Sindromul de intestin iritabil – Stresul, factorul declanșator

Dr. Anca Moldovan Pop, medic primar gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, ne explică se înseamnă sindromul de intestin iritabil și cum scăpăm de această problemă.

Dr. Anca Moldovan Pop, medic primar gastroenterolog, cu experienta de 7 ani ca medic gastroenterolog la Spitalul Judetean Alba. Domenii de interes: Boala Crohn, Colita ulcerativa, Sindrom de intestin iritabil, Boala de reflux gastroesofagian, Cancer colorectal, Cancer gastric, Infectia cu Helicobacter Pylori, Cancer gastric si esofagian, Pancreatita cronica, Litiaza biliara, Cancerul pancreatic, Patoligia hemoroidala.

Sindromul de intestin iritabil, sfatul medicului Dr. Anca Moldovan Pop VIDEO

“Sindromul de intestin iritabil este o condiție medicală în care intestinul reacționează exagerat la anumiți stimuli exteriori de tip: alimentație; fumat; medicamente precum antibiotice sau antiinflamatoar; evenimente personal-familiale precum schimbarea locului de muncă, deces, divorț sau boli.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, există personalități mai anxioase care sunt predispuse la apariția sindromului de intestin iritabil. De mare importanță în declanșarea sindromul de intestin iritabil este lipsa de relaxare, care duce la sindromul de epuizare fizică și emoțională, numită Burnout”, explică dr. Anca Moldovan Pop.

Sindromul de intestin iritabil apare la adultul tânăr, activ, și este a doua cauză de absenteism de la locul de muncă, după infecțiile virale.

“Ca factor declanșator, stresul este foarte important, pentru că factorii psihologici au rol decisiv. Stresul poate fi reprezentat de o alimentație defectuoasă, cum ar fi nerespectarea regimului de mese, mâncatul seara sau între mese, săderea cantității de fructe și legume proaspete și creșterea cantității de carne.

Somnul este, iarăsi, eun element foarte important în declanșarea de sindromul de intestin iritabil. Un somn de 6-8 ore este recomandat. De asemenea, ideal este să ne culcăm seara înainte de ore 24, pentru că după această oră digestia se oprește, iar organele digestive se odihnesc și se regenerează.

Și mișcarea sau practicarea unui sport sunt foarte importante la fel ca și ierșitul în aer liber, pentru că procesele de digestive (absorbție și defecație) se realizează cu ajutoul mușchilor, asta, pe lângă faptul că aceste activități aduc energie pozitivă și bună-dispoziție”, explică medicul Anca Moldovan Pop.

Sindromul de intestin iritabil, care sunt simptomele

  • Balonare
  • Disconfort abdominal
  • Durere abdominală sub formă de crampe, la care se asociază tulburări ale tranzitului, de tipul diaree sau constipație.
  • Zgomote intestinale (bolborisme)
  • Eliminare de gaze în exces (flatulență sau eructație)

“În general, pacienții care suferă de sindromul intestinului iritabil pot avea 1-2 simptome sau pe toate. Toate aceste simptome se ameliorează, sau chiar dispar, după defecație.

- Articolul continua mai jos-

Paradoxul este că avem de a face cu un colon sănătos. Colonoscopia, în generală, arată fără modificări, iar toate aceste simptome sunt date , de fapt, de un dezechilibru al funcției intestinale”, afirmă dr. Ana Moldovan Pop.

Tratamentul este  unul simptomatic la sindromul de intestin iritabil

“Diagnosticul de intestin iritabil e un diagnostic de excludere așa că vom face pacienților o serie de teste uzuale, analize de sânge sau de scaun, care vor elimina alte patologii virale, bacteriene, inflamatorii sau intoleranțe abdominale.

Se face și o ecografie abdominală, pentru a se exclude o litiază biliară veziculară sau alte boli hepato-bilio-pancreatice, pentru că toate aceste afecțiuni se pot manifesta cu aceleași simptome.

În cazuri selecționate, în funcție de categoria de vîrstă, de simptome, de istoricul personal și familial al pacientului, medicul poate recomanda gastroscopie sau colonoscopie.

Tratamentul se adresează disconfortului și durerilor abdominale și este un tratament simptomatic, de tip analgezice și antispatice; trimebutina, bromură de otilonium, mebeverina. De asemnea, se folosesc și absorbante de gaze intestinale: cărbune medicinal, simeticona, sau există alte medicamente ce întrunesc un antialgic și un absorbant de gaze intestinale.

O altă direcție de tratament vizează flora intestinală și microbiomul intestinal iar medicamentele sunt: rifaximina și prebioticele și probioticele.

-Articolul continua mai jos-

Unii pacienți au nevoie și de sfaturi practice legate de dietă, alimente și sport, metode de relaxare (masaje, yoga, tehnici de rugăciune, meditație, psihoterapie).

În unele situații este necesară asocierea tratamentului psihiatric, dar, de obicei, aceste tratamente sunt de scurtă durată”, a mai explicat medicul gastroenterolog, Anca Moldovan Pop.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari