Cum se transmite virusul hepatic C și cum scăpăm de el

Dr. Teodora Man, medic specialist gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, ne explică simptomele hepatitei virale C, cum se  transmite  virusul  hepatic C, complicațiile acesteia și modul în care se poate trata.

Cum se  transmite  virusul  hepatic C și cum scăpăm  de el VIDEO

 

 

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Hepatita virală C este o boală infecțioasă a ficatului care se cronicizează în 75-85% din cazuri și poate evolua spre ciroză hepatică, complicație ce apare la 10-20% din persoanele infectate, după o evoluție a bolii de circa 20 de ani. Momentul în care ciroza se decompensează, adică apare ascita, supraviețuirea la 5 ani se reduce cu 50%.

Articol recomandat: Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagian VIDEO

Un procent de 1-4% dintre pacienți vor dezvolta hepatocarcinom, adică o tumoare malignă a ficatului, dificil de tratat și cu un prognostic rezervat pe termen lung”, explică dr. Teodora Man.

Hepatica cronică C este o problemă mondială de sănătate. Potrivit OMS, virusul hepatic C afectează peste 71 de milioane de oameni, în întreaga lume, și circa 40000 de persoane mor anual din cauza consecințelor acestui virus.

“În România, datele arată o prevalență de 2-3%, adică aproximativ 40000 de persoane infectate cu virusul hepatic C. Până în 2030 se dorește eliminarea virusului hepatic C din statele UE, iar pentru acest lucru se recurge la: testare extensivă, tratamentul pacienților cu hepatită cronică virală C indiferent de gradul de fibroză, conștientizarea pericolului axată în special pe transmiterea virusului de la mamă la făt și identificarea și tratarea persoanelor cu potențial de transmitere a infecției”, spune dr. Teodora Man.

Vezi si: Sindromul de intestin iritabil, sfatul medicului Dr. Anca Moldovan Pop VIDEO

- Articolul continua mai jos-

Virusul hepatic C se transmite prin:

 • Contact direct cu sângele persoanei contaminate
 • Ace refolosite (cum sunt situațiile în care unii oameni își administrează droguri)
 • Transfuzii repetate în antecedente
 • Tatuaje
 • Manevre medicale invazive cu ustensilenesterilizate și reutilizate
 • Contact sexual neprotejat
 • Perinatal, de la mama infectată la făt

NU se transmite prin: contact cu obiecte sau cu persoane infectate, sărut, apă sau alimente.

Grupe de risc:

 • pacienți cu boli imune
 • diabetici
 • pacienți cu spitalizări multiple pentru acte chirurgicale
 • pacienți cu hemodializă

Simptome:

 • Majoritatea pacienților sunt asimptomatici
 • Simptome ușoare nespecifice (oboseală, astenie, fatigabilitate, jenă în hipocondrul drept, dureri musculare și articulare)
 • Când infecția avanseazăși se instalează ciroza sau hepatocarcinomul mai pot apărea simptome suplimentare precum: scăderea importantă în greutate, acumularea de lichid la nivelul abdomenului, icter, hemoragie digestivă superioară, somnolență sau confuzie.

Metode de diagnostic

 • Serologice: test de identificare a anticorpilor din organism, teste de determinare a încărcăturii virale și a replicării virale, ARN al virusului hepatic C. Acesta din urmă se poate altera la 1-2săptămâni de la infectare, în timp ce testele de identificare a anticorpilor pot detecta infecția mai târziu, la 4-10 săptămâni de la contaminare.

“În ultimii ani, tratamentul hepatitei virale C a evoluat foarte mult. Au fost descoperite noi medicamente antivirale, denumite antivirale cu acțiune directă. De asemenea, regimul de tratament  fără interferon, are o eficacitate foarte mare și o rată ridicată de eradicare a virusului, de peste 95%. Aceste molecule au și avantajele administrării pe cale orală, pe o durată relativ scurtă de tratament, de 8-12 săptămâni, cu un număr redus de reacții adverse, astfel încât complianța pacientului la tratament este foarte bună. Dintre acestea enumerăm câteva care sunt prezente și în România: harvoni, viekirax, exviera, vosevi”, explică medicul Teodora Man.

-Articolul continua mai jos-

 De aceste tratamente pot beneficia gratuit pacienții cu hepatită virală C, indiferent de gradul de fibroză și ciroză hepatică compensată.

“Din păcate, dacă tratamentul a fost inițiat în stadiul de ciroză, virusul se elimină, însă ciroza nu mai regresează. De aceea este foarte importantă urmărirea ecografică a pacientului la 3 luni în primul an, iar ulterior la 6 luni, pentru că riscul de dezvoltare a hepatocarcinomului rămâne crescut în continuare”, spune dr. Teodora Man medic in cadrul clinicii de gastroenterologie cluj Gastromed .

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...