fbpx

Cum tratăm un chist ovarian prin laparoscopia operatorie

Cum tratăm un chist ovarian? Ovarele, organe pereche, reprezintă glandele sexuale feminine. Aceastea sunt situate in cavitatea pelvină, pe peretele lateral al acesteia, într-o depresiune denumită fosa ovariană. Mai exact, ovarele sunt poziţionate de o parte şi de alta a uterului şi legate de extremitatea laterală a tubei uterine.  Ele au formă ovoidală  şi greutate de  6-8 g. Dimensiunile  sale  sunt de 4 cm lungime, 3 cm lăţime şi 1 cm grosime, dar aceastea pot varia in  funcţie de diferite condiţii.

Articol recomandat: Tratamentul chisturilor și tumorilor ovariene

Ovarele sunt organele principale ale apartului genital al femeii. Funcţia acestora este mixtă, deoarece acestea au atât rol exocrin, cât şi endocrin. Prima funcţie, cea exocrină, este reprezentată de ovogeneză, prin formarea şi eliberarea lunară a unui ovul. Cea exocrină asigură producerea de hormoni sexuali feminini.

Pe secțiune la o mărire redusă, ovarul apare constituit în felul următor: la suprafată este acoperit de un epiteliu simplu, sub care se găsește un înveliș conjunctiv subțire și albicios, denumit albugineea ovarului. Sub acestea se găsesc cele două zone ale configurației interne, și anume corticala și medulara ovarului. La nivelul corticalei, situată mai spre periferie se vor afla foliculii ovarieni unde se va forma și de unde va fi expulzat ovulul o dată pe lună, incepând cu pubertatea. În zona medulară se vor afla vasele de sânge si nervii care intră si iesă din ovar la nivelul hilului ovarian.

- Articolul continua mai jos-

Cu toate acestea, configurația ovarului poate să fie diferită de la o persoană la alta și în funcție de factorii de mediu, dar funcția acestora rămâne constantă de la începutul pubertății până la menopauză.

Ovarele pot reprezenta sediul unor procese patalogice care necesită exteriparea chirurgială a acestora sau a structurii patalogice, precum, chiturile și tumorile.

Ce este un chist ovarian?

Chisturile ovariene reprezintă o afecțiune frecventă a femeilor mai ales după pubertate. Acestea reprezintă formațiuni pline cu lichid delimitate de o capsulă proprie. Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat în timpul vietii si majoritatea sunt de mici dimensiuni și nu cauzează probleme grave de sănătate.

Există două tipuri de chisturi, și anume funcționale, care nu reprezintă un pericol, și cele patologice care necesită o atenție mai deosebită.

Chisturile pataologice sunt de mai multe tipuri, ce pot varia în funcție de diferiți factori de mediu, si care necesită abordări medicale diferite.

Cum se depistează și diagnostichează chisturile ovariene?

Medicul dumneavoastră va exclude mai întâi sarcina ca fiind cauza simptomelor dumneavoastră. Apoi, acesta va putea utiliza unul sau mai multe dintre  următoarele teste pentru a depista prezenșa unui chist ovarian.

- Articolul continua mai jos-
  • Un examen pelvian: În timpul acestui examen, medicul folosește un instrument pentru a lărgi vaginul, care permite medicului să examineze vaginul, colul uterin și uterul. De asemenea, medicul simte organele de reproducere pentru eventuale noduli sau modificări.
  • Analize de sânge: Aceste teste sunt utilizate pentru a măsura nivelul anumitor hormoni din sânge.
  • Ultrasunete: Acest test folosește unde sonore pentru a crea imagini ale organelor interne ale corpului. Poate fi folosit pentru a detecta chisturile de pe ovare.
  • Laparoscopie: Aceasta este o procedură, efectuată într-o sală de operații, în care medicul introduce un dispozitiv mic printr-o incizie (tăietură) în abdomen. El sau ea vizualizează organele de reproducere și cavitatea pelviană folosind dispozitivul. Dacă un chist este diagnosticat în acest moment, acesta poate fi eliminat.

Pot chisturile ovariene fi prevenite?

Pentru a preveni chisturile ovariene, de obicei, pacientele apelează la medicamente care conțin hormoni care au rolul de a opri ovulația și a regla cantitatea de hormoni din sânge, adica administrarea de pilule contraceptive (anticoncepționale). Cu toate acestea, multe femei care au apelat la contraceptivele orale cu doze mici pot încă să se alfe la ovulație.

Deși nu a existat niciun studiu care să arate că pastilele contraceptice orale reduc formarea chisturilor ovariene, mulți medici le recomandă și le prescriu pentru pacientele lor.

Cum tratăm un chist ovarian?

Tratamentul chisturilor ovariene variaza in functie de varsta pacientei, de aspectul si marimea chistului, de simptome si de incertitudinea privind natura benigna sau maligna.

In cazul chisturilor functionale mici (2-5 cm) la femeile in premenopauza, se indica doar examenul ecografic periodic, majoritatea acestor chisturi disparând spontan.

Femeile cu chisturi ovariene care au trecut de menopauză sunt monitorizate ecografic și prin determinarea CA125 sau a scorului ROMA din sânge. Conduita depinde de mărimea chistului, aspectul ecografic si evoluția acestuia.

Riscul de apariție a unui cancer este mic in cazul chisturilor mici unilaterale, mai mult de jumatate din aceste chisturi disparând în 3 luni. Femeile in postmenopauză necesita examen ecografic periodic dupa câteva luni după ce chisturile s-au remis.

-Articolul continua mai jos-

Există douș tipuri principale de tratament pentru chisturi, tratament medicamentos și tratament chirurgical.

Tratamentul medicamentos: în cazul unui chist funcțional de mari dimensiuni însotit de simptomatologie se poate prescrie un tratament anticoncepțional si medicație calmantă a simptomatologiei. Medicația anticoncețională poate fi și o modalitate de a reduce riscul cancerului ovarian.

Tratamentul chirurgical este diferit în funcție de vârsta pacientei și starea patalogică a chistului. In cazul persoanelor de sex feminin cu vârste mici, tratamentul chirurgical este recomandat în cazul în care chisturile au dimensiuni mari, cauzeaza simptome precum durerea, chistul are caracter malign, chistul nu se micsoreaza dupa monitorizare. Tratamentul chirurgical constă în îndepartarea chistului sau a întregului ovar, posibil și a țesutului înconjurator.

Procedura chirurgicala se poate realiza prin laparoscopie (cu incizii mici) sau clasic, cu incizii mai mari, prin laparotomie. Tipul de interventie depinde de mărimea chistului, de natura lui (benignă sau malignă) și de eventualele intervenții chirurgicale anterioare.

La persoanele adulte, în cazul în care chistul este mare sau duce la apariția simptomelor (durere severa, sangerari), sau dacă după perioada de monitorizare nu au disparut, se recomanda înlăurarea acestuia.

Uneori se indica intervenția chirurgicală daca nu este posibil să se precizeze natura benignă sau malignă a chistului, fară examen histopatologic (la microscop). De asemenea, intervenția chirurgicală este recomandată în situația torsiunii sau rupturii de ovar.

Ce presupune laparoscopia operatorie?

Reprezintă o operație minim-invazivă de îndepartare a chistului ovarian. Este o intervenție în care instrumentele chirurgicale sunt introduse in abdomen, destins în prealabil prin insuflatie de CO2, prin 3 sau 4 incizii mici, de aproximativ 0.5-1 cm. Intervenția este vizualizată pe un ecran pe care sunt afișate imaginile HD înregistrate de laparoscop.

Inciziile sunt suturate cu fir resorbabil, intervenția durând aproximativ 30 de minute, în funcție de mărimea și tipul chistului. Majoritatea pacientelor pot părăsi spitalul ziua urmatoare. Comparativ cu operatia pe cale clasica, acest tip de tratament reprezintă metoda chirugicală optimă, deoarece recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie minimă, iar complicațiile intraoperatorii sunt reduse.

Ce reprezintă laparotomia pentru îndepărtarea chisturilor ovariene?

Laparotomia este o operație prin incizie abdominală de îndepartare a chistului ovarian. Dacă probabilitatea ca un chist ovarian să fie malign este mare, se preferă intervenția deschisă, adică, laparotomia.

În acest caz, se practică o incizie transversală a peretelui abdominal în regiunea pubică. Chistul este extirpat si se trimite la laborator cât timp pacienta se află în sala de operație, pentru a se verifica dacă este malign.

În cazul chisturilor maligne, se extirpă atât chistul, cât și ovarul si trompa uterină corespunzatoare. Peretele abdominal secționat este suturat în straturi anatomice. Necesită internare mai multe zile, iar recuperarea durează 4-6 saptamani.

Cum tratăm un chist ovarian. Artan Bianca-Andreea
Anul I, Medicină
Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”
Cluj-Napoca

Clinica Venart din Cluj-Napoca este specializata in chirurgie ginecologica si in ginecologia oncologica.

Datorita medicilor cu o vasta experienta si a tehnicilor medicale inovatoare, asiguram o experienta operatorie la cele mai inalte standarde de calitate, cu rezultate exceptionale pe termen lung in tratarea afectiunilor ginecologice.

Clinica ginecologie cluj, programari (+40) 364 140 261. Luni – Vineri 08:00 -20:00

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari