Tot ce trebuie să știi despre colicile bebelușului tău

Colicile la bebeluși. Ce sunt colicile? Colicile sunt episoade de plâns frecvente, prelungite și intense sau agitațe la un copil sănătos, fără un motiv evident. Este cel mai frecvent în primele 6 săptămâni de viață. De obicei, dispare de la sine până la vârsta de 3 până la 4 luni. Poate avea până la 1 din 4 nou-născuți.

Articol recomandat: Displazia congenitală de șold, la bebeluș. Cum își poate da seama mama de existența ei

Cum recunoaștem colicile la bebeluși (simptome)?

Medicii diagnostichează colicile la bebelusi după “regula celor 3”, atunci când bebelușul plânge:

 • Mai mult de 3 ore pe zi
 • De mai mult de 3 ori pe săptămână
 • Durează mai mult de 3 săptămâni

Iată câteva semne la care ar trebui să fim atenți pentru a ne da seama că bebelușul nostru suferă de colici:

- Articolul continua mai jos-
 • Colicile se repetă și respectă în general „regula de trei”: plânsul durează în total cel puțin trei ore pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână și cel puțin trei săptămâni consecutive.
 • Plânsul apare adesea la aproximativ aceeași oră în fiecare zi (de obicei după-amiaza târziu sau seara devreme, dar poate varia).
 • Bebelușul tău pare să plângă fără motiv (nu pentru că are scutec murdar sau este flămând sau obosit).
 • Copilul își poate ridica picioarele, strânge pumnii și, în general, își mișcă picioarele și brațele mai mult.
 • Bebelușul tău va închide adesea ochii sau îi va deschide foarte larg, își va încreți fruntea și chiar își va ține respirația scurt.
 • Activitatea intestinului poate crește.
 • Mâncarea și somnul sunt întrerupte de plâns – bebelușul caută frenetic un mamelon doar ca să-l respingă odată ce a început suptul sau doarme câteva clipe doar pentru a se trezi țipând.

Articol recomandat: Importanța vaccinării la copil – Istoria unui scandal internațional: vaccinul ROR

Din ce cauză apar colicile la bebeluși, când și cât durează?

Cauzele apariției colicilor sunt încă necunoscute pentru medici, însă aceștia susțin că nu au o cauză genetică și nu sunt cauzate de niciun eveniment petrecut cât timp sunteți însărcinată sau în timpul travaliului. Dar, există unele teorii care ar putea să le explice apariția:

 • Sistemul digestiv nedezvoltat complet à digestia este un rol important la noului sistem gastro-intestinal al bebelușului. Drept urmare, dacă alimentele tranzitează prea repede și nu se descompun complet, provoacă dureri intestinale.
 • Reflux gastroesofagian à Cercetările au descoperit că boala de reflux gastroesofagian (adesea rezultatul unui sfincter esofagian inferior nedezvoltat, mușchiul care favorizează scurgerea acidului stomacal înapoi în gât și gură, care poate irita esofagul) poate declanșa episoade colice, deși nu provoacă colici.
 • Alergii alimentare sau sensibilitate à Unii experți consideră că colicile sunt rezultatul unei alergii la proteinele din laptele de vacă (sau intoleranța la lactoză) la bebelușii hrăniți cu lapte.
 • Expunerea la tutunà Mai multe studii arată că mamele care fumează în timpul sau după sarcină au mai multe șanse să aibă copii cu colici, iar fumatul pasiv poate fi, de asemenea, un vinovat. Deși legătura există, nu este clar modul în care fumul de țigară ar putea fi legat de colici. Concluzia din mai multe motive semnificative de sănătate: nu fumați și nu lăsați pe nimeni să fumeze în jurul copilului.
 • Hipersensibilitatea la stimuli à Cu atâtea senzații noi care vin asupra lor, unii sugari devin copleșiți, adesea la sfârșitul zilei. Pentru a elibera stresul, plâng. Colica se termină, spune teoria, când bebelușul învață cum să filtreze stimulii de mediu și, făcând acest lucru, evită o supraîncărcare senzorială.

Este posibil ca colicile la bebelusi să înceapă în jurul vârstei de 2 săptămâni dacă copilul dumneavoastră este născut la termen sau mai târziu dacă s-au născut prematur.

Colicile la bebelusi aproape întotdeauna dispare de la sine până la vârsta de 3 sau 4 luni.

Se poate întâmpla indiferent de sexul bebelușului, de ordinea nașterii acestora și de faptul că alăptați la sân sau cu ajutorul biberonului.

Copiii care au avut colici nu se dezvoltă diferit față de cei care nu au avut.

- Articolul continua mai jos-

Articol recomandat: Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Cum putem remedia colicile la bebeluși?

Deoarece cauza poate varia sau este de cele mai multe ori necunoscută, nu există tratamente dovedite pentru colici. Cu toate acestea, este posibil să vă puteți calma bebelușul și să scurtați episoadele de plâns dacă aflați ce declanșează colica.

Din tehnicile folosite pentru a remedia colicile la bebeluși, medicii recomandă să:

 • Vă așezați bebelușul pe burtă.. Schimbarea de poziție poate ajuta la calmarea unor colici. De asemenea, puteți freca spatele bebelușului, care este atât liniștitor, cât și ajută la eliminarea gazelor.
 • Tineți bebelușul în brațe. Bebelușii cu colici răspund adesea bine la ținutul în brațe .
 • Țineți bebelușul în poziție verticală după hrănire. Refluxul gastroesofagian care cauzează simptome ale colicilor, poate fi un factor care contribuie la unii copii cu colici. Acești bebeluși suferă de arsuri la stomac, deoarece laptele matern sau formula revine prin esofag. Ținerea bebelușului în poziție verticală după hrănire poate reduce simptomele de reflux și poate să-I calmeze.
 • Schimbați formula. Disconfortul cauzat de intoleranță sau alergie la proteinele din lapte poate fi, de asemenea, parțial responsabil pentru colicile bebelușului, deși acest lucru este mai puțin frecvent dacă plânsul sau agitația sunt singurul simptom. În acest caz, trecerea la o formulă elementară sau una cu o sursă diferită de proteine poate face mai ușor digerarea.

Cum facem diferența dintre colicile la bebeluși și plânsul obișnuit?

Pentru ca bebelușul nostru să se oprească din plâns, ar fi util să putem diferenția plânsul cauzat de apariția colicilor la bebelusi sau plânsul obișnuit, atunci când acesta are nevoie de ceva.

De obicei, plânsul cauzat de colică este mai puternic și mai intens decât plânsul normal, uneori putem avea impresia că e un țipăt. De asemenea, copii care suferă de colici sunt foarte dificil de consolat și tind să plângă maim ult pe parcursul zilei decât cei fără colici. Cel mai adesea, crizele cauzate de colici se repetă zilnic, dar unii bebeluși au și zile în care acestea lipsesc.

Colicile la bebeluși – Autor: Fer Laura-Antonia, coordonator „Medici pentru tine”

-Articolul continua mai jos-

„Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Aflati mai multe despre: pediatru cluj, ortopedie cluj, cardiologie cluj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari