fbpx

Bolile colecistului – cele mai frecvente afecțiuni asociate vezicii biliare

Ce este colecistul?

Bolile colecistului – Colecistul sau vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, localizat pe fața inferioară a ficatului, fiind acoperit de acesta. Vezica biliară stochează bila produsă de ficat, fiind astfel un rezervor temporar al bilei. După mese, vezica biliară este goală și plată, ca un balon dezumflat, în urma eliberării bilei. Înainte de masă, vezica biliară poate fi plină de bilă și de dimensiunea unei pere mici.

Ca răspuns la anumite semnale nervoase sau umorale, vezica biliară eliberează bila în intestinul subțire printr-o serie de tuburi numite canale biliare. Bila ajută la digerarea grăsimilor, dar prezența vezicii biliară nu este esențială.

Îndepărtarea vezicii biliare la un individ sănătos nu cauzează în mod obișnuit probleme de sănătate sau digestie, dar poate întotdeauna apărea un risc redus de diaree sau malabsorbție a grăsimilor.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate vezicii biliare?

Asemănător altor organe, vezica biliară poate suferi anumite patologii, care determină în majoritatea cazurilor următorele simptome generale:

- Articolul continua mai jos-

• Durere – unul dintre cele mai comune simptome în problemele ce țin de colecist. Această durere este localizată de obicei în epigastru, partea superioară și dreaptă a abdomenului. De asemenea, această durere poate fi una ușoară și intermitentă, sau poate fi destul de severă și frecventă. În unele cazuri, durerea poate începe să radieze în alte zone ale corpului, inclusiv în spate și piept.

• Greață și vărsăturile se numara printre bolie colecistului – sunt și acestea simptome comune și frecvent apărute în cazul problemelor vezicii biliare. Dar, afecțiunile cronice ar putea cauza și alte probleme digestive, cum ar fi reflux gastroesofagian.

• Febră și frisoane – Frisoanele sau febra inexplicabilă pot semnala prezența unei infecții la nivelul organismului. Dacă aveți o infecție, aveți nevoie de tratament înainte ca aceasta să se agraveze. Infecția poate deveni amenințătoare dacă se răspândește în alte părți ale corpului.

• Diaree cronică – reprezentată de mai mult de 4 scaune zilnice, pentru cel puțin 3 luni semnaleaza bolile colecistului.

• Icter – pielea de culoare galbenă poate fi semnul unui blocaj la nivelul conductelor biliare.

Printre bolile colecistului se numara si unele dintre cele mai frecvent patologii care afectează colecistul sunt:

- Articolul continua mai jos-

Calculii biliari (litiaza biliară) reprezintă depozite dure de material formate la nivelul colecistului sau a ductelor biliare. Pietrele biliare variază de la dimensiuni de la mici ca un bob de nisip la mare ca o minge de golf. Unii oameni dezvoltă o singură piatră biliară, în timp ce alții dezvoltă mai multe pietre biliare în același timp.

Persoanele care prezintă simptome din calculii biliari necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Calculii biliari (bolile colecistului) care nu provoacă semne și simptome nu necesită de obicei tratament chirurgical, ci doar schimbarea stilului de viață și al alimentației.

Printre bolile colecistului se numara si colecistita reprezintă inflamația vezicii urinare. În cele mai multe cazuri, calculi biliari formați la nivelul ductelor biliare cauzează colecistita din cauza acumulării bilei la nivelul vezicii biliare și iritarea pereților acestora, care duce consecutive, la apariția inflamației.

Alte cauze ale colecistitei (bolile colecistului) includ probleme ale căilor biliare, tumori, boli grave și anumite infecții. Dacă nu este tratată, colecistita poate duce la complicații grave, uneori care pun viața în pericol, cum ar fi o ruptură a vezicii biliare și revărsarea bilei în cavitatea abdominală.

Bolile colecistului implică deseori îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomia).

În ce constă colecistectomia?

Operația de îndepărtare a vezicii biliare, cunoscută și sub numele de colecistectomie (colecist – vezica biliară), este o procedură foarte frecvent folosită pentru tratamentul patologiilor legate de vezica biliară.

-Articolul continua mai jos-

O colecistectomie este o intervenție chirurgicală obișnuită și prezintă un risc mic de complicații. În majoritatea cazurilor, pacienții își revin și sunt externați în aceeași zi.

O colecistectomie pentru a peveni bolile colecistului se realizează cel mai frecvent prin metoda laparoscopică, prin introducerea unei mici camere video și a unor instrumente chirurgicale speciale prin patru incizii mici pentru a vedea în interiorul abdomenului și a îndepărta vezica biliară. Medicii numesc aceasta o colecistectomie laparoscopică.

În unele cazuri, o incizie mare poate fi utilizată pentru îndepărtarea vezicii biliare. Aceasta se numește colecistectomie deschisă.

Care sunt riscurile colecistectomiei?

O colecistectomie prezintă un risc mic de complicații, printre care se numără:

• Scurgere de bilă
• Hemoragie
• Infecţie
• Lezarea structurilor din apropiere, cum ar fi canalul biliar, ficatul și intestinul subțire
• Riscuri de anestezie generală, precum cheaguri de sânge și pneumonie

La ce să te aștepți după operația de colecistectomie?

Recuperarea este una rapidă, la fel și externarea.

Veți simți puțină durere după operație. Durerea la locul inciziei și la nivelul abdomenului este frecventă și normală. S-ar putea să aveți și dureri la nivelul umerilor. Aceasta este cauzată de aerul introdus în abdomen în timpul operației. Durerea de umăr ar trebui să dispară în 24 până la 48 de ore. Durerea poate fi adresată cu o cantitate mică de medicamente prescrisă de doctoral dumneavoastră.

Ar trebui să revii la activitatea fizică de dinainte în ritmul dictat de organism pentru a preveni bolile colecistului. Medicii recomandă mersul pe jos. Puteți urca și coborî scările în ziua operației. De obicei, revenirea completă la activitatea normală se face dupa o săptămână de la intervenția laparoscopică.

Când să-ți contactezi doctorul după operație și ce ar trebui să te îngrijoreze?

După aproximativ 2 sau 3 săptămâni de la operație o să reveniți la un control cu chirurgul dumneavostră pentru a verifica recuperarea după operație și dacă lucrurile decurg normal. Însă, ar trebui să contactați chirurgul sau medical de familie dacă aveți oricare dintre problemele de mai jos după operație:

Febră peste 38,5 C
• Durere severă sau edeme la nivelul abdomenului
• Piele galbenă (icter)
• Senzație de rău sau vărsături (greață sau vărsături) – Sunați medicul dacă nu puteți mânca sau bea.
• Sânge sau puroi provenind din oricare dintre incizii – Sau roșeață care se răspândește sau se înrăutățește.
• Durere la care medicamentele nu vă ajută.
• Probleme de respirație sau tuse.

Ce este colecistita alitiazica? (fără calculi)

Colecistita alitiazică se definește prin inflamația vezicii biliare în absența formării calculilor biliari (care sunt cea mai frecventă cauză a colicistitei litiazice).

Această afecțiune rămâne o provocare frecvent întâlnită în practica medicală, în urma a 15% dintre colecistectomii s-a constatat absența calculilor. Se manifestă ca o colică biliară (durere localizată ăn abdomenul superior), accentuate în urma unei mese bogate în grăsimi și asociată cu greață și vărsături. În majoritatea cazurilor, soluția terapeutică este tot colecistectomia.

Cum ar trebui să arate regimul alimentar?

Dacă întâmpinați probleme cu vezica biliară sau ați trecut prin operația de îndepărtare a acesteia, este posibil să aveți nevoie să urmați o anumită alimentație.

Printre alimentele care vă agravează starea și nu sunt benefice se numără și:

• alimente bogate în grăsimi trans și alte grăsimi nesănătoase
• alimentele procesate
• carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și zahărul

În schimb, medicii recomandă construirea unui regim alimentar în jurul:

• fructelor și legumelor bogate în fibre
• alimente bogate în calciu, precum lactatele cu conținut scăzut de grăsimi
• alimente care conțin vitamina C, cum ar fi fructele de pădure
• proteine pe bază de plante, cum ar fi tofu, fasole și linte
• grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile și peștele
• cafea, care reduce riscul apariției calculilor biliari și a altor boli ale vezicii biliare.

Bolile colecistului – Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.

„Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Afla mai mult despre pietre la fiere operatie cluj, ginecologie cluj, tratament hemoroizi cluj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari