Ce este și cum se manifestă oreionul?

Ce este și cum se manifestă oreionul, care sunt complicațiile acestuia?

Oreionul, cunoscut și ca parotidita epidemică sau infecția urliană este o boală contagioasă a căror principale simptome sunt febra (temperatură mai mare de 38°C), durerea de cap, starea de rău și inflamarea uneia sau ambelor glande salivare parotide ce sunt situate anterior de fiecare ureche (aspectul de obraji umflați). Această tumefiere este însoțită de durere la alimentație.

Complicațiile acestei boli constau în meningită(inflamarea membranelor ce acoperă și protejează creierul și măduva spinării), orhită (inflamarea dureroasă a testiculelor ce poate duce la sterilitate), pancreatită acută (inflamația pancreasului, cu durere în abdomenul superior, grețuri și vărsături) și surditate. Foarte rar, oreionul se poate complica cu encefalită și leziuni neurologice permanente.

Pe cine afectează oreionul?

- Articolul continua mai jos-

Oreionul este cunoscut ca fiind o boală a copilăriei, ce apare mai frecvent la copii, adolescenți și tineri. Cu toate acestea, oreionul poate fi prezent și la adulți, la aceștia riscul complicațiilor fiind mult mai mare.

Cum se transmite oreionul?

Agentul cauzator al acestei boli este virusul urlian, nu bacteriile sau curenții de aer. Acest virus se transmite prin contactul direct cu picăturile de salivă pe care o persoană infectată le strănută sau le tușește. De asemenea, putem lua virusul și prin utilizarea la comun cu persoane infectate de tacâmuri, veselă. ”Poarta de intrare” este adesea reprezentată de gură și nas.

O persoană ce a contractat virusul urlian devine contagioasă cu 3 zile înainte de apariția simptomelor și perioada de contagiozitate (în care poate transmite virusul mai departe) ține în medie până în a 4-a zi de la apariția simptomelor.

S-a observat o creștere a numărului de infectări primăvara și iarna, însă au fost raportate cazuri pe tot parcursul anului.

Oreion sau otită?

- Articolul continua mai jos-

Simptomul comun prezent atât în otita medie (inflamația urechii medii) cât și în oreion este durerea în zona urechii. De asemenea, febra poate fi și ea un simptom comun. Cu toate acestea, doar in cazul oreionului se observă inflamarea glandei parotide. Atât oreionul cât și otita medie netratate pot duce la surditate.

De aceea se recomandă vizita la medic oricând apar dureri de ureche însoțite de febră sau inflamarea zonei dintre ureche și mandibulă.

De câte ori poți face oreion?

În cazul în care o persoană a avut oreion, este neobișnuit să se reinfecteze, dar poate să transmită virusul la alți indivizi. Au existat și cazuri în care o persoană s-a reinfectat însă aceste evenimente sunt foarte rare.

Cu ce antibiotice se tratează oreionul?

Oreionul NU se tratează cu antibiotice (medicamente împotriva bacteriilor), deoarece este o infecție cauzată de un virus. Antibioticele nu sunt eficiente în infecțiile virale iar utilizarea lor necorespunzătoare poate avea efecte nedorite și periculoase precum creșterea rezistenței bacteriene.

-Articolul continua mai jos-

Cum se tratează oreionul?

Cel mai bun remediu este odihna. De asemenea, persoana infectată trebuie izolată de ceilalți oameni. Se pot folosi comprese calde sau reci pentru a ușura durerea glandelor inflamate. Este recomandată evitarea alimentelor greu de mestecat în favoarea supelor, iaurtului, legumelor și fructelor pasate.

Trebuie evitate fructele acre, precum citricele sau sucurile carbogazoase deoarece stimuleaza secreția de salivă, proces ce devine dureros în oreion (glanda parotidă fiind o glandă salivară). Lichidele precum apa, ceaiul, supele sunt necesare, fiind de dorit un aport de 1,5-2 litri pe zi pentru o hidratare corespunzătoare.

Din nefericire nu există un tratament curativ pentru oreion, dar se pot trata simptomele. Pentru febră și durere, medicul poate recomanda Paracetamol sau Ibuprofen.

Sunt tratamentele naturiste eficiente?

Momentan nu există date științifice care să confirme sau să contrazică efectele tratamentelor naturiste. Cu toate acestea, unele substanțe utilizate în aceste tratamente pot avea efecte adverse nebănuite asupra corpului (reacții alergice, toxicitate). Este recomandată respectarea tratamentului medical, verificat prin studii clinice, oreionul fiind o boală foarte contagioasă ale cărei complicații pot compromite bunăstarea și chiar viața persoanei infectate.

Cum te ferești de oreion?

În primul rând, trebuie evitat contactul cu persoane bolnave, fiind recomandată izolarea acestora în perioada de contagiozitate.

În al doilea rând, cea mai eficientă metodă de a preveni oreionul și complicațiile acestuia este vaccinarea. În schema de vaccinare obligatorie se afla vaccinul ROR  – Rujeolă (Pojar), Oreion, Rubeolă (Pojărel).

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a doua doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 5-7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare.

În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a doua doză de vaccin ROR. Dacă o persoană a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricând după vârsta de 7 ani, la 1 an diferenţă între doze. V

accinul ROR conține virusurile vii atenuate ale rujeolei, oreionului și rubeolei. Acesta antrenează sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. Astfel încât, în momentul în care persoana căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul său îl va recunoaşte şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

Cât de sigur e vaccinul ROR?

Vaccinul ROR este sigur și eficient, așa cum au dovedit testele clinice și experiența de până acum. Vaccinarea cu ROR este mult mai sigură decât infectarea cu virusul urlian. Vaccinul ROR și istoria unui scandal în lumea medicală. De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism.

O consultaţie amănunţită este obligatorie înainte de a se administra vaccinul. În general, copiii vaccinați nu au efecte secundare, însă unii dintre ei pot acuza o durere ușoară însoțită de roşeaţă la locul injectiei şi chiar febră. Printre efectele secundare uşoare şi moderate se enumeră:

  • febra (1 din 6 copii)
  • roșeața la locul injectării (1 din 20 copii)
  • inflamarea ganglionilor (rar)
  • convulsii (rar)
  • articulaţii dureroase (1 din 4, mai ales femei tinere)
  • scăderea numărului de trombocite ( 1 din 30.000)

Deoarece este vorba despre trei vaccinuri separate, pot fi prezente mai multe efecte secundare la intervale diferite de timp, însă acestea sunt de obicei uşoare, mult mai puţin supărătoare decât posibilele complicaţii pe care una din cele trei boli le-ar putea avea. În grupele de risc pentru cele trei boli intră si persoanele care lucrează în domeniul medical, dar și persoanele care locuiesc în comun (studenți la cămin, militari).

Cu toate acestea, vaccinarea cu ROR trebuie evitată de persoanele alergice la componentele sale (lactoză, manitol, sorbitol), de persoanele cu o imunitate scăzută sau compromisă, de cele care fac transfuzii, cât și de femeile însărcinate ori care își doresc să conceapă un copil în viitorul foarte apropiat.

Poate vaccinul împotriva oreionului să cauzeze autism?

Autismul este o boală heterogenă ce se caracterizează prin dificultăți de interacțiune socială, de exprimare și comportamente repetitive, fiecare în diferite grade de severitate.

Cauzele acestui sindrom complex nu sunt cunoscute cu exactitate dar sunt există niște factori de risc care predispun la apariția autismului (factori genetici, vârsta înaintată a parinților, complicații în sarcină).

Cercetările științifice au stabilit că nu există nicio relație de tip cauză-efect între vaccinuri și autism. Acestea fiind spuse, vaccinul împotriva oreionului, rubeolei și rujeolei (vaccinul ROR) NU cauzează autism.

Această teamă a apărut în urma unui studiu mincinos și lipsit de etică medicală făcut de Andrew Wakefield, publicat în februarie 1998 în revista Lancet și retras mai apoi pentru conținutul eronat.

Clinica Physiomedica dispune de o baza de tratamente moderna, dotata cu aparatură din cea mai nouă generație. Specialiștii clinicii sunt medici cu experiență deosebită la toate nivelele precum și în cercetarea clinică.

Planurile de diagnostic și tratament sunt individualizate în funcție de patologia și complexitatea problemei de sănătate. Clinica Physimedica din CLuj-Napoca desfășoară activități ambulatorii de diagnostic și tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate:  ortopedie clujkinetoterapie cluj, cardiologie, pediatrie, ortopedie pediatrica, nutritie, medicina interna.

Ce este și cum se manifestă oreionul. Autor: Ciudin Elena-Vanda, Medicină generală, anul 4

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari