Ce este hepatita C? Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamații hepatice, ducând uneori la leziuni hepatice grave. Această afecțiune se dezvoltă în urma transmiterii virusului hepatitei C.
Virusul hepatitei C este un virus de tip ARN care provoacă leziuni progresive la nivelul ficatului, care ar putea duce în timp la ciroză hepatică și carcinom hepatocelular. La nivel global, între 64 și 103 milioane de persoane sunt infectate cronic cu acest virus.
Care sunt simptomele infecției cu hepatita C?
Perioada de incubație pentru hepatita C variază de la 2 săptămâni la 6 luni. După infecția inițială, aproximativ 80% dintre oameni nu prezintă niciun simptom. Persoanele simptomatice pot prezenta
- febră,
- oboseală,
- scăderea poftei de mâncare,
- greață vărsături,
- dureri abdominale,
- urină închisă,
- fecale de culoare gri,
- dureri articulare;
- icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor). Citește și: Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului
Cum se transmite hepatita C?
Virusul care cauzează hepatita C este un virus care se transmite prin intermediul sângelui. Cel mai frecvent, transmiterea este posibilă prin intermediul următoarelor:
- Injectarea de droguri cu același echipament de injectare
- Reutilizarea sau sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale, în special a seringilor și acelor
- Transfuzie de sânge neanalizat
- Practici sexuale care duc la expunerea la sânge
- VHC poate fi transmis și sexual și poate fi transmis de la o mamă infectată la copilul ei; cu toate acestea, aceste moduri de transmisie sunt mai puțin frecvente.
- Tatuaje sau piercinguri corporale neefectuate respectând normele de igienă
- Partajarea obiectelor personale, cum ar fi: aparate de ras, unghiere, periuțe de dinți și alte articole care ar fi putut intra în contact cu sângele infectat.
Hepatita C nu se răspândește prin laptele matern, mâncare, apă sau contactul ocazional, cum ar fi îmbrățișarea, sărutarea și împărțirea mâncării sau băuturilor cu o persoană infectată.
Ce este hepatita C – Care este diferența între hepatitele A, B și C?
Hepatita înseamnă inflamația ficatului. Poate avea multe cauze, inclusiv viruși, medicamente și alcool. Cu toate acestea, cel mai frecvent ne gândim la virușii, care fac și diferența dintre apariția celor 3 tipuri de hepatite în funcție de virusul cu care am intrat în contact: A, B sau C. Citește și: Tratamente naturiste pentru ficat. 9 plante pentru un ficat sanatos
Virusul hepatitei A cauzează o inflamație acută a ficatului (hepatită) care aproape întotdeauna se îmbunătățește singură. Poate fi mai grav dacă suntem mai în vârstă când avem boala. Se răspândește ușor de la persoană la persoană, în alimente și apă și poate infecta mulți oameni simultan (exemplu: dacă un manipulant de alimente la un restaurant este infectat, mulți dintre cei care au mâncat mâncarea pot fi infectați).
Virusul hepatitei B (VHB) poate fi atât acut (boală pe termen scurt), cât și cronic și se răspândește prin sânge sau alte fluide corporale în diferite moduri. Hepatita B este foarte frecventă în Asia și Africa, iar cei care s-au născut sau au trăit în aceste zone ar trebui să fie verificați pentru hepatita B.
Virusul hepatitei C (VHC) este aproape întotdeauna cronic și se răspândește numai prin sânge. Hepatitele A și B pot fi prevenite prin vaccinare, dar nu și hepatita C. Există acum multe medicamente bune disponibile pentru tratarea hepatitelor cronice B și C.
Putem trata hepatita C?
O nouă infecție cu virusul hepatitei C nu necesită întotdeauna tratament, deoarece răspunsul imun al organismului ar putea elimina infecția. Cu toate acestea, atunci când infecția cu VHC devine cronică, tratamentul este necesar. Scopul tratamentului hepatitei C este vindecarea.
Tratamentele actuale ale hepatitei cauzate de VHC implică de obicei administrarea timp de 8-12 săptămâni unor pastille (terapie orală) și are o eficiență de peste 90%, cu puține efecte secundare.
Acest tratament este recomandat tuturor persoanelor infectate cu virusul hepatitei C, cu hepatită C acută sau cronică (inclusiv copiii cu vârsta ≥ 3 ani și adolescenți).
Persoanele care suferă de hepatită cronică C sau cei care au fost diagnosticați cu ciroză hepatică, chiar și după vindecarea infecției cu Hepatita C, ar trebui să fie permanent monitorizați de către un medic deoarece aceste personae prezintă un risc relativ la complicații hepatice avansate, inclusiv cancer hepatic.
Ce teste se utilizează pentru a diagnostica hepatita C?
Un test de sânge, numit test de anticorpi VHC, este folosit pentru a afla dacă cineva a fost vreodată infectat cu virusul hepatitei C. Acest test, numit uneori test anti-VHC, caută anticorpi, care sunt proteine eliberate în fluxul sanguin atunci când cineva se infectează cu virusul care cauzează hepatita C. Persoanelor care au teste pozitive de anticorpi VHC li se face un test de urmărire a ARN-VHC.
Testarea pentru prezența virusului ARN-VHC (prin PCR) este utilizată pentru a confirma posibila infectare cu virusul hepatite C și măsoare viremia existentă în sânge (copiile virale). Aproape toţi pacienţii cu infecţie cronică au ARN-VHC detectabil în sânge.
După ce o persoană a fost diagnosticată cu infecție cronică cu VHC, aceasta ar trebui să aibă o evaluare a gradului de afectare a ficatului (fibroză și ciroză). Acest lucru se poate face prin biopsie hepatică sau printr-o varietate de teste neinvazive. În funcție de nivelul de afectare hepatică, se decide tratamentul și managmentul patologiei în curs.
Cum putem preveni hepatita C?
Din păcate, infecția cu virusul hepatitei C nu poate fi prevenit prin administrarea unui vaccin, spre deosebire de virusurile hepatitelor A și B. Însă, putem preveni eventuala infectare prin următoarele practici:
- evitarea folosirii aparatului de ras, unghierei, a periuței de dinți sau a altor obiecte personale care nu vă aparțin
- nu împărțiți sau refolosiți ace și seringi
- obținerea de tatuaje sau piercinguri numai la facilități autorizate
- practice sexuale mai sigure cu partenerul (partenerii) dvs. folosind prezervative sau alte metode de barieră
Cât de probabil este ca hepatita C acută să se cronicizeze?
Mai mult de jumătate dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitei C vor dezvolta o infecție cronică.
Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C îl elimină din corpul lor fără administrarea de tratament pentru aceasta. Experții nu înțeleg pe deplin acest proces și de ce se petrece în cazul unor persoane.
Posibilități de tratament în bolile ficatului (VIDEO)
Ce este hepatita C – Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.