Tot ce trebuie să ştii despre dermatită seboreică infantilă (crusta de lapte)

Ce este dermatita seboreică? Dermatita seboreică infantilă – dermatita seboreică la bebeluși (cunoscută și sub numele de „eczemă seboreică”) este o afecțiune cutanată frecventă observată la sugari, care apare înainte de vârsta de 3 luni și dispare de obicei între 6-12 luni.

Afectează în mod obișnuit scalpul  sau fundulețul bebelușului, dar uneori poate fi întâlnită și la nivelul sprâncenelor, frunții, tâmplelor, pliurilor din jurul nasului și zonelor din spatele urechilor. Foarte rar dermatita seboreică infantilă se poate generaliza. De obicei, se va rezolva spontan în câteva săptămâni până la câteva luni.

În cazul sugarilor pentru care afecțiunea nu se rezolvă de la sine, pot fi luate câteva măsuri simple de tratament.

Articol recomandat: 4 alimente pe care poți să le mănânci în ce cantitate vrei

- Articolul continua mai jos-

Care sunt cauzele apariției dermatitei seboreice la bebeluși?

Oamenii de știință nu au identificat cauzele exacte ale dermatitei seboreice, dar, din moment ce apare la câteva luni după naștere, se presupune că are legătură cu anumiți hormoni ai mamei care s-au transmis la făt și continuă să își spună cuvântul. Așadar, simptomele crustei de lapte pot fi generate de hiperactivitatea glandelor sebacee – glande aflate la nivelul foliculilor de păr care au rol de hrănire, cu uleiuri secretate natural, la nivelul pielii și a părului. Acesta este motivul pentru care afecțiunea se rezolvă de obicei cu vârsta de un an și nu revine.

Un alt posibil motiv luat în calcul de specialiști este prezența ciupercii Malassezia, care poate cauza descuamarea stratului de celule cutanate moarte și acumularea lor pe suprafața pielii, sub formă de cojițe. Activitatea hormonală, condițiile meteo extreme, precum și alte afecțiuni preexistente ale pielii pot înrăutăți simptomele afecțiunii.

Un istoric familial de eczeme sau alte afecțiuni ale pielii nu pare să fie de o mare importanță, deși unii copii cu dermatită seboreică vor dezvolta, de asemenea, eczeme atopice, mai ales dacă dermatita seboreică la bebeluși este mai severă și mai extinsă.

Dermatita seboreică la bebeluși este contagioasă?

Este important de reținut că dermatita seboreică infantilă nu este o afecțiune contagioasă și nu sugerează faptul că micuțul are nevoie de băițe mai dese.

Cum se manifestă dermatita seboreică la bebelusi?

Crusta de lapte este termenul comun pentru dermatita seboreică la bebeluși. Popular, se mai numeşte „stup” sau „cojiţe”. Crustele de lapte au un aspect  diferit la fiecare copil. Pot fi grupate în anumite zone sau se pot răspândi pe restul corpului. Zonele afectate vor avea de obicei unul sau mai multe din următoarele simptome:

  • plăci groase sau cruste (mai ales pe scalp, dar, uneori, pe urechi, pleoape, sprâncene, nas, gât, bazin, sau la subraţ)
  • zone grase sau uleioase ale pielii, de multe ori acoperite cu solzi de culoare albă sau galbenă
  • piele descuamată (mătreaţă)

Rareori, copiii cu crustă de lapte pot avea pielea de culoare uşor roşiatică şi o senzaţie de mâncărime.  În cazul copiilor care au eczeme sau piele uscată, crusta de lapte poate provoca crăpături ale pielii. În alte situații, s-ar putea produce căderea  părului deşi, de obicei, acesta creşte la loc după ce crusta de lapte dispare.

- Articolul continua mai jos-

Articol recomandat: Uleiul de masline extra virgin previne cancerul de colon

Dermatita seboreică la bebeluși tratament

Dermatita seboreică la bebeluși nu necesită, de obicei, tratament medical, deoarece dispare de la sine. Între timp, se recomandă să spălați părul bebelușului o dată pe zi cu un șampon ușor pentru bebeluși. Dacă scalarea este grea, aplicați ulei mineral pe scalp pentru câteva ore înainte de șamponare.

Dacă șamponarea frecventă nu este eficientă, este important să discutați cu medicul  despre produse care ar putea ajuta, cum ar fi o cremă cu hidrocortizon cu potență scăzută sau un șampon cu 2% medicamente antifungice care conține ketoconazol. Asigurați-vă că șamponul nu intră în ochii bebelușului deoarece poate provoca iritații.

Nu se utilizează cortizon fără prescripție medicală sau creme antifungice fără a discuta cu medicul deoarece unele dintre aceste produse pot fi toxice atunci când sunt absorbite prin pielea bebelușului. Șampoanele pentru mătreață care conțin acid salicilic nu sunt recomandate pentru copii, deoarece pot fi absorbite prin piele.

Articol recomandat: Activitatea fizică, o armă împotriva cancerului

Cum îngrijim bebelușul cu dermatită seboreică?

Dermatita seboreică la bebeluși este privită de specialiști ca o afecțiune autolimitantă, în sensul în care se vindecă de la sine sau cu un tratament minim. Potrivit specialiștilor, atunci când bebelușul dezvoltă cruste de lapte, cea mai bună abordare este, în primul rând, rărirea spălatului pe cap și remedierea ușoară a simptomelor, prin hidratare constantă.

-Articolul continua mai jos-

Printre alte indicații de îngrijire se numără

  • Spală scalpul bebelușului cu un șampon ușor pentru bebeluși. Este esențial să optezi pentru un șampon cât mai blând, lipsit de ingrediente cu potențial iritant, precum parfum, alcool sau parabeni. Se masează ușor părul spumos cu degetele sau cu un prosop.
  • Periază încet părul bebelușului pentru a ajuta la îndepărtarea solzilor. Există piepteni proiectați speciali pentru scuame, dar funcționează și o perie cu fire moi. Nu se folosesc instrumente ascuțite și nici unghiile deoarece acestea pot provoca sângerări sau chiar o infecție.
  • Sunt disponibile loțiuni speciale pentru dermatatita seboreică fără prescripție medicală. Loțiunea trebuie aplicată pe pielea capului bebelușului cu cel puțin 15 minute înainte de șamponare. Clătiți-l bine înainte de șamponare.

Când trebuie să mergem la medicul dermatolog?

Dacă dermatita seboreică la bebeluși nu trece de la sine (în mod normal, afecțiunea dispare în totalitate până în intervalul de viață 6-12 luni), este nevoie să mergi la medic. De asemenea, dacă remarci următoarele simptome, nu ezita să ceri sfatul medicului pediatru cât mai repede:

  • Suprafața de piele afectată este caldă la atingere
  • Suprafața de piele afectată prezintă mâncărime excesivă și se schimbă la culoare
  • Crustele capătă un miros neplăcut
  • Crustele secretă un lichid purulent sau sângerează

Dermatită seboreică sau dermatită atopică – care sunt diferențele

Spre deosebire de dermatita seboreică la bebeluși, o afecțiune mai ușoară, care trece de la sine, dermatita atopică este o formă mai severă. Cele două pot fi confundate foarte ușor, deoarece prezintă, în mare parte, simptome similare. Așadar, dermatita atopică apare tot în primele săptămâni sau luni de viață ale celui mic, dar procesul de vindecare este mai lung și poate avea nevoie de tratament pentru o recuperare completă. În plus, dermatita atopică se manifestă prin mâncărimi destul de severe, care îi vor produce bebelușului disconfort și stare de irascibilitate. Aceasta poate apărea pe cap, în zona feței și a scutecului, cauzând iritație. Din cauza mâncărimilor pronunțate, leziunile pot apărea ușor.

Este posibil ca dermatita seboreică infantilă să se infecteze?

Este puțin probabil ca dermatita seboreică infantilă să se infecteze dacă pielea rămâne intactă. Cu toate acestea, dacă pielea devine inflamată, roșietică în special în zona scutecului, poate fi vorba de o infecție cu o ciupercă numită Candida, care trăiește în mod normal pe piele în această parte a corpului. Uneori, dermatita seboreică infantilă poate fi infectată de bacterii dacă anumite zone, în special cele de la nivelul pliurilor pielii, sunt grav afectate.

Dermatita seboreică va afecta creșterea părului bebelușului?

Crestele de lapte nu vor împiedica creșterea părului bebelușului și nici nu vor provoca chelie. Numai în cazuri foarte rare vor provoca o cădere temporară a părului.

Dermatita seboreică la bebeluși nu se limitează la sugari. Mătreața- mici solzi uscați și albi care se acumulează pe scalpurile persoanelor începând cu vârsta adolescenței , este cunoscută sub numele de dermatită seboreică la adulți.

Dermatita seboreică la bebeluși tratament. Autor: Bănică Elisa Ștefania
Anul II, Medicină
Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Clinica Physiomedica dispune de o baza de tratamente moderna, dotata cu aparatură din cea mai nouă generație. Specialiștii clinicii sunt medici cu experiență deosebită la toate nivelele precum și în cercetarea clinică.

Planurile de diagnostic și tratament sunt individualizate în funcție de patologia și complexitatea problemei de sănătate. Clinica Physimedica din CLuj-Napoca desfășoară activități ambulatorii de diagnostic și tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate: pediatru clujortopedie clujcardiologie cluj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari