Anemia feriprivă la copii

Ce este anemia feriprivă la copii? Anemia este definită printr-un număr scăzut de celule roșii (eritrocite). Într-un test de sânge de rutină, anemia este reprezentată printr-o hemoglobină scăzută. Hemoglobina este principala proteină din celulele noastre roșii. Ea leagă oxigenul și îl transportă în tot corpul. În anemie, nivelul hemoglobinei este scăzut, iar dacă este destul de scăzut, țesuturile și organele nu vor primi suficient oxigen. Simptomele anemiei apar tocmai pentru că organele nu primesc ceea ce ar trebui pentru a funcționa așa cum trebuie.

Articol recomandat: Lipsa de fier in organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Anemia feriprivă la copii este cel mai comun tip de anemie și apare atunci când organismul nu are suficient fier. Organismul nostru are nevoie de fier pentru a sintetiza hemoglobină. Când nu este suficient fier în sange, hemoglobina nu va fi sintetizată în mod corespunzător iar clinic se va exprima prin anemie hipocromă (hematii decolorate datorită cantității mici de hemoglobină), microcitară (hematiile au dimensiuni mai mici decât în mod normal).

Anemia feriprivă la copii, cele mai frecvente cauze

Rezerve insuficiente de fier.  Un copil primește fier din alimente, dar doar o cantitate mică de fier este de fapt absorbită în organism. Nou născuții la termen, au fier pe care il primesc în ultimele 3 luni de sarcină. Prin acest fapt, s-ar putea ca sugarii născuți de către mame cu anemie sau alte probleme de sănătate să nu aibă suficient fier. De asemenea, prematurii și gemenii pot să nu beneficieze de rezerve suficiente de fier.

- Articolul continua mai jos-

Necesar crescut de fier. Ritm de creștere accelerat – sugar, pubertate

Aport insuficient de fier. Consum excesiv de lapte – sunt afectați copiii care consumă o cantitate mare de lapte de vacă zilnic. Laptele de vacă nu numai că este sărac în fier, dar poate și să încetinească absorbția fierului. De asemenea fiind sățios, copilul nu va mai cere alte alimente și atunci nu va putea să suplimenteze aportul de fier din alte părți.

Copilul nu consumă alimente bogate în fier.

Sindrom de malabsorbție. Boala Celiacă (Enteropatia glutenică) – intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten.

Probleme gastrointestinale. Absorbția săracă a fierului este comună după chirurgia gastrointestinală. Fierul este absorbit în intestinul subțire iar orice anormalitate a acestuia duce la deficit de absorbție a fierului și prin urmare la anemie feriprivă.

Pierderi de sânge. Pierderile de sânge pot cauza o scădere a fierului. Acestea se pot realiza prin sângerări gastrointestinale, sângerări menstruale sau mici accidente.

- Articolul continua mai jos-

Care sunt semnele și simptomele in anemia feriprivă la copii?

  • Paloare
  • Iritabilitate și agitație
  • Lipsă de energie și fatigabilitate (obosește ușor)
  • Creșterea susceptibilității la infecții
  • Întârzierea creșterii
  • Bătăi cardiace rapide
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Glosită atrofică (limba își modifică textura și culoarea, lucru care se întâmplă atunci când un număr foarte mare de papile gustative mor)
  • Stomatită angulară (leziuni situate la nivelul unghiului format de buza superioară cu cea inferioară)
  • Unghii fragile, casante
  • Sindrom Pica (dorința de a mânca substanțe ciudate și necomestibile)

Cum este anemia feriprivă  la copii diagnosticată?

În majoritatea cazurilor, anemia este diagnosticată printr-un simplu test de sânge de rutină.

Hemoglobina și hematocritul. Acestea sunt de cele mai mult ori primele teste de screening la copii. Măsoară cantitatea de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Volumul eritrocitar mediu (VEM – volumul hematiei) și Concentrația medie de hemoglobină (CHEM) sunt scăzute.

Frotiul sangvin: microcitoză, hipocromie

Sideremia (cantitatea totală de fier din organism) și feritina (proteina care depozitează fierul în organism) sunt scăzute

Transferina (proteina de legare plasmatică a fierului) normală/crescută

-Articolul continua mai jos-

Capacitatea totală de legare a fierului este crescută

Anemia feripiva la copii, care este tratamentul?

Tratamentul depinde de simptomele copilului, vârsta, starea generală de sănătate. De asemenea va depinde de cât de severă este starea acestuia.

Profilaxia – ansamblul măsurilor care trebuie impuse pentru prevenirea acestei afecțiuni, este din toate punctele de vedere superioră tratamentului și constă în următoarele practici:

Alimentația corectă a gravidei, care include de asemenea și evitarea consumului de băuturi alcoolice și alte substanțe care sunt considerate periculoase pentru sarcină

Prevenirea nașterilor premature – prin respectarea îndrumării date de medicul de familie sau ginecolog cu privire la ce este permis și ce nu în perioada prenatală

Alimentația sugarului – începând cu vârsta de 4 luni, sugarilor care sunt doar alăptați sau parțial alăptați li se va administra zilnic un supliment de fier până când vor începe să mănânce alimente bogate în fier. Sugarii hrăniți cu formule nu au nevoie de suplimente de fier deoarece este adăugat deja în formule. Laptele de vacă nu trebuie administrat copiilor până la un an.

Diversificarea și alimentația corectă – sugarii și copiii mici ar trebui sa primească alimente bogate în fier cum ar fi cereale, carne roșii, legume. Fructele cu conținut de vitamina C sunt de asemenea importante deoarece vitamina C ajută la absorbția fierului.

Suplimentarea cu fier a sugarilor cu risc crescut (prematuri, gemeni).

Suplimente de fier. Preparate de fier orale luate pe parcursul a mai multor luni pentru a crește nivelul acestuia în sânge. Acestea pot să determine la dureri abdominale, crampe, constipație iar de aceea ele trebuie luate pe stomacul gol sau cu suc de portocale pentru a crește absorbția. În unele cazuri, medicul poate recomanda și preparate parenterale. Durata terapiei este până la normalizarea feritinei.

Vitamina C – aceasta determină creșterea absorbției intestinale a fierului

Dietă bogată în fier – cereale integrale, pâine, paste, orez

  • carne, cum ar fi carnea de vită, porc, miel, ficat
  • păsări de curte, cum ar fi pui, rață, curcan
  • pești, cum ar fi crustacele, inclusiv scoici, midii, stridii, sardine și hamsii, somon
  • broccoli, varză, spanac, semințe de susan, sfecla roșie, fasole, mazăre, linte, cartof copt
  • fructe uscate – stafide, prune
  • pepene verde
  • caju, soia, fistic, năut
  • gălbenușul de ou
  • ciocolata neagră

Mituri și adevăruri despre anemia feriprivă

Dacă ai deficit de fier, ești anemic sau invers. Anemia poate fi cauzată de deficit de fier. Într-adevăr acesta este una dintre cele mai comune cauze de anemie. Dar asta nu înseamnă că întotdeauna aceasta este cauza.

Vegetarienii au risc foarte mare de a avea anemie. Da, ei sunt la risc deoarece își elimină din alimentație anumite alimente. Dar faptul că cineva este vegetarian, nu înseamnă că își neglijează sănătatea. Dacă știu să folosească sursele vegetale astfel încât să își asigure tot necesarul de fier, anemia poate să fie prevenită.

Oamenii anemici nu pot practica sport. Anemia nu este o contraindicație pentru practicarea activităților fizice. Totul depinde de gradul de anemie și cum ii permite starea generală pacientului să practice anumite exerciții.

Anemia feriprivă la copii. Autor: Cucuiet Teodora – Ionela
Medicină Generală, anul 5

Planurile de diagnostic și tratament sunt individualizate în funcție de patologia și complexitatea problemei de sănătate. Clinica Physimedica din CLuj-Napoca desfășoară activități ambulatorii de diagnostic și tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate: pediatru clujortopedie clujcardiologie cluj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari