fbpx

Ce sunt convulsiile febrile la copii

 1. Ce sunt convulsiile febrile la copii? Convulsiile febrile sunt crize de tip epileptic, care sunt declanșate de febră,  în absența unei infecții cerebrale de tip meningită sau encefalită.

Convulsiile febrile apar în mod tipic la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, care prezintă febră mai mare de 38⁰C. Convulsiile, deși prin definiție reprezintă modificări la nivel cerebral, nu influențează dezvoltarea neurologică a copilului în mod negativ în situația în care acesta nu prezintă afecțiuni cerebrale asociate.

O convulsie care a durat mai puțin de 15 minute și nu s-a repetat într-un interval de 24 de ore nu are urmări neurologice asupra copilului.

Articol recomandat: Tot ce trebuie să știi despre colicile bebelușului tău

 1. La ce vârstă poate face un copil convulsii la febră?

Grupa de vârstă preponderent afectată este de 6 luni până la 5 ani. Vârful de incidență al bolii se înregistrează în jurul vârstei de 18 luni, iar sugarii mai mici de 6 luni sau copiii mai mari de 3 ani prezintă un nivel de risc mai scăzut. În mod tipic, riscul copilului de a dezvolta convulsii febrile scade semnificativ după vârsta de 4 ani, fiind excepționale cazurile în care episoadele apar după vârsta de 7 ani.

- Articolul continua mai jos-

Apariția episoadelor de convulsii cauzate de febră poate fi corelată cu sezonul toamnă-iarnă în care incidența infecțiilor respiratorii este mai crescută și lunile iunie-august, când infecțiile gastro-intestinale sunt mai frecvente.

 1. Cât de frecvent apar convulsiile febrile la copii?

Convulsiile febrile reprezintă cea mai comună cauză de convulsii în copilărie. Afectează 2-5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani.

 1. Care sunt cauzele apariției convulsiilor febrile la copii?

Convulsiile febrile se produc, de obicei, atunci când copilul este bolnav, dar, de multe ori, acestea pot apărea înainte ca simptomele afecțiunii preexistente să se manifeste. Acest lucru se întâmplă deoarece convulsiile febrile apar în prima zi de boală. Copilul poate manifesta anumite simptome, dar, cel mai adesea, convulsiile febrile apar înainte de oricare alt simptom.

Cauzele principale ale apariției crizelor de convulsii febrile la copii sunt:

 • febra care apare după anumite vaccinuri de imunizare. Febra ridicată după imunizare se produce, adesea, la 8 – 14 zile după vaccinare.
 • febra care apare ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene
 • Anumiți factori de risc, precum moștenirea genetică (convulsiile febrile se pot transmite pe cale ereditră).
 1. Cum se manifestă convulsiile febrile la copii?

Convulsiile febrile se împart în două categorii: convulsii febrile simple și convulsii febrile complexe.

Convulsiile febrile simple prezintă următoarele caracteristici:

 • reprezintă 95% dintre convulsii
 • febra mai mare de 38,5 grade Celsius
 • apar la copii cu vârsta de 6 luni-5 ani
 • sunt manifestări motorii tonicoclonice, clonice generalizate, cu hipotonie generalizată
 • apare o singură criză în 24 de ore
 • durează sub 15 minute
 • copiii nu prezintă deficit postcritic
 • fără suferință neurologică anterioară crizei
 • prezintă antecedente familiale de convulsii febrile simple

Convulsiile febrile la copii complexe prezintă următoarele caracteristici:

 • sunt rare, 4-5% dintre convulsii
 • apar frecvent sub vârsta de 1 an
 • au durată de peste 15 minute
 • sunt mai multe crize în 24 de ore
 • sunt unilaterale (parțiale, de hemicorp )
 • apar la copiii cu suferință cerebrală anterioară crizei
 • prezintă deficite motorii postcritice
 • antecedente familiale de boală neurologică
 • retard în dezvoltarea psihomotorie.
 1. Ce investigații sunt necesare în cazul convulsiilor febrile?

Evaluarea clinică și paraclinică a copilului este recomandată în regim de urgență în situația în care semnele de alarmă sunt prezente, iar ulterior, consultul unui medic specialist și efectuarea unor investigații specifice mai amănunțite. Sunt necesare pentru a exclude alte cauze de convulsii și se efectuează în mod selectiv, în funcție de suspiciunea de diagnostic pentru boala de bază.

Printre investigațiile necesare în cazul convulsiilor febrile se numără:

 • anamneza și examenul obiectiv-reprezintă elementele cheie care îndrumă medicul curant către diagnostic. Important de evaluat este starea de conștiență a copilului, prezența unei malformații cerebrale și excluderea semnelor de iritație meningeală.
 • testele de laborator de rutină – se pot face cu scopul de a identifica etiologia febrei
 • puncția lombară și examenul lichidului cefalorahidian- recomandate în cazul sugarilor cu vârsta sub 18 luni, când există suspiciunea de meningită, sau în cazul convulsiilor febrile complexe. Este important de reținut că efectuarea puncției lombare nu este indicată de rutină.
 • electroencefalograma- este modalitatea prin intermediul căreia activitatea electrică cerebrală poate fi înregistrată, cu posibilitatea detectării unor modificări importante în realizarea diagnosticului de certitudine. Efectuarea acestei investigații nu reprezintă un element esențial în evaluarea paraclinică a cazurilor pediatrice de convulsii febrile și nu decelează riscul recurenței episoadelor convulsive sau probabilitatea de apariție a epilepsiei.
 • imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau computer-tomografia (CT)-nu sunt efectuate de rutină la această categorie de pacienți. Alături de electroencefalogramă, este recomandată cazurilor pediatrice care prezintă recurența crizelor convulsive sau în situația în care există o suspiciune de malformație cerebrală.
 1. Ce tratament există în cazul convulsiilor febrile la copii?

Majoritatea crizelor convulsive febrile nu necesită tratament medicamentos, acestea având o durată medie de 5 minute. O atenție deosebită trebuie acordată episoadelor convulsive care durează mai mult de 5 minute și care prezintă un potențial crescut de instalare a statusului epileptic febril. Intervenția medicală de urgență este necesară în acestă situație.

- Articolul continua mai jos-

Tratamentul medicamentos pentru convulsiile febrile la copii urmărește 3 direcții:

 • tratament anticonvulsivant – Diazepam intrarectal sau intravenos
 • tratament antitermic – cu acetaminofen sau ibuprofen, mijloace fizice (împachetări sau dușuri hipotermizante) în caz de febră mare, care nu cedează la antitermicele uzuale
 • tratamentul infecției care a determinat febra, cu antibiotic în cazul infecțiilor bacteriene
 1. Ce trebuie să facem atunci când apare o convulsie? Măsuri de prim-ajutor

Acordarea primului ajutor implică reducerea temperaturii corporale a copilului sub 38⁰C prin administrarea medicației antipiretice (paracetamol sau ibuprofen) și a unei cantități suficiente de lichide cu scopul evitării apariției sindomului de deshidratare.

Protecția căilor respiratorii este un pas important pentru a preveni înecarea sau aspirația. Nu este indicată încercarea de a opri mișcările convulsive ale copilului prin forța proprie. Intenția de a prinde limba copilului de teama de a nu se mușca sau a o înghiți este inutilă. Acest din urmă lucru nu este posibil, iar mușcarea limbii în timpul unei convulsii este rară.

Se va plasa copilul în poziție laterală pentru a preveni aspirația în caz de hipersalivare sau de vărsătură. Astfel nu există niciun risc de a-și înghiți limba.

Dr. Bogdan Florea Convulsiile febrile la copii VIDEO

 1. Cum pot fi prevenite convulsiile febrile la copii?

Din păcate, convulsiile febrile nu pot fi prevenite, cu excepția anumitor cazuri de episoade convulsive recurente. Din moment ce majoritatea episoadelor de convulsii febrile nu au efecte de durată asupra copilului, nu se recomandă tratamentul cu medicamente anticonvulsive, pentru prevenirea unor posibile episode viitoare. Există, însă, anumite situații în care medicamente anticonvulsive pot fi prescrise de către medicul curant, dacă cel mic suferă de convulsii febrile recurente.

În mod normal, convulsiile febrile nu reprezintă un motiv de îngrijorare, chiar dacă pot părea foarte înspăimântătoare. Cu toate acestea, este important ca medicul pediatru să fie la curent cu aceste crize și, după fiecare episod de convulsii febrile, copilul să fie consultat de un specialist. Nu în ultimul rând, este important să fie solicitat ajutor medical de urgență în cazul următoarelor simptome:

-Articolul continua mai jos-
 • Rigiditatea gâtului
 • Vărsături
 • Dificultăți de respirație
 • Stare de somnolență acută

De regulă, copilul își va putea relua rutina normală, fără niciun fel de probleme sau complicații ulterioare, după încetarea crizei convulsive.

 1. Care este riscul de a dezvolva epilepsie după o convulsie febrilă?

Riscul de apariție a complicațiilor de tip epilepsie este mic, de 2%, iar acest diagnostic poate fi luat în considerare după ce se analizează și alți factori:

 • dacă copilul are o dezvoltare psihomotorie anormală în antecedente
 • dacă numărul crizelor este mare
 • dacă are anomalii structurale cerebrale
 • dacă a prezentat o criză convusivă mai complexă, de peste 15 minute
 • dacă familie exista istoric de convulsii in afebrilitate sau de epilepsie.

Pentru ceilalți copii, care nu sunt în situațiile descrise mai sus, probabilitatea de a face epilepsie este de 1%.

Ce sunt convulsiile febrile la copii? Autor: Bănică Elisa Ștefania
Anul II, Medicină
Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Aflati mai multe despre: pediatru clujortopedie clujcardiologie cluj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari