Ce este sarcina ectopică (sarcina extrauterină)? O sarcină normală începe atunci când un ovul este fecundat la nivelul trompelor uterine, structuri ce fac legătura dintre ovare și uter. În mod normal, ovulul fecundat se atașează de peretele uterin, urmând ca mai apoi să se formeze embrionul.
Atunci când vorbim despre sarcina extrauterină, numita și sarcina ectopică, ovulul care a fost în prealabil fecundat nu ajunge la nivelul uterului. Cele mai multe sarcini ectopice sunt localizate la nivelul trompelor uterine, dar pot să apară și în alte segmente, cum ar fi ovarul, cervixul sau chiar în cavitatea abdominală, deoarece, în timpul ovulației, ovulul este întâi expulzat la nivelul cavității abdominale, ca mai apoi să fie preluat de către trompele uterine.
Articol recomandat: Care sunt vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie în România?
Sarcina extrauterina. Care sunt simptomele?
Simptomele unei sarcini extrauterine încep să fie evidente pe parcursul primului trimestru de sarcină, mai exact, între săptămânile 4 și 12, iar multe femei nici nu bănuiesc că s-ar confrunta cu așa ceva până la un control sau doar mult mai târziu când manifestă simptome severe. Unele femei care se confruntă cu o astfel de sarcină anormală pot să prezinte semnele fiziologice ale sarcinii, semnele fiind, în plus, confirmate și de un test de sarcină pozitiv.
Principalele simptome ale unei sarcini ectopice sunt:
- Sângerările vaginale- tind să fie puțin diferite de o sângerare menstruală normală. De multe ori au caracter recurent, având o consistență apoasă sau o culoare maronie
- Durerile abdominale și pelvine- împreună cu sângerările vaginale pot să constituie primele semne îngrijorătoare
- Dureri ale articulației umărului- pot cauza sângerări interne, cauzele apariției fiind insuficient cunoscute
- Disconfort în timpul micțiunii
- Durere la nivel lombar
Articol recomandat: Când trebuie să îmi duc copilul la un medic ortoped pediatru?
În anumite cazuri, sarcina poate evolua până în momentul în care ajunge să aibă o dimensiune suficient de mare astfel încât să provoace ruptura trompei uterine. Ruptura trompei uterine poate determina hemoragie internă și astfel trebuie să se intervină cât mai rapid.
Semnele unei rupturi la nivelul trompei uterine includ:
- Durere bruscă și intensă la nivelul abdomenului
- Senzație de vertij sau de leșin
- Senzație de rău
- Paloarea feței
Se poate produce și eliminarea spontană a embrionului printr-un avort tubar, fapt ce duce la sângerare severă ce necesită tratament chirurgical sau doar la o sângerare minimă, necesitând doar monitorizare.
Articol recomandat: Totul despre fibromul uterin: cauze, simptome, tipuri, tratament
Care sunt cauzele unei sarcini extrauterine?
Cauzele pentru care o femeie are o sarcină extrauterină (sarcina ectopică) nu sunt întotdeauna complet cunoscute și poate fi asociată cu îngustări sau blocaje la nivelul trompelor uterine.
Cele mai frecvente cauze asociate unei sarcini ectopice sunt:
- Boala inflamatorie pelvină – survine în cazul unor boli cu transmitere sexuală și se manifestă ca o inflamație a aparatului genital feminine. Boala inflamatorie pelvină: ce este și cum se tratează
- O altă sarcină ectopică – riscul de a avea o a doua sarcină de acest fel este de 10%
- Anumite intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine precum ligatura tubară
- Tratament pentru fertilitate – administrarea de medicamente pentru a stimula ovulația poate crește riscul de a dezvolta o astfel de sarcină anormală
- Sarcină produsă in timpul utilizării unei metode contraceptive intrauterine precum steriletul
- Endometrioza – Totul despre endometrioză una dintre principalele cauze ale infertilității feminine
- Fumatul –
- Vârsta – femeile de peste 35 de ani au un risc mai mare de a dezvolta o sarcină ectopică
Nu există modalități prin care să se prevină o sarcină extrauterină, dar riscul poate fi minimizat prin utilizarea mijloacelor de contracepție pentru a diminua șansele de contactare a unei boli cu transmitere sexuală.
Cum se diagnostichează o sarcină ectopică?
Un examen pelvin poate oferi informații importante precum ariile în care se resimte durerea sau unde se localizează potențialul embrion. Cu toate acestea, nu se poate pune diagnosticul fără un set de analize de sânge și fără o ecografie transvaginală ce permite localizarea cu precizie a sarcinii.
Pentru a confirma faptul că există o sarcină este analizat nivelul de gonadotropină corionică umană (hCG). Acesta este un hormon produs de placentă, iar un nivel scăzut de hCG poate fi un indicator in sarcina ectopică.
Dacă valoarea hCG-ului este cuprinsă între 1500-200 mlU/l și examenul ecografic nu indică o sarcină intrauterină, atunci riscul de a avea o sarcină extrauterină este foarte mare.
În cazul în care nivelul hCG-ului este sub valoarea de 1500 mlU/l și ecografic nu se depistează sarcina, poate fi vorba de o sarcină intrauterine ectopică sau de o sarcină ectopică și se recomandă repetarea acestor procesuri peste câteva zile.
Cum se tratează o sarcină ectopică?
O sarcină localizată la un alt nivel decât cel normal nu se poate deplasa spre uter, astfel că mereu necesită tratament. Există două metode prin care se poate trata o sarcină ectopică: fie prin administrarea de medicamente, fie printr-o intervenție chirurgicală.
Medicamentele folosite au ca acțiune oprirea multiplicării celulare, efectul lor fiind acela de a stopa dezvoltarea embrionului, iar produsul de concepție este resorbit de organism în 4-6 săptămâni.
Această formă de tratament are ca avantaj faptul că nu presupune rezecția trompei uterine. Cel mai adesea se folosește un chimioterapic, metotrexat, ce se administrează sub forma unei doze unice intravenos sau intramuscular. Această metodă este viabilă doar în cazul unei sarcini intr-o fază incipientă, când nu s-a produs ruptura trompei.
Tratamentul chirurgical este indicat în cazul în care la nivelul trompelor uterine a survenit o ruptură, lucru ce reprezintă o urgență medicală. Pacientele care nu pot fi urmărite pe parcursul tratamentului medicamentos reprezintă o altă situație când această formă de tratament este recomandată.
Intervenția chirurgicală se poate face prin incizie abdominală (laparotomie) sau laparoscopic. Aceasta din urmă este o metodă minim invazivă ce asigură o recuperare mai rapidă și un alt aspect pozitiv al acestei proceduri este acela că durerile postoperatorii sunt mai diminuate. Alfa mai multe despre chirurgie generala cluj.
Salpingostomia este procedura în care, în timpul intervenției, se elimină produsului de concepție, iar trompa uterină este lăsată sa se regenereze de una singură. Pe de altă parte, salpingotomia presupune rezecția trompei uterine împreună cu elementele sarcinii ectopice.
Una dintre cele două proceduri este aleasă în funcție de gravitatea hemoragiei sau de condiția în care se află trompa uterină. De asemenea, se ia în calcul și starea în care se află cealaltă trompă uterină.
Există posibile efecte adverse în ambele metode de tratament. În cazul administrării de metrotrexat pot apărea sângerări vaginale, stare de rău generalizat, amețeli. Când vine vorba de intervenția chirurgicală, pot să apară ca efecte adverse cum ar fi durerea, oboseala, sângerările sau o infecție.
Ce este sarcina ectopică (extrauterină) – Autor: Blogoș Carla Claudia, Anul II, Medicină, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.