatici regionali. Tratamentul standard pentru pacienţii cu tumori vezicale infiltrative este chirurgical : cistectomia radicală.
- Radioterapia preoperatorie locoregională
- Chimioterapia neoadjuvantă
- Chimioterapia perioperatorie (pre- şi postoperator)
- Chimioterapia adjuvantă
Pentru pacienţii vârstnici sau pentru cei care nu acceptă cistectomia radicală cu derivaţie urinară, au fost utilizate o multitudine de strategii terapeutice, care au avut drept rol, pe lângă conservarea vezicii urinare, obţinerea unor evoluţii lungi în timp, dublate de o calitate acceptabilă a vieţii. Acestea includ :
- Radioterapia
- Chimioterapia sistemică
- Cistectomia parțială
- Rezecția endoscopică
- Tratamentul multimodal cu prezervare vezicală
Complicaţiile după cistectomia radicală au reprezentat 1-2% mortalitate.
După cistectomia radicală urmează monitorizarea evoluţiei în timp pentru două tipuri de eventuale complicaţii : a) legate de recidiva tumorală (prognosticul neoplaziei) și b) legate de interpoziţia segmentelor de tub digestiv utilizate în reconstrucţia tractului urinar inferior după cistectomia radicală.
Tractul urinar superior va fi monitorizat, fie pentru descoperirea dezvoltării de tumori
Uroteliale, fie în legătură cu dezvoltarea stenozelor ureterale în cursul evoluţiei în timp după cistectomie.
Tratamentul este în principal chirurgical și ține seama de localizare, stadiul TNM, gradul de diferențiere al tumorii și funcționalitatea rinichiului opus. Îndepărtarea totală a rinichiului, însoțită de cistectomie reprezintă tratamentul standard. În cazul în care leziunea apare pe rinichi unic sau bilateral, se optează pentru o intervenție conservatoare care să păstreze rinichiul. În tumorile ureterale distale mici se poate opta pentru ureterectomie segmentară. Radioterapia postoperatorie se face în scopul prevenirii recidivelor dar are efecte limitate. Chimioterapia se aplică tumorilor cu metastaze.
Tratamentul standard pentru tumorile vezicale în stadiul local avansat nu poate fi aplicat. Astfel, se discută despre strategii de prezervare a vezicii urinare. O alternativă constă în radioterapie. Aceasta se efectuează pe vezica urinară.
Radioterapia sub forma iradierii externe ar controla tumorile vezicale local avansate la 30 – 50% din pacienţi. Unii autori raportează procentaje de 30% pacienţi vindecaţi cu vezică urinară normală la intervale lungi de timp după radioterapie. Alte statistici analizate la distanţă, au rezultate mult mai slabe. Rezecţia endoscopică extensivă şi cistectomia parţială reţin atenţia pentru un procentaj de pacienţi cu tumori mici, poziționate în zone uşor accesibile endoscopic.
Chimioterapia, utilizată în diverse protocoale, ca terapie primară pentru tumori vezicale local avansate, stadiile 3-4, ar oferi răspuns complet la 11% din pacienţi şi răspunsuri parţiale la circa 34% din cazuri. Deşi există şi alte rezultate, mai optimiste. Conservarea vezicii urinare la pacienţii cu tumori local avansate, asociind chimioterapia neoadjuvantă, rezecţia endoscopică largă, „radicală”, chimioterapia adjuvantă, radioterapia în diverse combinaţii nu au furnizat rezultate pe măsura speranţelor preterapeutice.
Toate aceste aspecte trebuie atent evaluate şi discutate în toate cazurile cu pacienţii, în momentul în care se stabileşte protocolul terapeutic la un pacient cu tumoare vezicală local avansată la care terapia standard nu poate fi aplicată.
Tumorile se clasifică astfel: cel mai frecvent utilizat este sistemul TNM. T (tumoră) descrie invazia țesutului din apropiere și dimensiunea tumorii. N (nodul sau ganglion limfatic) dă informații legate de implicarea ganglionilor limfatici. M (metastază) descrie răspândirea cancerului la distanță, într-o altă parte a corpului.
Stadializarea orientează medicul către o decizie în legătură cu tratamentul. Tumorile local avansate sunt clasificate T2a-T4a N1-2 Mo.
Datorită rezultatelor excelente obţinute prin cistectomia radicală cu reconstrucţia unei
neovezici, aplicarea protocoalelor de prezervare a vezicii urinare nu mai are nici o justificare.
Alte modalităţi terapeutice pentru conservarea vezicii urinare la pacienţii cu cancer local avansat precum radioterapia interstiţială, chimioterapia intraarterială, hipotermia cu chimioterapie concomitentă sunt în momentul de faţă în procedura de evaluare, neputând fi considerate standarde terapeutice.
Cistectomia radicală cu limfodisecție pelviană extensivă rămâne în continuare standardul terapeutic pentru pacienții cu tumori vezicale uroteliale încadrate în grupele local avansate.