Ce este angina pectorală?
Angina pectorală se definește ca fiind o durere toracică anterioară care apare atunci când scade aportul de oxigen către o porțiune din miocard și care prezintă niște caractere relativ specificeꓽ
• Este localizată in spatele sternului, osul din centrul toracelui, putând iradia și la nivelul brațului stâng, fața internă a brațului și antebrațului și la nivelul gâtului
• Apariția în crize de durată relativ mică (între 3 și 15 minute)
• Cel mai des este declanșată de efort sau de emoții
• Durerea este una constrictivă, asemănată adesea cu o gheară, cu un caracter de apăsare
• Crizele pot ceda prompt, la 2-3 minute după administrarea de nitroglicerină (sublingual sau spray)
În principiu, angina pectorală este manifestarea primară a ischemiei miocardice, fiind cauzată de un aport insuficient de oxigen la nivelul miocardului (mușchiul inimii) și apare datorită îngustării unuia sau mai multor vase care irigă inima (arterele coronare), cel mai frecvent datorită aterosclerozei (formarea la nivelul tunicii interne și medii a arterelor mijlocii și mari de depozite de plăci ateromatoase, plăci de culoare galbenă, ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage).
Articol recomandat: Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni (VIDEO)
Care sunt cauzele apariției anginei pectorale?
Angina este de obicei cauzată de îngustarea arterelor care furnizează sânge miocardului, devenind îngustate din cauza acumulării de depozite de substanțe grase (placă ateromatoasă) pe traiectul acestora, blocând fluxul de sânge către mușchiul inimii. Aceasta se numește ateroscleroză. Acest lucru vă obligă inima să lucreze cu mai puțin oxigen, provoacând durere. Este posibil să aveți, de asemenea, cheaguri de sânge în arterele inimii, care pot provoca atacuri de cord.
Articol recomandat: Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament
Care sunt simptomele anginei pectorale?
Simptomele anginei includ dureri în piept și discomfort, fiind principalele manifestări ale anginei pectorale. De asemenea, este posibil să aveți dureri în brațe, gât, maxilar, umăr sau spate, care însoțesc durerea toracică.
Alte simptome pe care le puteți avea cu angina pectorală includ:
Ameţeală
Oboseală
Greaţă
Respirație scurtă
Transpiraţie
Aceste simptome trebuie evaluate imediat de un medic care poate stabili dacă aveți angină pectorală stabilă sau angină instabilă, care poate fi un precursor al unui atac de cord.
Care sunt caracteristicile unei angine stabile? Dar ale unei angine instabile?
Caracteristicile anginei stabile sunt:
Se dezvoltă atunci când inima ta este mai solicitată, cum ar fi atunci când faci mișcare sau urci scările
Poate fi de obicei previzibilă și durerea este de obicei similară cu tipurile anterioare de durere toracică pe care le-ați avut
Durează puțin, poate cinci minute sau mai puțin
Dispare mai repede dacă vă odihniți sau utilizați medicamentele pentru angina pectorală
Severitatea, durata și tipul anginei pot varia. Simptome noi sau diferite pot semnala o formă mai periculoasă de angină (angină instabilă) sau un atac de cord.
Caracteristicile anginei instabile (o urgență medicală) sunt următoarele:
Apare chiar și în repaus
Este o schimbare în tiparul obișnuit de angină
Apare neașteptat
Este, de obicei, mai severă și durează mai mult decât angina stabilă, poate cu 30 de minute sau mai mult
Nu poate dispărea cu odihna sau utilizarea medicamentelor pentru angina pectorală
Ar putea semnaliza un atac de cord
Există un alt tip de angină, numită angină variantă sau angină a Prinzmetal. Acest tip de angină este mai rar. Este cauzat de un spasm în arterele inimii care reduce temporar fluxul de sânge.
Care este tratamentul potrivit pentru angina pectorală?
Principalul obiectiv al tratamentului este acela de a preveni infarctul miocardic acut și de a diminua frecvența și intensitatea crizelor anginoase.
Cel mai frecvent tratament prescris în condițiile unei angine pectorale este nitroglicerina, care ajută la ameliorarea durerii și la restabilirea aportului de oxigen celulelor miocardice prin dilatarea vaselor sangvine de la acest nivel. Acest lucru va permite un flux mai mare de sânge către miocard și scade volumul de muncă al inimii.
Tratamentul este inițial unul medicamentos, țintit pe prevenție și ameliorare, însă în cazul ineficienței acestuia, se poate interveni și chirurgical (by-pass coronarian sau angioplastie coronariană).
By-pass-ul coronarian este o procedură chirurgicală care constă în implantarea unui vas de sânge în locul segmentului de vas blocat din anumite cauze astfel încât să se restaureze fluxul sangvin în zona respectivă, în consecință se asigură aportul de sânge oxigenat în țesutul miocardic.
Angioplastia coronariană este o procedură intervențională care constă în dilatarea unei artere coronare (vas de sânge ce asigura vascularizația inimii) care este blocată sau îngustată. Se efectuează inițial coronarografia, care constă în introducerea unor catetere de la nivel inghinal (artera femurală) până la nivelul inimii, unde este eliberată o substanță de contrast care permite diferențierea arterelor inimii. În locul în care una dintre arterele inimii este îngustată se efectuează dilatarea cu balon, cu sau fără introducerea ulterioară a unui stent, proteză vasculară care dilată artera în zona respectivă și rămâne implantată definitiv.
Articol recomandat: Doctor Cristina Pojoga, medic primar gastroenterolog: “Avem un arsenal terapeutic foarte variat și foarte eficace în tratamentul cancerului colorectal”
Cauza principală a anginei este ateroscleroza, de aceea trebuie evitați principalii factori de risc cardiovasculariꓽ
o Fumatul
o Consumul excesiv de alcool
o Sedentarismul
o Obezitatea
o Diabetul zaharat
o Dislipidemia (creșterea nivelului de colecterol sagvin)
o Hipertensiune arterială
Putem preveni angina pectorală?
Menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la întârzierea sau prevenirea anginei pectorale. Un stil de viață sănătos include:
• O dietă sănătoasă
• Activitate fizică regulată
• Managementul stresului
• Renunțarea la fumat
• Menținerea unei greutăți sănătoase
• Utilizarea medicamentelor conform recomandărilor medicului
• Tratarea oricăror afecțiuni conexe, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul și supraponderalitatea
Poți trăi cu angina pectorală?
Dacă suferiți un episode de angină, observați tiparele simptomelor. De exemplu, acordați atenție cauzelor care vă provoacă dureri în piept, cum se simte, cât durează de obicei episoadele și dacă medicamentul vă ameliorează durerea. Sunați la 911 dacă simptomele episodului de angină se modifică brusc, iar angina stabilă se transformă într-o angină instabilă, care este o urgență medicală.
Este important să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a trata boala arterială coronariană subiacentă, care este cauza anginei pectorale. Trebuie să vă controlați factorii de risc: hipertensiune arterială, fumat, niveluri ridicate de colesterol din sânge, lipsă de mișcare, exces de greutate și o dietă bogată în grăsimi saturate.
Administrarea medicamentelor după cum vă indică medicul dumneavoastră este o parte importantă a vieții cu angină pectorală. Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie nitroglicerină, este important să o aveți în permanență la dumneavoastră și să urmați instrucțiunile sale de utilizare ori de câte ori aveți un episod de angină pectorală.
Angina pectorală – Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.