-
Ce este histerectomia?
Histerectomia (origine grecească – hustera = uter) este o procedură chirurgicală prin care uterul este îndepărtat. Astfel, rezultatul este imposibilitatea de a rămâne însărcinată după o astfel de operație. În funcție de motivul histerectomiei, medicul poate alege să elimine tot sau doar o parte din uter, în plus și îndepărtarea cervixului, a tubelor falopiene sau a altor structuri adiacente.
O histerectomie supracervicală sau histerectomie subtotală îndepărtează doar partea superioară a uterului, menținând colul uterin la locul său. O histerectomie totală îndepărtează întregul uter și colul uterin. O histerectomie radicală îndepărtează întregul uter, țesutul de pe părțile laterale ale uterului, colului uterin și partea superioară a vaginului. Histerectomia radicală se face în general numai atunci când este prezent cancerul.
-
Care este motivul pentru care se practică?
Condițiile care pot duce la efectuarea unei astfel de proceduri sunt fibroamele uterine (tumori benigne care duc la creșterea uterului, fie în totalitate, fie doar a anumitor porțiuni) care cauzează dureri și sângerare, prolaps uterin (slăbirea mușchilor și ligamentelor care susțin uterul în poziția sa anatomică, fapt care determină căderea acestuia prin vagin), tumori ale uterului, cervixului sau ale ovarelor, endometrioză (țesutul care există, în condiții normale, în interiorul uterului – endometru – se formează la exteriorul organului), durere pelviană cronică, etc. Histerectomia realizată în lipsa structurilor tumorale este, însă, în general, luată în considerare după ce toate metodele de tratament au fost încercate.
-
De câte tipuri este histerectomia?
Histerectomia poate fi totală, atunci când întreg uterul este îndepărtat, ovarele fiind, însă, păstrate. Acesta este, de asemenea, cel mai întâlnit tip. Alt tip este histerectomie cu ovariectomie, atunci când sunt eliminate și ovarele, ori doar unul dintre acestea, împreună cu tubele falopiene.
În cazul în care este vorba despre o formațiune tumorală, se poate practica histerectomia radicală, fiind îndepărtate uterul, cervixul, porțiunea superioară a vaginului și, eventual, a nodulilor limfatici pelvieni. Pentru tratamentul endometriozei sau al fibroamelor, este utilizată histerectomia supracervicală, ce presupune eliminarea unei părți a uterului, păstrându-se intact cervixul.
-
Ce complicații presupune operația?
Fiind o intervenție chirurgicală, se pot provoca cheaguri de sânge, infecție, dar și lezarea ureterelor, a vezicii urinare ori a structurilor adiacente – vase sangvine și nervi. Există și riscul insuficienței ovariene și poate determina menopauză prematură.
Evenimente mai rare ce pot apărea ar fi tromboembolism venos, leziuni ale tractului gastrointestinal și chiar neuropatii.
-
Ce efecte secundare determină o astfel de intervenție?
După efectuarea histerectomiei, pacienta trebuie să fie spitalizată pentru 1-2 zile. Efectele imediate pot presupune sângerări vaginale în zilele și săptămânile ce urmează intervenției, însă cele mai multe persoane pot reveni la viața lor normală în 3-4 săptămâni.
Pacienții au mai experimentat durere la locul inciziei, inflamație și roșeață. În cazul în care este vorba despre o histerectomie cu ovariectomie, atunci va debuta spontan menopauza, fapt ce determină insomnii, hipersudorație nocturnă, etc. Histerectomia este, evident, asociată cu amenoree (lipsa menstruației).
Riscurile de lungă durată presupun prolapsul vezicii urinare și a intestinului în locul în care era așezat uterul. Astfel, că ne putem aștepta la probleme urinare. Referitor la menopauză (în cazul ovariectomiei), simptomele pot fi durere în timpul actului sexual și uscăciune vaginală.
-
Cum se realizează histerectomia?
Histerectomia poate fi realizată prin mai multe tehnici, astfel că există histerectomia laparoscopică, vaginală și abdominală. Prima dintre acestea este calea preferată pentru o astfel de procedură deoarece este minim invazivă, mai puțin dureroasă, necesită o perioadă mai scurtă de spitalizare, prezintă o recuperare mai rapidă și reduce riscurile de infecție.
Aceasta presupune introducerea unui tub îngust cu o cameră video, a laparoscopului printr-o incizie redusă ca mărime la nivelul abdomenului. Acest tip de procedură se efectuează sub anestezie generală, în mod uzual. Avantajele celui de-al doilea tip de histerectomie sunt prețul redus și perioada de recuperare redusă.
Aceasta poate, însă, să fie imposibilă în funcție de dimensiunile și forma uterului ori a cauzei care a dus la operația respectivă. Referitor la aceasta, procedura este realizată prin introducerea instrumentelor prin vagin, pentru a detașa uterul de ligamentele care îl susțin în poziția sa anatomică.
Aceasta se poate realiza atât sunt anestezie generală, cât și sub anestezie locală. Pe de altă parte, recomandarea unei histerectomii abdominale poate apărea în cazul unui uter de mărimi importante sau în cazul în care specialistul dorește să analizeze și țesutul adiacent.
Privitor la modul în care este efectuată, incizia se face la nivelul abdomenului – aceasta poate fi atât verticală, cât și orizontală, în funcție de condiția de care suferă pacienta.
În cazul în care se realizează și ovariectomie, procedura de elecție este cea abdominală, de asemenea.
-
Cum trebuie să se pregătească pacienta pentru această intervenție chirurgicală?
Este important, în primul rând, ca pacienta să se informeze referitor la cum va decurge procedura și să înțeleagă repercusiunile și riscurile. Mai apoi, un aspect ce trebuie luat în seamă este stoparea fumatului, deoarece este benefic pentru tot ce presupune anestezia generală și recuperarea.
O altă privință ce trebuie amintită este că pacienta trebuie să se asigure că orice alte condiții medicale de care suferă se află sub control (diabet, hipertensiune arterială, etc.) căci acestea pot provoca diverse complicații și o perioadă de recuperare îndelungată.
-
Ce se întâmplă cu cicatricile după histerectomie?
Cicatricile se formează în urma oricărei leziuni, fiind, practic, un mod de a repara țesuturile distruse al organismului. Acestea se formează atât la nivel superficial, cutanat, cât și la nivel mai profund. Un aspect ce trebuie luat în seamă este faptul că, la nivel abdominal, se pot forma benzi fibroase cu rol cicatricial, care se numesc adeziuni abdominale – acestea vor determina „lipirea” organelor unele de altele.
Astfel, acestea se vor mișca din locul anatomic în care se găsesc și pot cauza ocluzii intestinale. În cele mai multe cazuri, însă, adeziunile nu determină condiții patologice dureroase, iar o histerectomie laparoscopică va reduce cantitatea de țesut cicatricial formată.
-
Care este costul unei histerectomii?
Cel mai avantajos tip de histerectomie, din acest punct de vedere, este cea vaginală. Histerectomia abdominală este cea mai costisitoare, pe de altă parte.
-
Ce presupune recuperarea?
Imediat după o astfel de intervenție, se poate ca pacienta să aibă un cateter (tub de drenaj pornind din vezica urinară), un tub de drenaj inserat la nivel abdominal (în cazul histerectomiei abdominale), tifon inserat la nivel vaginal (în cazul histerectomiilor vaginale) pentru a preveni sângerarea excesivă.
În ziua următoare procedurii, medicul va recomanda o scurtă plimbare pentru a elimina riscul formării trombilor la nivelul membrelor inferioare și pentru a asigura o circulație eficientă.
Perioada de recuperare depinde de tipul de histerectomie efectuat. Pentru cea vaginală, pacienta poate părăsi spitalul în 1-4 zile, însă, pentru cea abdominală, este nevoie de 5 zile de spitalizare. În majoritatea cazurilor, recuperarea completă durează între 6 și 8 săptămâni.
-
Este histerectomia reversibilă?
Nu, histerectomia este o procedură permanentă, fiind îndepărtată o porțiune anatomică importantă a organului. O persoană care a suferit o histerectomie nu mai poate avea copii (adică provoacă sterilitate). De asemenea, histerectomiile opresc permanent sângerarea menstruală, dar fluctuațiile hormonale ale ciclului menstrual se vor întâmpla în continuare, cu excepția cazului în care unei persoane i s-au eliminat ovarele.
După o histerectomie, nu veți mai putea avea copii și nici ciclu mentrsual. Trebuie să vă gândiți cum vă vor afecta aceste schimbări. Vorbește despre preocupările tale cu medicul dumneavoastră.
Poate doriți aduceți partenerul la medicul dumneavoastrăsă vorbească despre preocupări înainte de a decide să efectueze această operație dacă aceasta nu este encesară din cauza unei afecțiuni specifice.
Ce este histerectomia – Autor: Ristea Eduard Mihai
Anul II, Medicină, Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Clinica Venart este specializata in chirurgie ginecologica si in ginecologia oncologica.
Datorita medicilor cu o vasta experienta si a tehnicilor medicale inovatoare, asiguram o experienta operatorie la cele mai inalte standarde de calitate, cu rezultate exceptionale pe termen lung in tratarea afectiunilor ginecologice.
Clinica ginecologie cluj, programari (+40) 364 140 261. Luni – Vineri 08:00 -20:00