Ce este boala arterială periferică pe intelesul tuturor

Ce este boala arterială periferică?

Boala arterială periferică este o problemă circulatorie în care arterele de la nivelul membrelor se îngustează din diferite cauze, reducând fluxul de sânge care ajunge la țesuturile din membrele dumneavoastră.

Când dezvoltați o boală a arterelor periferice, picioarele sau brațele – de obicei picioarele – nu primesc suficient flux de sânge pentru a ține pasul cu necesarul de oxigen și substanțe nutritive de care au nevoie. Acest lucru poate provoca simptome, cum ar fi dureri de picioare la mers (claudicație).

Boala arterelor periferice este, de asemenea, probabil un semn al unei acumulări de depozite grase în arterele dumneavoastră (ateroscleroză). Această afecțiune vă poate îngusta arterele și reduce fluxul de sânge la picioare și, ocazional, la brațe.

- Articolul continua mai jos-

Deseori puteți trata cu succes boala arterelor periferice doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos, făcând exerciții fizice, consumând o dietă sănătoasă și renunțând la tutun sub orice formă.

Care sunt cauzele bolii arteriale periferice?

Boala arterelor periferice este adesea cauzată de o afecțiune numită ateroscleroză. În ateroscleroză, depozitele de grăsime se acumulează pe pereții arterelor formând o placă ateromatoasă și reduc fluxul de sânge.

Deși discuțiile despre ateroscleroză se concentrează de obicei pe inimă, boala poate afecta și de obicei afectează arterele din întregul corp. Când apare în arterele care furnizează sânge membrelor tale, provoacă boli ale arterelor periferice.

Mai puțin frecvent, cauza bolii arterelor periferice poate fi inflamația vaselor de sânge, rănirea membrelor, anatomia neobișnuită a ligamentelor sau a mușchilor sau expunerea la radiații.

Ce semne și simptome sunt asociate acestei afecțiuni?

Articol recomandat: Cum se transmite virusul hepatic C și cum scăpăm de el

În timp ce mulți oameni care suferă de boala arterială periferică au simptome ușoare sau nu prezintă simptome deloc, unii pot manifesta unele simptome serioase, cum ar fi dureri de picioare atunci când merg (claudicație).

- Articolul continua mai jos-

Simptomele claudicației includ dureri musculare sau crampe la nivelul picioarelor sau brațelor care sunt declanșate de activitate, cum ar fi mersul pe jos, dar dispare după câteva minute de odihnă. Localizarea durerii depinde de localizarea arterei înfundate sau îngustate. Durerea gambei este cea mai frecventă locație. Severitatea claudicației variază foarte mult, de la disconfort ușor până la durere debilitantă. Claudicația severă vă poate face dificilă mersul pe jos sau alte activități fizice.

Alte semnele și simptome ale bolii arterelor periferice includ:

  • Crampe dureroase la unul sau la ambii mușchi ai șoldurilor, coapselor sau gambei după anumite activități, cum ar fi mersul sau urcarea scărilor
  • Amorțeală sau slăbiciune a picioarelor
  • Răceală la nivelul piciorului, mai ales în comparație cu cealaltă parte
  • Răni pe degetele de la picioare care nu se vindecă
  • Schimbare a culorii picioarelor
  • Căderea părului sau creșterea mai lentă a părului pe membrele inferioare
  • Piele strălucitoare pe picioare
  • Fără puls sau puls slab în extremitatea inferioară
  • Disfuncție erectilă la bărbați
  • Durere când vă folosiți brațele, cum ar fi durerea și crampele atunci când tricotați, scrieți sau faceți alte sarcini manuale

Dacă boala arterelor periferice progresează, durerea poate apărea chiar și atunci când sunteți în repaus sau când vă culcați. Poate fi suficient de intens pentru a perturba somnul. Așezarea picioarelor peste marginea patului sau mersul în jurul camerei poate ușura temporar durerea.

Articol recomandat: Cum se manifestă și cum se tratează alergiile?

Ce pacienți prezintă un risc crescut de dezvoltare a bolii arteriale la nivelul membrelor inferioare?

Pacienții cu vârsta mai mică de 50 de ani care asociază diabet și un alt factor de risc pentru ateroscleroză (fumat, dislipidemie, hipertensiune, hiperhomocisteinemie)

Pacienții cu vârsta între 50 și 69 de ani care asociază diabet sau istoric de fumat.

-Articolul continua mai jos-

Pacienții cu vârsta peste 70 de ani.

Simptome la nivelul membrelor inferioare ce apar la mers, sugestive pentru claudicație sau durere ischemică de repaus.

Pulsatii anormale (de amplitudine scăzută) ale arterelor membrelor inferioare.

Boală aterosclerotică cunoscută la nivel coronarian, carotidian sau arterei renale.

Cum diagnosticăm boala arterială periferică?

Diagnosticul de boală arterială periferică se poate face cu ajutorul unor teste pentru stabilirea exactă a localizării anatomice a leziunii aterosclerotice, precum și gradului stenozei.

Există două tipuri de explorări paraclinice folosite pentru diagnosticul pacienților cu boală
arterială periferică:

• Teste non-invazive vasculare
• Tehnici imagistice (angiografia, ecografia Doppler color)

Principalele teste sunt:

Indicele gleznă‐braț – Diagnosticul de boala arterială periferică poate fi stabilit pe baza examenului clinic şi a indicelui gleznă‐braț. Indicele gleznă braț este raportul dintre tensiunea arterială sistolică la nivelul gleznei si cea la nivel brațului. Daca indicele gleznă‐braț este normal dar suspiciunea clinică e mare se va realiza indicele gleznă‐braț după efort: inițial e măsurat în repaus după care pacientul e pus să meargă pe covorul rulant până ce apare claudicația şi se repetă măsurătoarea dupa efort.

Presiunea segmentală sistolică la diferite nivele pentru detectarea şi localizarea leziunilor semnificative hemodinamic la nivelul vaselor. Spre deosebire de indicele gleznă‐ braț, măsurarea presiunii segmentare poate determina localizarea leziunii.

Pletismografia segmentală sau înregistrarea puls‐volum detectează modificările de volum și poate prezice riscul de ischemie critică si de amputare.

Indexul deget‐braț folosit la pacienții care suferă de diabet în evoluție îndelungată, insuficiență renală sau alte afecțiuni ce determină calcificări vasculare, determinând presiuni sistolice fals crescute și erori în punerea unui diagnostic.

Analizarea curbelor de velocitate Doppler.

Cum diagnosticăm boala arterială periferică?

Diagnosticul de boală arterială periferică se poate face cu ajutorul unor teste pentru stabilirea exactă  a localizării anatomice a leziunii aterosclerotice, precum și gradului stenozei.

Există  două  tipuri de explorări paraclinice folosite pentru diagnosticul pacienților cu boală arterială periferică:

• Teste non-invazive vasculare

• Tehnici imagistice (angiografia, ecografia Doppler color)

Principalele teste sunt:

Indicele gleznă‐braț Diagnosticul de boala arterială periferică poate fi stabilit pe baza examenului clinic  şi a indicelui gleznă‐braț.   Indicele gleznă braț este raportul dintre tensiunea arterială sistolică la nivelul gleznei si cea la nivel brațului. Daca indicele gleznă‐braț  este normal dar suspiciunea clinică e mare se va realiza indicele gleznă‐braț după efort: inițial e măsurat în repaus după  care pacientul e pus să meargă pe covorul rulant până ce apare claudicația şi se repetă măsurătoarea dupa efort.

2. Presiunea segmentală sistolică la diferite nivele pentru detectarea  şi localizarea leziunilor semnificative hemodinamic la nivelul vaselor. Spre deosebire de indicele gleznă‐  braț, măsurarea presiunii segmentare poate determina localizarea leziunii.

3. Pletismografia segmentală sau înregistrarea puls‐volum  detectează modificările de volum și poate prezice riscul de ischemie critică si de amputare.

4. Indexul deget‐braț à folosit la pacienții care suferă de diabet în evoluție îndelungată, insuficiență renală sau alte afecțiuni ce determină  calcificări vasculare, determinând presiuni sistolice fals crescute și erori în punerea unui diagnostic.

5. Analizarea curbelor de velocitate Doppler.

  • În ce constă tratamentul?

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați aspirină sau alte medicamente antiplachetare similare pentru a preveni complicațiile grave ale bolii arteriale și ateroscleroza asociată. De asemenea, poate fi necesar să luați medicamente pentru a reduce colesterolul din sânge

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală numită bypass la nivelul arterelor blocate, care constă în implantarea unui vas de sânge în locul segmentului de vas blocat din anumite cauze astfel încât să se restaureze fluxul sangvin în zona respectivă.

  • Pacienții care suferă de această afecțiune trebuie să respecte un anumit regim alimentar?

Răspunsul este da! În multe cazuri, când este vorba de o formă incipientă sau ușoară de boală arterială periferică, chiar și tratamentul poate consta doar din evitarea anumitor alimente dăunătoare și adoptarea unei diete sănătoase.

  • Limitați grăsimile saturate și cantitatea de sare.
  • Evitați alimentele zaharate și procesate.
  • Mănâncă o varietate de fructe și legume.
  • Alegeți cereale integrale.
  • Alegeți surse de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi puiul și peștele.
  • Alegeți produse lactate degresate sau cu conținut scăzut de grăsimi.

Pe lângă respectarea unui regim alimentar, medicii recomandă și urmăătoarele:

  • Renunțarea la fumat
  • Menținerea glicemiei în limite normale
  • Activitate fizică regulată
  • Menținerea în limite normale a colesterolului și tensiunii arteriale.

Ce este boala arterială periferică. Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.

„Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Alfa mai multe despre metodele de tratament boala arteriala periferica.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari