fbpx

Cum se transmite virusul hepatic C și cum scăpăm de el

Dr. Teodora Man, medic specialist gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, ne explică simptomele hepatitei virale C, cum se  transmite  virusul  hepatic C, complicațiile acesteia și modul în care se poate trata.

Cum se  transmite  virusul  hepatic C și cum scăpăm  de el VIDEO

 

 

- Articolul continua mai jos-

Hepatita virală C este o boală infecțioasă a ficatului care se cronicizează în 75-85% din cazuri și poate evolua spre ciroză hepatică, complicație ce apare la 10-20% din persoanele infectate, după o evoluție a bolii de circa 20 de ani. Momentul în care ciroza se decompensează, adică apare ascita, supraviețuirea la 5 ani se reduce cu 50%.

Articol recomandat: Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagian VIDEO

Un procent de 1-4% dintre pacienți vor dezvolta hepatocarcinom, adică o tumoare malignă a ficatului, dificil de tratat și cu un prognostic rezervat pe termen lung”, explică dr. Teodora Man.

Hepatica cronică C este o problemă mondială de sănătate. Potrivit OMS, virusul hepatic C afectează peste 71 de milioane de oameni, în întreaga lume, și circa 40000 de persoane mor anual din cauza consecințelor acestui virus.

“În România, datele arată o prevalență de 2-3%, adică aproximativ 40000 de persoane infectate cu virusul hepatic C. Până în 2030 se dorește eliminarea virusului hepatic C din statele UE, iar pentru acest lucru se recurge la: testare extensivă, tratamentul pacienților cu hepatită cronică virală C indiferent de gradul de fibroză, conștientizarea pericolului axată în special pe transmiterea virusului de la mamă la făt și identificarea și tratarea persoanelor cu potențial de transmitere a infecției”, spune dr. Teodora Man.

Vezi si: Sindromul de intestin iritabil, sfatul medicului Dr. Anca Moldovan Pop VIDEO

- Articolul continua mai jos-

Virusul hepatic C se transmite prin:

 • Contact direct cu sângele persoanei contaminate
 • Ace refolosite (cum sunt situațiile în care unii oameni își administrează droguri)
 • Transfuzii repetate în antecedente
 • Tatuaje
 • Manevre medicale invazive cu ustensilenesterilizate și reutilizate
 • Contact sexual neprotejat
 • Perinatal, de la mama infectată la făt

NU se transmite prin: contact cu obiecte sau cu persoane infectate, sărut, apă sau alimente.

Grupe de risc:

 • pacienți cu boli imune
 • diabetici
 • pacienți cu spitalizări multiple pentru acte chirurgicale
 • pacienți cu hemodializă

Simptome:

 • Majoritatea pacienților sunt asimptomatici
 • Simptome ușoare nespecifice (oboseală, astenie, fatigabilitate, jenă în hipocondrul drept, dureri musculare și articulare)
 • Când infecția avanseazăși se instalează ciroza sau hepatocarcinomul mai pot apărea simptome suplimentare precum: scăderea importantă în greutate, acumularea de lichid la nivelul abdomenului, icter, hemoragie digestivă superioară, somnolență sau confuzie.

Metode de diagnostic

 • Serologice: test de identificare a anticorpilor din organism, teste de determinare a încărcăturii virale și a replicării virale, ARN al virusului hepatic C. Acesta din urmă se poate altera la 1-2săptămâni de la infectare, în timp ce testele de identificare a anticorpilor pot detecta infecția mai târziu, la 4-10 săptămâni de la contaminare.

“În ultimii ani, tratamentul hepatitei virale C a evoluat foarte mult. Au fost descoperite noi medicamente antivirale, denumite antivirale cu acțiune directă. De asemenea, regimul de tratament  fără interferon, are o eficacitate foarte mare și o rată ridicată de eradicare a virusului, de peste 95%. Aceste molecule au și avantajele administrării pe cale orală, pe o durată relativ scurtă de tratament, de 8-12 săptămâni, cu un număr redus de reacții adverse, astfel încât complianța pacientului la tratament este foarte bună. Dintre acestea enumerăm câteva care sunt prezente și în România: harvoni, viekirax, exviera, vosevi”, explică medicul Teodora Man.

-Articolul continua mai jos-

 De aceste tratamente pot beneficia gratuit pacienții cu hepatită virală C, indiferent de gradul de fibroză și ciroză hepatică compensată.

“Din păcate, dacă tratamentul a fost inițiat în stadiul de ciroză, virusul se elimină, însă ciroza nu mai regresează. De aceea este foarte importantă urmărirea ecografică a pacientului la 3 luni în primul an, iar ulterior la 6 luni, pentru că riscul de dezvoltare a hepatocarcinomului rămâne crescut în continuare”, spune dr. Teodora Man medic in cadrul clinicii de gastroenterologie cluj Gastromed .

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari